Počasí dnes7 °C, zítra6 °C
Úterý 23. dubna 2024  |  Svátek má Vojtěch
Bez reklam

Nejstarší budova TULky se proměnila z koleje na moderní laboratoř

První budova, kterou Technická univerzita v Liberci postavila, byla v roce 1953 budova T v Třebízského ulici. Původně koleje se proměnily v nové laboratoře s nejmodernějším vybavením.

Nově zrekonstruovaná budova bude sloužit pěti fakultám. „V budově jsou lehké i těžké laboratoře, učebny i kanceláře,“ uvedl prorektor Radek Suchánek. Navíc zde najde sídlo jedno celé oddělení univerzitního výzkumného ústavu CxI i další rektorátní pracoviště.

Díky proměně budovy jsou zde nové laboratoře, kterými doposud univerzita nedisponovala. Využijí je hned dvě fakulty, fakulta zdravotnických studií a také katedra chemie fakulty přírodovědně-humanitní a pedagogické.

„Novinkou je u několik unikátních přístrojů. Například CT pro polymery a kompozity za 14 milionů,“ komentoval mluvčí TUL Radek Pirkl. Další je klimatická zkušební komora pro sluneční simulaci za 4 miliony korun. Velkou část zafinancoval projekt vzdělávací infrastruktura TUL pro zvyšování relevance, kvality a přístupu ke vzdělání v podmínkách Průmyslu 4.0.

Výrazným prvkem na budově T byla dlouhá léta mozaika s dvojicí studentů. Tu si ale odvezli odborníci z Fakulty restaurování Univerzity Pardubice a na opravenou budovu se vracet nebude. „Mozaiku jsme osadili na nový panel a opatřili kovovým rámem,“ vysvětlil Jan Vojtěchovský, vedoucí Ateliéru restaurování nástěnné malby a sgrafita Fakulty restaurování Univerzity Pardubice.

Ohodnoť článek

Foto TUL

Štítky univerzita, TUL, Liberecko, laboratoř, Technická univerzita v Liberci, Fakulta restaurování Univerzity Pardubice, Univerzita Pardubice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Nejstarší budova TULky se proměnila z koleje na moderní laboratoř  |  Liberecko  |  Z kraje  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.