Hlavní obsah

Z Hitlerova rodného domu bude nakonec policejní stanice

Novinky, Jana Nesvadbová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V Braunau am Inn v Horním Rakousku mají už desítky let nezáviděníhodný problém. Horkým bramborem, o němž je řeč, je rodný dům Adolfa Hitlera. Zdá se, že po letech debat získá objekt nový smysl a využití. Bude z něj policejní stanice.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Z rodného domu Adolfa Hitlera vznikne policejní staniceVideo: Reuters

 
Článek

Úkol, který před sebou měly generace Rakušanů, je nelehký. Co udělat s rodným domem člověka, který se tak neblaze zapsal do světových dějin? Zbourat jej, by bylo nesmyslné. Dům nemůže za to, kdo v něm žil. Na druhé straně jej nějak výrazněji označovat, ať již vzhledovou úpravou, nebo funkcí, by bylo ještě nešťastnější. Na světě je stále mnoho sympatizantů nacistických myšlenek, a ti by si zde rádi vytvořili poutní místo.

Foto: Marte.Marte, ČTK/AP

Vizualizace nové podoby domu

Zdá se ovšem, že tento citlivý problém má konečně uspokojivé řešení. Architekti z rakouského ateliéru Marte.Marte dům promění v moderní policejní stanici. Ačkoli se nabízí otázka, proč právě policejní stanice, z vyjádření šéfa ekonomického oddělení ministerstva vnitra Hermanna  Feinera vyplývá, že by to mohl být nápad vysloveně lišácký.

„Když diskutujete o způsobech, jak neutralizovat dopad takové budovy, chcete, aby si pravicoví extrémisté a neonacisté dvakrát rozmysleli, zda se vypraví do Braunau, aby tam vyjadřovali své ideologie nebo tam protestovali.” Málokdo půjde zvedat pravici přímo před policejní budovu.

Foto: Marte.Marte, ČTK/AP

Vizualizace nové podoby rodného domu Adolfa Hitlera

Návrh na proměnu poněkud oprýskané budovy se žlutou fasádou a bílou štukaturou vzešel z mezinárodní soutěže, jíž se zúčastnily týmy architektů z celé Evropské unie. Rakušanům se ze všech nápadů nejvíce zalíbila práce domácích autorů, kteří přišli právě s návrhem na policejní stanici. Ta má být zcela moderní, má se stát důstojným sídlem pro policii 21. století.

„Přišlo nám několik projektů, které se tohoto úkolu zhostily opravdu velkoryse. Také tu byl jeden projekt, který přidal další diskuzi. Jeho podstatou byl totiž památník. Bylo to docela zajímavé, protože se tak v klidném stylu vrátil ke kořenům debaty, aniž by bylo jeho cílem vytvořit nepřiměřeně oslavnou památku,“ zhodnotil projekty přihlášené do soutěže předseda poroty, architekt Robert Wimmer.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám