Petr Dufek: Ekonomiku táhly dolů slabé investice

02.06.2020 19:35

Špatný, ale přece o něco málo lepší, než naznačoval předběžný odhad, je výsledek českého HDP za první kvartál letošního roku. Podle dnes zveřejněných čísel poklesla ekonomika ve srovnání s koncem roku o 3,3 % a meziročně tak ztrácí 2 %.

Petr Dufek: Ekonomiku táhly dolů slabé investice
Foto: investicniweb.cz
Popisek: Petr Dufek

Na sestupné fázi bylo české hospodářství před nástupem koronakrize, avšak necelé tři týdny restrikcí a dobrovolných odstávek stáhly ekonomiku do hluboké recese. A to ještě budou výsledky prvního čtvrtletí vypadat „skvěle“ proti tomu, co nás čeká za čísla ve druhém čtvrtletí.

Z letmého pohledu na poptávkovou stranu ekonomiky zjistíme, že hlavní tíha propadu ekonomiky jde na vrub investicím, které se oproti poslednímu čtvrtletí loňského roku snížily o téměř desetinu. Radikálními škrty prošly investice do strojů a zařízení, dopravních prostředků a citelně firmy omezovaly i své aktivity v nemovitostech. V plusu tak zůstaly pouze investice do bydlení, které však tentokrát vzrostly spíš jen symbolicky. Na výsledcích ekonomiky se negativně podepsal i zahraniční obchod v důsledku rychlejšího poklesu exportu. Vláda naproti tomu své utrácení v úvodu roku výrazně navýšila. Nástup koronakrize vedl i k omezení spotřeby domácností. Meziroční výdaje na spotřebu sice stagnovaly, avšak s ohledem na dřívější očekávání jde přece jen o dost výrazný posun k horšímu.

Anketa

Existuje v České republice rasová či národnostní diskriminace?

11%
89%
hlasovalo: 6928 lidí

Na nabídkové straně ekonomiky je vidět výpadek průmyslu i služeb (především pak obchodu a dopravy), které postihlo zastavení aktivity. Jediné v plusu zůstalo stavebnictví, které se těšilo dostatku zakázek a jeho hlavním problémem byl v té době nedostatek zaměstnanců a ochranných pomůcek.

První čtvrtletí bylo zatím jen startovní fází recese, která nabrala na síle až následně. Tragické výsledky průmyslu a obchodu zatím nejsou k dispozici ani za duben, avšak o dvouciferné propady v řádu dvacet a více procent nebylo nejspíš nouze. Postupné uvolňování restrikcí a ukončování dobrovolných odstávek v automobilovém průmyslu však postupně povede ke stabilizaci ekonomiky. Přesto nelze zatím hovořit o brzkém návratu k dřívějšímu normálu. Ekonomice totiž zatím chybí nejenom turisté, ale především nové zakázky. Jak totiž naznačují – sice zatím jen průzkumy – obrat u zakázek v průmyslu zatím ještě rozhodně nenastal.

Výsledky prvního čtvrtletí nám zatím nedávají důvod měnit náš letošní výhled desetiprocentního propadu ekonomiky. Rizikovým faktorem zůstává zahraniční poptávka a případný rychlý vzestup nezaměstnanosti, který by zasáhl do dalšího vývoje spotřeby i investic domácností.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ladislav Jakl: Íránské střely a Praha

10:14 Ladislav Jakl: Íránské střely a Praha

Mudrlanti, kterým se dnes v médiích říká experti, vytrubovali do světa, jak prý Írán svůj víkendový …