Zapečené velké bílé máslové fazole s kuřetem kontra zapečené barevné fazole s vepřovým. Které úpravě dáte přednost?
Zapečené fazole velké bílé, a fazole barevné, recepty. • Zapečené fazole? Každý druh fazolí bude chutnat jinak. • Zapečené velké bílé máslové s kuřecí pečínkou. • Nebo jindy zase zapečené strakaté fazole s vepřovým masem. • Uvedené recepty jsou domácí, a tak jenom inspirativní. • Vyzkoušíte je? •
Zapékat uvařené fazole, na tom není nic inovativního. Ale někdy se na tento druh úpravy trochu zapomíná. Pečení dodá fazolím další dimenzi. V zapékání se kuchařovi meze nekladou. Pro začátek by mohly napovědět recepty na zapečené velké máslové fazole s kuřetem a na zapečené barevné fazole s vepřovým masem. Chcete-li, inspirujte se.
Není fazole jako fazole
Bílé fazole běžné velikosti jsou prima, když je třeba zaděláme na kyselo nebo je uvaříme ve stylu „trenčanský párok s bielou fazulou“. Naproti tomu červené fazole se dobře hodí na všelijaké guláše, mexické a jihoamerické úpravy. Pak tu jsou ještě strakaté barevné fazole. A královny mezi všemi fazolemi – velké bílé fazole zvané máslové.
Na dvou pokrmech si teď snadno dokážeme, že „není fazole jako fazole“. A že tak zvané zapečené fazole budou chutnat docela jinak, když je připravíme z fazolí máslových, a pak z fazolí barevných, strakatých.
- Žádný strach, obě úpravy budou výtečné.
Zapečené máslové fazole s kuřetem
Zapečené fazole: Suroviny
400 velkých bílých fazolí
330 ml sterilované papriky
2 – 4 kuřecí stehna
Provensálské koření, sůl, pepř
Uvařit celý balíček fazolí je ekonomické
Velké bílé fazole znám jenom ze 400gramového balení. Říkám to proto, aby si někdo nemyslel, že jich je v balíčku 500 g jako jiných fazolí, a pak mu nechybělo. Kdyby naopak přebývalo, v mrazáku se neztratí.
Fazole přes noc namočím. Jako u každého druhu fazolí to pak výrazně urychlí vaření, a tedy spotřebu energie. Druhý den je uvařím. Jejich měkkost by měla být taková, že si po ochutnání řeknu: „Už dobré, ale ještě chvilku by to chtělo.“ Vodu z fazolí zachovám.
Fazole se vaří, šup s kuřetem do trouby
Kuřecí stehna okořením solí, pepřem a provensálským kořením. Podliji vodou a udusím do poloměkka. Tuk nepřidávám. Vypeče se ho dost. K polotuhému masu vyklopím menší skleničku naložených sladkokyselých paprik i s olejovým nálevem. Ono ho není v těch paprikách moc, ale příjemně ochutí nejprve maso, pak i fazole. (V době čerstvých paprik použiji čerstvou vlastní zeleninu ze zahrádky). Znovu přiklopím pokličku a dodusím kuře do měkka.
Když začíná kůže kuřete zlátnout, vyjmu pekáč z trouby. Maso vyberu, do kastrolu s výpekem a paprikami (mělo by ho být tolik, aby byly papriky zpola zakryty) nasypu uvařené fazole, promíchám. Kdyby bylo výpeku málo, doplním ho troškou odvaru z fazolí. Pak ochutnám. Většinou tomu skoro nic nechybí, snad jen mírně přisolit.
Na fazolích jako na pláži
Na promíchané fazole položím ta skoro upečené stehna. Pokropím je šťávou z fazolí a paprik a dám bez pokličky zprudka zapéct. Protože lák z paprik obsahoval cukr, vytvoří se nahnědlá zkaramelizovaná krusta, která ovšem není připálená.
Co se nesní hned, přijde k chuti později
Na porci pečených fazolí položím maso – a můžeme se dát do toho.
Pečené máslové fazole jsou jiné než vařené. Ještě chutnější, řekla bych. Zůstaly celé, ale uvnitř se jen rozpadají. Prostoupily jimi vypečené šťávy a koření. A protože nepopraskaly, zůstalo mezi nimi dost sosu, takže pokrm není suchý.
- Když s jídlem nepospíchám, napichuji si ty velké fazole na vidličku jednu po druhé. Tak mi chutnají. Kdyby zbyly, poradíme si s se studenými. A už bez masa.
Zapečené barevné fazole s vepřovým masem
Zepečené fazole s vepřovým: Suroviny
300 – 400 g vepřového boku nebo plece
500 g barevných fazolí
100 g sádla
1 svazek mladých cibulek (to jsou asi 4 – 5 kusů)
3 stroužky česneku
Sůl, kmín, mletý černý pepř
Začínat se bude… fazolemi
Barevné fazole properu a namočím do studené vody. Třebaže hodně záleží na stáří suchých semen, obecně lze barevné fazole označit jako ty, které se uvaří relativně rychle – z množiny fazolí možná nejrychleji. Když je namočím večer, je to ideální, ale jestli si nevzpomenu a namočím je jen dvě hodiny před vařením, také jim to stačí.
Fazole uvařím do „skoro“ měkka, sliji, vývar zachovám.
- Sotva postavím fazole na plotnu, hned se začnu věnovat masu.
Plec dobrá, bůček lepší
Prorostlou vepřovou plec, ale ještě lepší je bůček, nakrájím na plátky. Nenaklepávám je. Z mladých cibulek odříznu bílé bulvy a hrubě nakrájím na kousky (libovolně velké). Na dno pekáče dám kus sádla, položím maso, zasypu cibulí a česnekem pokrájeným na lístky, osolím, trochu opepřím a posypu kmínem. Podliji vodou a dám do trouby.
Kousky vepřového masa s cibulí upeču do měkka, za stálého udržování tekutiny v kastrolu. Když se voda vypaří, znovu podliji horkou vodou.
Než se maso upeče, jsou fazole uvařeny. Vsadím se, že se ani vám nepodaří, aby byly konzistentní:
- některé se rozpadly,
- jiné zůstaly celé,
- další na polovic.
Fazole sliji a odvar zachovám – bude hned zapotřebí.
Měkké maso vyjmu z pekáče. Do zbylého tuku a cibule naliji asi tři deci vody z fazolí a odškrabu do něj vrstvu napečenou na bocích kastrolu. (Na obrázku je patrna). Do kastrolu nasypu uvařené fazole, promíchám s výpekem. Na povrch položím plátky masa (méně opečenou stranou nahoru) a posypu nasekanou zbylou zelenou cibulovou natí. Zprudka zapeču.
Pokrm nabírám lopatkou, a to tak, aby na povrchu porce byla opečená vrstva s plátky masa.
K zapečeným barevným fazolím, které jsou sušší než fazole máslové bílé, se naprosto organicky hodí nějaký „vlhký“ salát: zelný, hlávkový, cuketový, okurkový.
- I tyto zapečené fazole jsou moc dobré, ale chutnají docela jinak, než ty máslové. Vyzkoušejte, porovnejte. Dobrou chuť přeji.
Měli byste si raději přečíst: Všechno, co je třeba vědět o fazolích. Praktické tipy, rady a zkušenosti
https://makova-panenka.cz/recepty/zapecene-velke-bile-maslove-fazole-s-kuretem-kontra-zapecene-barevne-fazole-s-veprovym-kterym-date-prednost/https://makova-panenka.cz/wp-content/uploads/2020/05/kure_fazole.jpghttps://makova-panenka.cz/wp-content/uploads/2020/05/kure_fazole-150x150.jpgHlavní jídlaRECEPTY ZE ZAHRÁDKY A DVORAbarevné fazole recept,bílé fazole,bílé fazole recepty,co s velkými fazolemi,co z barevných fazolí,fazole,fazole recepty,jak na velké bílé fazole,kuře po provensálsku,kuře recepty,kuřecí maso recepty,kuřecí stehna,máslové fazole recept,pečená kuřecí stehna,recept na fazole,recepty na kuře,recepty z bílých fazolí,recepty z fazolí,recepty z vepřové plece,recepty z vepřového bůčku,velké bílé fazole recepty,vepřová plec co uvařit,vepřová plec recepty,vepřový bok recepty,vepřový bůček recepty,zapečené fazole recept,zapečené fazole s kuřetem,zapečené fazole s vepřovým masem,zapečené velké bílé fazoleZapečené fazole velké bílé, a fazole barevné, recepty. • Zapečené fazole? Každý druh fazolí bude chutnat jinak. • Zapečené velké bílé máslové s kuřecí pečínkou. • Nebo jindy zase zapečené strakaté fazole s vepřovým masem. • Uvedené recepty jsou domácí, a tak jenom inspirativní. • Vyzkoušíte je? • Zapékat uvařené...receptar jezzina@seznam.czAuthorMAKOVÁ PANENKA
Napsat komentář