Situaci v USA ovlivňuje sdílení na sítích. Nevíte, které video vyvolá vlnu nepokojů, míní Kmoníček

Na vývoj protestů ve Spojených státech mají vliv videa, která se na sociálních sítích začnou sdílet a žít vlastním životem, podotýká velvyslanec Hynek Kmoníček. Současné nepokoje budou podle něj pokračovat ještě několik dní. Diplomat byl hostem pořadu Devadesátka ČT24.

Masivní demonstrace a nepokoje ve Spojených státech vyvolala minulý týden násilná smrt Afroameričana George Floyda. Nahrávka incidentu, na které bělošský policista klečí Floydovi téměř devět minut na krku, obletěla celý svět a spustila vlnu solidárních protestů.

Za nynější situaci podle velvyslance České republiky v USA Hynka Kmoníčka stojí také celkové napětí ve společnosti. Současné protesty se přitom mnohdy srovnávají s těmi, jež se odehrály ve druhé polovině šedesátých let po smrti Martina Luthera Kinga.

„Když se ale podíváte na čísla, tak jsme v této chvíli zhruba na polovině tehdejších nepokojů, které byly podstatně násilnější,“ podotýká Kmoníček s tím, že vývoj se však může každou chvíli vymknout jedním, nebo druhým směrem. Má na něj totiž velký vliv sdílení na sociálních sítích. „Nikdy nevíte, které video na sociálních sítích se stane natolik virální, že způsobí novou vlnu nepokojů,“ vysvětlil velvyslanec.

Například v úterý kolem osmé hodiny středoevropského času se na sítích objevilo nové video z Atlanty. „Z davu bílých protestujících, kteří jenom mluví, si policie vybere jediného černošského protestujícího a okamžitě ho někam odvádí…,“ vylíčil diplomat s tím, že se jedná o těžko vysvětlitelné momenty, které se pak na sociálních sítích začnou sdílet a žít svým vlastním životem.

„Ten souboj trošku připomíná australské pouštní požáry – na jednom místě to uhasíte a na druhém vám to začne plápolat,“ dodal s tím, že protesty podle něj budou ještě několik dní pokračovat a za měsíc, rok či dva mohou začít znovu.

Devadesátka: Nepokoje ve Spojených státech (zdroj: ČT24)

Palouš: Trump riskuje, když hrozí silou

Americký prezident Donald Trump vyzval kvůli nepokojům k mobilizaci všech dostupných civilních i vojenských sil a v případě, že si starostové a guvernéři se situací neporadí, pohrozil i nasazením armády. Už dříve vyzýval místní samosprávy k tvrdšímu postupu proti demonstracím. Podle jednoho z Kmoníčkových předchůdců, někdejšího velvyslance v USA Martina Palouše však Trump riskuje. 

„Myslím, že riskuje poměrně hodně. Zdravý rozum by velel k tomu, že by se mělo najít nějaké konsenzuální řešení, vytvořit most mezi různými tábory. A to prezident Trump neumí. On je zařízen na to, že vyvolává konflikty,“ uvedl Palouš v pořadu Interview ČT24.

„To, oč zde skutečně běží, je budoucnost Spojených států. Došlo to tak daleko, že pátráme po kořenech té věci v založení USA,“ dodal s odkazem na složité dohady federální vlády, guvernérů a místních samospráv o tom, kdo má v současné situaci jakou kompetenci. Vliv na současné dění má podle něj také skutečnost, že USA čekají za pět měsíců prezidentské volby.

Martin Palouš v Interview ČT24 (zdroj: ČT24)

Hledání nového počátku

Podobně jako v České republice, vládne podle něj nyní kvůli koronavirové pandemii v USA určitá zmatenost. „Lidé se dostali do nové situace, vědí, že svět bude trošku jiný,“ uvažuje bývalý diplomat, který působí na Florida International University v Miami.

„Nejenom, že koronavirus donutil lidi přijmout určitá opatření, ale teď se to zkombinovalo s tím rasovým výbuchem. Takže celá věc nakonec dostala nový, velice intenzivní rozměr, a americká společnost si s tím neví úplně srozumitelně rady,“ dodává Palouš s tím, že podobně jako celý svět hledají teď i USA nový počátek.