Mexičtí paleontologové narazili na obří pohřebiště mamutů: Mohou jich být až stovky

Mezinárodní letiště v mexické Santa Lucíi bude stát na místě posledního odpočinku mnoha mamutů. Paleontologové odhadují, že by jich mohly být až stovky

03.06.2020 - Stanislav Mihulka



Ve mexickém městě Santa Lucía má být v roce 2022 otevřeno nové mezinárodní letiště určené zejména pro mexickou metropoli Ciudad de México. Cílem této stavby je ulehčit velmi vytíženému Mezinárodními letišti Beníta Juáreze. Stavební práce jdou zatím podle plánu, zdá se ale, že by mohla přijít nečekaná stopka.

Jezerní pohřebiště

Vykopávky před zahájením samotné stavby letiště totiž ukázaly, že dotyčné místo je úplným zřídlem pozůstatků mamutů. Vědci se zde pustili do práce loni v říjnu a doposud objevili 60 mamutích koster. To na poměry v paleontologii dost nevídaná situace. Podle Pedra Sáncheze Nava z mexického institutu National Institute of Anthropology and History: „je jich příliš mnoho, jsou jich tam možná stovky“.

Kdysi bylo v těchto místech jezero, kterému se říká Xaltocan. Jezero už sice dávno vyschlo, paleontologové jsou ale přesvědčeni, že za dnů své největší slávy lákalo stáda mamutů, kteří pak uvízli v bahně na jeho březích.

TIP: Dávní lovci: V Mexiku odkryli pasti na mamuty staré 15 tisíc let

Kostry odkryté na stavbě letiště náležejí mamutům kolumbuským – až 4,6 metru vysokým gigantům s obrovskými kly, kteří kdysi žili od Kanady až po střední Ameriku. Na rozdíl od svých evropských příbuzných nebyli mamuti kolumbští tolik pokrytí srstí. U jezera Xaltocan tito mamuti zahynuli asi před 15 tisíci lety. Na pozůstatcích nejsou stopy po zbraních ani po ořezávání masa, takže podle všeho šlo o přirozená úmrtí v bahně.


Další články v sekci