(VIDEO) Pražské jaro vysílá legendární Bernsteinovo provedení Beethovenovy Deváté

Mezinárodní hudební festival Pražské jaro dnes, 3. června 2020 od 20:00 hodin, vysílá legendární provedení Beethovenovy Deváté symfonie z roku 1990. Českou filharmonii diriguje Leonard Bernstein.
Leonard Bernstein (archiv OP)

V předvečer závěru festivalu je pro diváky připraven opravdový klenot – záznam provedení Beethovenovy Deváté symfonie „S Ódou na radost“ z Pražského jara 1990, kdy v čele České filharmonie stanul Leonard Bernstein.

„Má to pro nás ohromnou symboliku. Tato symfonie měla podle původních plánů letošní ročník s ohledem na velké Beethovenovo výročí zakončovat. Leonard Bernstein vystoupil v letech 1946 a 1947 na prvních dvou ročnících Pražského jara, pak přijel opět až v roce 1990 (stejně jako zakladatelé festivalu Rafael Kubelík a Rudolf Firkušný) – na první svobodné Pražské jaro po čtyřech dekádách komunistické totality. Třetího června uplyne na den přesně třicet let od tohoto památného koncertu,“ popisuje ředitel festivalu Roman Bělor.

Koncert konaný za přítomnosti prezidenta Václava Havla, v jehož úvodu hovořil hudební skladatel Petr Eben, se stal ikonickým momentem hudebního dění polistopadového Československa i završující se kariéry amerického dirigenta. Sledovat vysílání tohoto koncertu můžete zde:

Nejaktuálnější zprávy ze světa hudby přímo do Vaší schránky

[mc4wp_form id="339371"]

Mohlo by vás zajímat