Trump vs. Twitter: Označit výrok za nepřesný není cenzura, říká Petr Gongala

Vysocí čeští ústavní činitelé jednají ve prospěch cizí mocnosti, říká analytik Vrábel

Sociální síť Twitter ve středu 27. května poprvé označila tweet amerického prezidenta Donalda Trumpa ohledně korespondenčního hlasování v prezidentských volbách za nepřesný. Ten chování společnosti označil za „politický aktivismus“. Na téma boje proti dezinformacím debatovali v pořadu 360° Pavlíny Wolfové na CNN Prima NEWS datový analytik František Vrábel a koordinátor projektu Demagog.cz Petr Gongala, podle kterého se Twitter zachoval správně.

„Líbí se mi přístup, jakým Twitter označil Trumpův příspěvek. Nikdo nikoho necenzuruje, prostě se jen označí výrok. My chceme postupovat podobně na Facebooku,“ řekl Gongala z Demagogu, který se zabývá ověřováním příspěvků politiků na sociálních sítích. Pravdivost kontrolují zejména hledáním primárních zdrojů, statistik nebo osobním ověřením od dotyčného politika.

Lidé versus algoritmy

Zatímco v Demagogu analyzují obsahy samotní lidé, datoví analytici, jako je František Vrábel, používají zejména algoritmy. „My dokážeme posoudit nekonečně mnoho vzorků a v reálném čase,“ vysvětlil odlišnost Vrábel. Dodal, že zatímco Demagog se zabývá především konkrétními výroky, na které je Facebook upozorní, on detekuje dezinformace, které vycházejí od státu, zejména z Ruska a Číny. „Například Česko je taková výjimka v tom, vysocí čeští ústavní činitelé jednají ve prospěch cizí mocnosti,“ řekl Vrábel.

Politici si stěžují jen veřejně

A ozývají se sami politici, jejichž příspěvky někdo označil za nepřesné? „My se moc nesetkáváme s negativní reakcí politiků. A když už ano, oni to dělají veřejně, což je pro nás dobře, protože se to dostává do veřejné diskuze,“ řekl Gongala.

Tagy: