Čištění okapů (Foto: Shutterstock) Zobrazit fotky zobrazit 5 fotek

Každý rok je to podobné, a možná právě proto se na to rádo zapomíná. Spoustu věcí umíme koncem jara vypustit z programu, protože už léto klepe na dveře. Co bychom doma a na zahradě měli stihnout, než se do nás pustí tropická vedra, a začnou prázdniny a dovolené?

Do startu věnujte pozornost oknům. Můžete tomu říkat jarní úklid, ale teď máte poslední šanci je po první pylové sezóně opravdu pořádně umýt. Rolety, markýzy, závěsy – je všechno na svých místech? A hlavně, je na čase osadit je sítěmi proti hmyzu. Jinak už se hmyzích návštěvníků nezbavíte, a bzučení komárů vám bude znepříjemňovat horké letní večery. Větrat je zapotřebí, venkovní hmyz v domácnosti už ne. S přítomností hmyzu pak souvisí i další drobnosti: pokud fandíte nejrůznějším elektrickým bariérám, rozprašovačům a vaporizačním jednotkám s insekticidy, nejlepší čas na jejich pořízení je teď. Za pár týdnů totiž jejich cena vystřelí vzhůru.

Na nezvané hosty se připravte teď

Platí to i pro shánění mravenčích bufetů, mucholapek, repelentů a přípravků proti klíšťatům (jejichž sezóna už je v plném proudu). Nezapomeňte také na instalaci nejrůznějších sladkých pastí, lahví se sirupovou/sladkou vodou, pokud máte problém s vosami. Poté, co založí svá hnízda – což se děje právě teď - se jich budete v létě zbavovat už jen těžko. Hodí se mít také minimální přehled o tom, jestli se vám pod krovy usazují „jen“ vosy, anebo třeba vosíci (vytváří obří kolonie, je kolem hukot jako na letišti), nebo nezvané sršně mandarínské. Teď to pořád ještě zvládnete vyřešit sami, za pár týdnů už je to práce pro hasiče.

Nepříjemní mravenci (Foto: Shutterstock)
Nepříjemní mravenci (Foto: Shutterstock)

Klimatizace do pohotovostní polohy

Další krok? Výměna baterií. Je to nudné, neakční, stereotypní. Ale po zimě zapotřebí. Myslete na své domácí meteostanice, na detektory kouře. A pak s chutí do čištění klimatizací. Tedy, jestli je máte. Zatím to jde vydržet bez nich, ale za pár dní se přihlásí teploty, a bude skoro pozdě je čistit. Teď budou mít aspoň čas proschnout. S likvidací prachu a nečistot nešetřete ani doma. Prach řekněme zimní, usazený během doby spíše nevětrací, a prach vířený vzduchem letní, se totiž trochu liší. Myslete na to, i když vás alergie netrápí. Při čištění si vzpomeňte i na své větráky. Jak se mají? Jsou v pořádku, fungují? Už je klidně můžete začít vybalovat.

Na relax i do akce

Rozjeté jaro a konec první pylové etapy se taky jeví jako příhodný čas pro natírání a malování. Ve výhni by to už nebyla tak příjemná práce, a barvy rychle blednou. Okna a dveře, které potřebují nátěr, na to už čekají. Je také ideální doba pro nátěry venkovních ploch, teras, palubek. Přeci jen, do nové sezóny hezky svěže a s novým nátěrem, ne? A co asi dělá váš gril? Je zbavený nečistot, nebo na sobě ještě nese stopy a mastnoty loňských hostin? Věnujte mu trochu pozornosti. Zásoby dřeva na letní táboráky a opékání už jsou také připravené? Zahradní nábytek je ve formě, anebo se trochu rozpadá?

Všechno jsou to jenom detaily a drobnosti, ale váš pohled si zaslouží. Ušetříte tím čas a nebudete případné nedostatky řešit až na poslední chvíli. Zvolna se můžeme přesunout na zahradu: máte zastřižené nebo ořezané dřeviny? Abyste pak neťali do živého. Prořezávka by měla být bezpodmínečná tam, kde se stromy a keře sunou do vedení vysokého napětí, ale oceníte ji i u živých plotů. Zeleň je třeba usměrňovat. Zahradní chodníčky a předzahrádky zbavené plevele? Výtečně!

Do nové sezóny s novým nátěrem (Foto: Shutterstock)
Do nové sezóny s novým nátěrem (Foto: Shutterstock)

Až se v létě zahrada zeptá, co jste dělali na jaře

Jsou věci, se kterými není nikdy pozdě začít. Kompost už máte? Každý rok to odkládat nemá cenu, založte ho letos! Uvidíte, že se bude hodit. Na likvidaci rostlinných zbytků, i na pozdější přihnojování a zkvalitňování půdy. 

Jak to letos máte s vodou? Asi jako všichni, bude sucho… ale kdyby náhodou zapršelo, nepoteče vám voda ze střechy jen tak do kanálu, viďte? ICB kontejnery, barely plastové či kovové, ty by už měly stát nachystané pod okapy. Cení se každá kapka navíc. 

Studna je vyčištěná? Pumpa nebo čerpadlo promazané? A co hadice, nepopraskaly po zimě? Jsou dobře napojené, roztažené a zkontrolované, jestli z nich někde nestříká voda? Možná by se hodilo je zalepit a opravit, než je pustíte do akce.

S vodou to možná vypadá bledě, ale pršet jistě někdy bude. Takže co okapy, pořád plné listí a polámaných větví? Nebo se v nich daří mechových polštářkům? Je čas se na to podívat a případně je vyčistit. Ve vztahu k budoucímu suchu a horku – už jste nějak promysleli nějaké formy zastínění?

Dešťová voda je velmi cenná (Foto: Shutterstock)
Dešťová voda je velmi cenná (Foto: Shutterstock)

Pohlídejte si škůdce

Zatímco jaro bylo spíše o prořezávkách, hnojení, boje s plevelem (ten ale nekončí nikdy), léto se nese povětšinou v duchu sekání. Což pro někoho znamená nabrousit/naklepat kosu, anebo zkontrolovat motor sekačky. Máte už zamulčováno? Zkontrolujte také stromy na zahradě, zvláště ty ovocné (a keře), pokud jde o přítomnost škůdců. Většina z nich už plně rozvinula svůj ničivý potenciál, a je možná nejvyšší čas na postřik. Konec jara, to je prostě spousta drobných prací, které neberou konce. A není od věcí na to být připravený.

Síť proti hmyzu (Foto: Shutterstock)
Síť proti hmyzu (Foto: Shutterstock)