Smlouva na dobu určitou

štítky Právo Zaměstnání čtení na 2 minuty

foto: Pixabay, ilustrační fotografie

Pokud není v pracovní smlouvě výslovně sjednána doba trvání pracovního poměru, potom pracovní poměr trvá na dobu neurčitou. Co je dobré vědět o práci na dobu určitou?

Pokud je pracovní poměr sjednán na dobu určitou, tak skončí uplynutím času a neplatí v těchto případech ochranná lhůta.

Praktický příklad

Těhotná zaměstnankyně je v ochranné lhůtě a nemůže tedy obdržet v praxi nejběžnější výpověď pro nadbytečnost. Jestliže však je sjednána pracovní smlouva na dobu určitou, potom po uplynutí času skončí pracovní poměr i těhotné zaměstnankyni.

Nejdříve doběhnutí smluv

V případě, že zaměstnavatelé musí z ekonomických důvodů snižovat počty zaměstnanců, tak zpravidla nejdříve nechávají doběhnout smlouvy zaměstnancům na dobu určitou a teprve následně podávají výpovědi zaměstnancům se smlouvou na dobu neurčitou. Když skončí pracovní poměr sjednaný na dobu určitou, tak totiž zaměstnavatelé nevyplácí odstupné. Ukončení pracovního poměru doběhnutím sjednané doby u smlouvy na dobu určitou je pro zaměstnavatele nejjednodušší a nejlevnější. Kvalitní zaměstnanci by vždy po skončení první smlouvy na dobu určitou měli usilovat o smlouvu na dobu neurčitou, a to i když plánují u stávajícího zaměstnavatele pracovat už pouze např. jeden rok. Smlouva na dobu neurčitou přináší větší pracovní jistotu.

Řetězení smluv na dobu určitou

Neustálé prodlužování smluv na dobu určitou je zákoníkem práce omezeno, neboť doba trvání pracovního poměru na dobu určitou mezi stejnými smluvními stranami nesmí přesáhnout 3 roky a ode dne vzniku prvního pracovního poměru na dobu určitou může být opakována nejdříve dvakrát.

Pokračování v práci se souhlasem zaměstnavatele

Jestliže zaměstnanec pracující na smlouvu na dobu určitou pokračuje v práci po skončení sjednané doby s vědomím zaměstnavatele, potom se má za to, že se jedná o pracovní poměr na dobu neurčitou. Pokud se zaměstnanec po skončení pracovního poměru na dobu určitou registruje na úřadu práce, potom mu náleží podpora v nezaměstnanosti po celou podpůrčí dobu ve standardní výši, nedochází k žádnému krácení.

Petr Gola

Další články k tématu Ukončení zaměstnání

Mohlo by vás také zajímat

Praktické

Populární na Dům financí