Hlavní obsah

Část senátorů už ČSSD netáhne, láká je nezávislost

Právo, Naďa Adamičková, Marie Königová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Soc. dem. po debaklu v evropských a komunálních volbách jako partajní značka podle všeho moc netáhne. Alespoň tomu nasvědčuje fakt, že někteří z končících senátorů se rozhodli obhajovat svůj mandát jako nezávislí, protože pod značkou soc. dem. velké šance nevidí. Senátní frakce soc. dem. má třináct členů, přičemž mandát letos zůstává jen třem z nich.

Článek

Vale značce soc. dem. se rozhodli dát např. senátor Miroslav Antl z Rychnova nad Kněžnou, který v horní parlamentní komoře sedí už dvě volební období, anebo Jaroslav Malý z Královéhradeckého kraje či Emilie Třísková z Kolína. Jiní chtějí získat voliče s podporou více stran. Antl a Malý byli zvoleni sice jako nestraníci, ale za ČSSD.

„Pro pozici zcela nezávislého kandidáta jsem se nerozhodoval dlouho. Za šest let v Senátu jsem zjistil, že senátor je především osobnost, stranická příslušnost je, na rozdíl od poslanců, méně rozhodující,“ zdůvodnil své rozhodnutí Malý. Ke své kandidatuře chce získat podporu formou podpisů petičního archu.

Věří ve více podpisů

„Věřím, že podpisů se sejde mnohem víc než potřebná tisícovka. Pokud ano, bude to pro mě určité potvrzení, že voliči mě ve volbách skutečně chtějí,“ poznamenal dosluhující senátor.

Senátoři navrhují jednorázový příspěvek pro kraje a obce

Domácí

Podle šéfa krajské organizace soc. dem. Jana Birkeho bude mít Malý podporu soc. dem. „Pro nás je důležitý jako člověk, ne stranické tričko,“ citovala jeho slova ČTK.

„Nebudu kandidovat za soc. dem., protože už nejsem její členka,“ potvrdila Právu Třísková s tím, že stranu opustila již loni. „Půjdu spíše jako nezávislá,“ dodala. V případě Antla jde podle dostupných informací o špatnou komunikaci uvnitř strany v regionu, kde je senátor označován za solitéra.

Stranické vedení nechce chystané kandidátky nijak komentovat s argumentem, že ještě nejsou hotové, a jasno by mělo být v druhé polovině června.

Jen ve 20 z 27 obvodů

Jisté pouze je, že soc. dem. nepostaví své kandidáty ve všech 27 senátních volebních obvodech, ale zhruba ve dvacítce z nich. To Právu potvrdili místopředsedové soc. dem. Michal Šmarda a Ondřej Veselý.

„Jsou obvody, kde jsme si řekli, že to nemá cenu,“ řekl Veselý. Podle něj je u každého ze senátorů, kteří už nechtějí kandidovat za soc. dem., důvod jiný. O rozpad klubu, k jehož vzniku je potřeba nejméně pět členů, ale obavu nemá. „Jsme domluveni, že pokud uspějí, stanou se součástí klubu,“ dodal Veselý.

ANO prosadilo zákon o skutečných majitelích navzdory ČSSD. Babiš se jednání neúčastnil

Domácí

„V případě pana Antla je to pro mě nepříjemná zpráva, znám ho roky a vážím si ho, považuji za velkou ztrátu a chybu tamní organizace, že se nedomluvili,“ řekl Právu Šmarda. Současně potvrdil, že sám bude kandidovat do Senátu ve Žďáru nad Sázavou. Šmarda je starostou Nového Města na Moravě.

Na Pelhřimovsku chce svůj mandát obhájit Milan Štěch, proti němuž se rozhodl zabojovat jeho někdejší stranický kolega, dnes nestranický kandidát za ANO exministr kultury Vítězslav Jandák. Štěch sedí v horní komoře od jejího vzniku v roce 1996, byl i jeho předsedou, nyní je místopředsedou.

Jandák opět převléká kabát: ČSSD je zoufalá a populistická, ANO s tahem na branku

Domácí

„Senátoři, kteří obhajují svůj mandát, tak logicky zvažují své šance,“ řekl Právu první místopředseda soc. dem. Roman Onderka. Podle něj i strana zvažuje své šance v krajích, a proto se na kandidátkách stále pracuje.

Trikot soc. dem. chtějí i v říjnu otestovat např. končící senátor, ředitel Zemského hřebčince v Písku Karel Kratochvíle na Strakonicku a nejspíš i lékař Radek Sušil na Karvinsku. Miroslav Nenutil Právu potvrdil, že bude opět kandidovat na Chebsku za soc. dem. O přízeň voličů se už nechce ucházet nestraník zvolený za ČSSD Pavel Štohl.

Senát nesouhlasí s braním peněz obcím. Poslancům předloží zákon

Domácí

„Již jsem se rozhodl, že nebudu mandát obhajovat. Jedním z důvodů je čas. Učím na vysoké škole, píšu učebnici účetnictví, mám vzdělávací centrum a mám pocit, že bych se nemohl všemu věnovat dostatečně,“ řekl Právu. Kandidovat by po něm mohl v barvách soc. dem. současný starosta Znojma Jan Grois.

Reklama

Výběr článků

Načítám