Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

„Je to úlet!“ Povinný podíl českých potravin nijak nepomůže, říká šéf zemědělců

Autor: Markéta Volfová - 
3. června 2020
05:20

Hnutí ANO se drží svého návrhu zákona, který by stanovil povinný podíl až 85 procent českých potravin v obchodech. A to i přesto, že ho kritizují Hospodářská komora i Svaz obchodu a cestovního ruchu. Podle těch je reforma v rozporu s evropským právem a vedla by ke zdražování a snižování kvality zboží. Člena předsednictva Asociace soukromých zemědělců Josef Stehlík volí ostřejší slova. Nechápe kdo a proč by měl něco takového vůbec kontrolovat.

„Samozřejmě každý, kdo je trochu patriot, by dostatek českého zboží na našich pultech ocenil. Ale prostřednictvím novely, která by to měla zařídit administrativně. To mi přijde ten nejhorší možný způsob, jak toho docílit,“ hodnotí záměr pětadvaceti poslanců především z hnutí ANO a SPD Stehlík.

„To není pomoc českému zemědělství. Čeští zemědělci nejsou v současné době závislí na tom, že jejich suroviny nakupují čeští zpracovatelé. Pokud se najde dost soudných poslanců, tak tento návrh musí odmítnout,“ dodává.

Video  „Je to úlet!“ Podle Stehlíka návrh zákona o českých potravinách zemědělcům nijak nepomůže  - Markéta Volfová, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

O tom, že jsou v návrhu viditelné mezery, svědčí i slova předsedy poslaneckého klubu hnutí ANO Jaroslava Faltýnka, podle kterých politici diskutují se zemědělci a potravináři o možných kompromisech. Expředseda Asociace soukromých zemědělců má ale jasno: „Je to úlet, je to věc, která ani nestojí za tu diskusi, která se kolem toho vede.“

„Ta celá mašinerie by vedla k tomu, že by musel být posílen institut, který by to kontroloval - a už tím se ten systém neuvěřitelně prodražuje,“ specifikuje jeden z problémů Stehlík a pousmívá se nad vyjímkou pro zboží, které není v ČR vyprodukovatelné: „To je další úroveň té absurdity. Prostě proč by to někdo měl dělat? Proč by se někdo vážně měl zabývat tím, jestli podíl mořských plodů, nebo francouzských sýrů bude nebo nebude započítáván do té kvóty 85%.

Českým zemědělcům by podle něj více pomohlo větší zastoupení výrobců a zpracovatelů - menších a středních firem, které by poptávaly českou surovinu: „Prostřednictvím nějakých svých odbytových sdružení by se ji snažily umisťovat na český trh. A s tím i souvisí podpora těch regionálních produktů, tak jak to vidíme třeba v Bavorsku. Tam se totiž nepropaguje německé zboží, ale lokální - bavorské,“ vysvětluje.

 

 

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa