Chrudimské noviny Zámek ve Slatiňanech opět vítá první návštěvníky

Dnes: 2°C
Zítra: 4°C
Pozítří: 3°C

Zámek ve Slatiňanech opět vítá první návštěvníky

Slatiňany – Po rekonstrukci zámeckých prostor a nuceném uzavření čekají opět na první návštěvníky  příběhy ze života knížecího rodu Auerspergů. Nově se podíváte do pokojů společenských, soukromých i reprezentačních, obdivovat můžete dětské pokoje princezny Charlotty a prince Vincenta spolu s jejich učebnou.

V poslední době krásu sbírek slatiňanského zámku připomněly jen reportáže v médiích, možná právě proto se na znovuotevření sídla rodu Auerspergů těšilo mnoho z nás. Pomalu se otevřely brány zámku se zámeckým parkem, šlechtické pokoje zářily a nechaly se obdivovat prvními návštěvníky.

 

Kníže František Josef z Auerspergu (1856–1938) velmi dbal na sbírkovou bohatost dřevin, proto slatiňanská zahrada a park patří mezi dendrologicky nejbohatší ve východních Čechách. Díky investicím byla v posledních letech obnovena kompletně síť cest, jezírko, všechny stavby, vysadily se nové stromy a keře, znovu osazeny byly i záhony a keřové skupiny. Každé jaro tak mohou návštěvníci obdivovat stovky kvetoucích rododendronů a azalek a nejenom je.

Pro turisty i obyvatele Slatiňan je asi nejviditelnější změnou fakt, že park je stejně jako za časů Františka Josefa rozdělen plotem na dvě části. Veřejnou a tu, která v minulosti sloužila knížecí rodině. Nyní se za vstup do ní bude platit třicet korun, pro děti do patnácti let bude zdarma.

Věra Nevečeřalová

Reklama