Hlavní obsah

Turisticky vyhledávaný ostrov ovládne příroda. Rekreanti budou až na druhém místě

Novinky, Jana Nesvadbová

Spousta přírody a terasovitá krajina, v níž jsou nenápadně vsazené moderní, úsporně řešené budovy, tak vypadá návrh nizozemského ateliéru UNStudio pro jihokorejský ostrov Gyeongdo. Ostrov platí v současné době za rekreační oblast a tomuto účelu bude sloužit i nadále. Jen má být hezčí a lidské aktivity i stavby mají být lépe provázány s krajinou.

Foto: Plomp Mozes

Dřevěná promenáda bude v nejrušnější části ostrova, aby turisté měli možnost se spolu potkávat a trávit své dovolené ve společnosti dalších lidí.

Článek

Urbanistický návrh na úpravu a zařízení ostrova, který leží na jižním pobřeží Korejského poloostrova, vychází z konceptu korejské zahrady. Nejde o zemi turismem nepolíbenou, jak by se mohlo na první pohled zdát. Naopak, turisté sem již dlouho jezdí.

Nový koncept má ale styl užívání ostrova sjednotit a vytvořit nová letoviska a k nim potřebná další zařízení, zejména sportovní a kulturní.

Urbanistický koncept vytvořilo nizozemské studio pro developerskou společnost YKDevelopment. I pro Nizozemce je projekt zahrnující plochu 470 čtverečních kilometrů svým objemem výjimečný. Jeho důležitými rysy jsou provázanost rekreačních oblastí s okolní přírodou a plán znovu zalesnit některé části ostrova.

Podobně jako v korejské zahradě mají mít návštěvníci možnost oddávat se odpočinku, věnovat se kultuře nebo sportům a přitom všem si třeba až nevědomky užívat nepřetržitého kontaktu s okolní přírodou.

Ostrov leží vzdušnou čarou zhruba 200 km od pobřežního města Yeosu, jež je hlavním turistickým centrem regionu Namhae. Dle nového projektu má být celý ostrov pokrytý lesy, v nichž pouze na třech místech mají vyrůst nová turistická střediska.

Architekti kompletně rekonstruovali mrakodrap za plného provozu firmy, jež v něm sídlí

Tipy a trendy

Každé ze středisek má mít svůj vlastní charakter, první ponese název Gyeongdo Gateway a bude vstupní branou na ostrov. Právě sem budou z pevniny připlouvat lodě, povede sem kabinková lanovka a také sem bude ústit most propojující ostrov s pevninou.

Jakožto místo, jímž projde každý turista mířící na ostrov, bude právě tato část nejrušnější. I proto sem architekti umístili promenádu, kulturní a obchodní centrum.

Foto: UNStudio

Celkový plán budoucí podoby ostrova

V centrální části ostrova, na pobřeží zátoky na východě, bude ryze rekreační zóna nazvaná Sunrise Waterfront. Právě zde hosté naleznou nejvíce ubytovacích zařízení, ať již to bude čtyřhvězdičkový hotel, kondominia s tanečním sálem, prázdninové apartmány nebo soukromé vily. Sem je také umístěný vodní park s umělým bazénem a umělou pláží.

Znečištěné a zaplavené území chtějí architekti proměnit v kvetoucí univerzitní areál

Tipy a trendy

Oblast zvaná Sea Breeze Coast je pak určena pro nejnáročnější klientelu vyhledávající jak výjimečné prostředí a zážitky, tak klid a blízkost přírody. Ty naleznou v pětihvězdičkovém hotelu anebo v soukromých vilách vystavěných přímo ve svazích nad mořem.

Na východní straně oblasti je naplánováno golfové hřiště, na nejjižnějším cípu ostrova pak vznikne malý přístav a klubovna, které nabídnou samotu a klid.

Anketa

Jezdíte raději do přírody, nebo do rušných letovisek?
Do přírody
83,6 %
Mám raději letoviska
6,5 %
Nikam, zůstáváme doma
9,9 %
Celkem hlasovalo 1003 čtenářů.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám