Hlavní navigace

Šéf FinCEN: Regulátor není nepřítel kryptoměn a ověření identity klienta je pro vaše dobro

3. 6. 2020
Doba čtení: 5 minut

Sdílet

 Autor: Depositphotos
Co si myslí šéf FinCEN o kryptoměnách, jaká je podle něj role regulátora v ekosystému a proč se vyplatí sledovat kroky amerického hlídacího psa, i když žijeme uprostřed Evropy?

Minulý čtvrtek v pozdních večerních hodinách našeho času proběhl zajímavý webinář, ve kterém Jesse Spiro ze společnosti Chainalysis, kterou živí rozkrývání transakčních pavučin na veřejném blockchainu, zpovídal Kennetha A. Blanca, ředitele americké Financial Crimes Enforcement Network, která dohlíží na dodržování amerického Zákona o bankovním tajemství a KYC (Know Your Customer – ověřování identity zákazníka) požadavků ve finančním sektoru. Celý rozhovor se vedle rolí regulátora a toho, jak se mění finanční kriminální sféra zásluhou covidové situace, točil okolo přístupu FinCENu ke kryptoměnám. Jaké jsou jeho závěry a co si z něj můžeme odnést i my, žijící uprostřed Evropy?

Blanco na sebe strhl pozornost uživatelů kryptoměn letos v květnu, když v rámci své keynote na letošní blockchainové konferenci Consensus prohlásil, že FinCEN od roku 2013 obdržel téměř 70 000 reportů o podezřelé činnosti zahrnující zneužití virtuálních měn (ačkoli zde Blanco hovoří o virtuálních měnách, což je značně širší kategorie, má ve skutečnosti na mysli krypto aktiva – pozn. redakce). 

To pochopitelně vzbudilo značný ohlas nejen v bulvárních kryptoměnových médiích. Co již ale Blanco v květnu zamlčel, byl prostý fakt, že podobných reportů pro FinCEN vyplnily finanční instituce jen v roce 2019 přes 2,3 milionu. FinCENem rozpoznaná kriminalita prostřednictvím kryptoměn se tak podle jeho vlastních dat dlouhodobě nalézá hrubým odhadem celkem bezpečně pod jedním procentem všech nahlášených incidentů. I přes tento lehký spin doctoring se ale vyplatí názory šéfa jednoho z nejobávanějších finančních regulátora světa poslechnout a nebrat je úplně na lehkou váhu.

Navzdory obrazu, který se často snaží budovat kryptomédia a oborové blogy, FinCEN nevnímá kryptoměny jako něco negativního, proti čemu je třeba bojovat všemi k tomu dostupnými zákonnými prostředky. Blanco je dokonce explicitně označil za velmi prospěšnou technologii. Zároveň k tomu ale jedním dechem dodává: „Dovolili jsme, aby jinak velmi prospěšná technologie byla zneužívána špatnými aktéry. Není to ale jejich technologie, je naše a patří nám všem. Nedovolme několika špatným aktérům zkazit celý obsah nebo umožnit pirátským národům tuto technologii ukrást a používat pro špatné věci.“ Blanco zmiňuje, že například množství ransomware (využívajícího kryptoměny) od začátku roku překročilo množství za celý loňský rok.

Šéf FinCEN bohužel nezmiňuje, kde by měla přesně kompetence regulátora začínat a končit, ale říká, že nezáleží na tom, zdali někdo operuje v rámci formální, či neformální finanční sítě, což zní trochu děsivě. „Pokud jde o peníze a jejich přesuny, je jedno, jestli se bavíme o formální, či neformální síti, je naší povinností zajistit, aby se peníze dostaly zpátky k právoplatným majitelům,“ naráží Blanco na prudký nárůst ransomware a podvodů v době pandemie.

Co dnes FinCEN v souvislosti s kryptoměnami nejvíc pálí

Na otázku, co přesně FinCEN hodlá u kryptoaktiv hlídat, Blanco okamžitě vyjmenovává reportování SAR (suspicious activity reports), které dobře znají tradiční finanční instituce a KYC (nově včetně „cestovního pravidla“ o předávání informací o klientech mezi institucemi). Je tedy zjevné, že hovoří o kustodiálních službách (směnárny, burzy, peněženky, remitence služby využívající kryptoměny a platební brány).

„Pokud děláte byznys v USA, ať již plnohodnotně, nebo jen částečně, musíte dodržovat naše zákony a regulace,“ říká a myslí tím všechny, kteří mají něco do činění s americkým dolarem (naráží tak ale především na burzy sídlících v regulatorních a daňových rájích) „Na konci ostatně platí, že tím chráníte i sami sebe a budete se cítit také bezpečněji. Chráníme tím i váš vlastní byznys. Lidé nemají KYC příliš v lásce, ale KYC zachraňuje lidské životy, funguje jako prevence toho, aby se lidé navzájem okrádali,“ doplňuje s tím, že otevřeně přiznává, že se argumentace FinCEN v tomto ohledu příliš neliší od té, kterou používá Fed.

Co již Blanco nezmiňuje, je smutný fakt, že vynucovat po zainteresovaných firmách KYC, ale již bez dalších povinností na zabezpečení dat, které jsou běžné v tradičním bankovním sektoru, přináší obrovské riziko úniku vysoce citlivých informací. Databáze klientských KYC, respektive jejich částí, v minulosti unikly většině velkých kryptoměnových směnáren a burz. A pokud si myslíte, že dnes by se již něco podobného stávat nemělo, že trh již od té doby vyspěl, vyvede vás z omylu teprve květnový incident služby BlockFi, které unikla databáze z fyzickými adresami uživatelů.

Potud tedy v zásadě nic překvapivého, tedy nic, co bychom od hlavy podobné instituce nečekali, ostatně hlídání a vynucování stejných věcí se nyní připravuje i na evropské půdě a je nedílnou součástí připravovaného regulatorního frameworku pro krypto aktiva, který aktuálně připravuje evropská ESMA. Ostatně na lehkou váhu nelze brát ani politickou snahu největších světových ekonomik o jednotný přístup ve stejné otázce.

Zajímavější je ale zmínka o tom, že FinCEN plánuje nyní daleko více zaměřit se na jurisdikční a regulatorní arbitráže (situace, kdy někdo využívá mezer v regulaci za účelem obejití či vyhnout se nepříznivým prvkům dané regulace, nebo formálně podniká z místa s přívětivějším regulatorním, právním nebo daňovým režimem).

Tipy C

Další vykřičník je pak téměř nenápadná zmínka mezi řečí o tom, že se FinCEN chce soustředit na deanonymizaci anonymních kryptoměn a transakcí (Blanco hovoří o tokenech). „Na konci dne budeme vědět, kdo stál na obou stranách každé transakce. A kdo si myslí, že to současná technologie zatím neumožňuje, šeredně se plete,“ odpovídá Blanco. „Budeme také v otázce kryptoměn daleko aktivnější a důslednější než dosud,“ dodává.

Závěr

Když bych měl celý webinář shrnout do pár slov, je poselství šéfa FinCENu následující: nejsme proti inovativní technologii, ale nebudeme nečinně přihlížet, pokud se používá k obcházení našich zákonů, naše prsty sahají daleko za hranice USA, KYC je tu pro vaše dobro a na konci dne budou vítězové ti, kdo se regulaci podvolí, ne ti, kteří se ji (byť třeba zatím efektivně) snaží obcházet. Teze, které jsou přinejmenším diskutabilní, rozhodně je ale nelze brát na lehkou váhu, obzvláště pokud se kryptoměny staly jakýmkoliv způsobem součástí vašeho podnikání.  

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Externí spolupracovník serveru Lupa.cz a expert na blockchain a kryptoměny. Jako šéfredaktor v minulosti vedl ADASTRA Business Intelligence Magazine a server ITbiz.cz. Dnes pracuje jako redaktor časopisu Forbes.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).