Ceny zemního plynu díky teplé zimě i koronaviru klesají. Přichází čas na změnu dodavatele?

Ceny zemního plynu klesají a pro české domácnosti tak přichází nejlepší období na změnu dodavatele. Hlavním důvodem poměrně velkého poklesu cen zemního plynu je kromě mírné zimy také nižší spotřeba v důsledku pandemie koronaviru. S různými akčními nabídkami začínají přicházet první dodavatelé, jen málo dodavatelských firem ale koncovým zákazníkům plyn zlevnilo. Pozor též na netransparentní jednání některých srovnávačů cen.

0

Spotřeba zemního plynu je zvláště v zimním období vázána na aktuální klimatické podmínky. Díky letošní teplé zimě klesla podle údajů ČTK spotřeba plynu asi o 5 % a domácnosti tak mohou ušetřit nezanedbatelné částky na účtech za energie. Společně s pandemií koronaviru, kvůli níž se v řadě podniků snížila nebo zastavila výroba, spotřeba plynu i nadále klesá.

Ideální čas na změnu dodavatele

S klesající spotřebou plynu se snižují i jeho ceny, což může ve výsledku české domácnosti potěšit. Pokles cen zemního plynu na burze je přitom poměrně velký – podle odborníků téměř třetinový. „V souvislosti s koronavirem a kvůli dalšímu omezení výroby klesla cena plynu v době od začátku března do nynějška na spotovém trhu z 10 na 7 EUR za MWh,“ popisuje vývoj cen zemního plynu Jan Schindler, analytik nezávislého Kalkulátoru cen energií TZB-info. Cena kontraktů na rok 2021 se pak přibližuje hranici 12 EUR za MWh.

Akční nabídky dodavatelů

Ačkoli jsou ceny zemního plynu na svém minimu a například od podzimu 2018 sice s drobnými výkyvy, avšak dlouhodobě klesají, mnoho dodavatelů tuto komoditu domácnostem letos zatím nezlevnilo. Dodavatelské firmy ovšem začínají přicházet s různými cenovými akcemi pro nové zákazníky a řadě českých domácností se tak právě nyní nejvíce vyplatí dodavatele plynu změnit. „Na trhu lze v současnosti nalézt akční nabídky s velmi výhodnými cenami plynu. V aktuální situaci tak dává smysl si cenu zafixovat,“ doporučuje Jiří Karlík ze společnosti Primagas, která je dodavatelem LPG i zemního plynu. „Svým zákazníkům umožňujeme využít kromě standardního tarifu na dobu neurčitou také tarif s fixací ceny komodity, aktuálně 560 Kč/MWh bez DPH s fixací až do konce roku 2021,“ dodává Jiří Karlík.

Na co si dát pozor u srovnávačů?

S výběrem nového dodavatele mohou pomoci internetové porovnávače nabídek cen energií. Odborníci ale doporučují využívat tyto služby obezřetně. Téměř žádný srovnávač totiž není skutečně nezávislý nebo bez marketingových placených umístění. Zákazník by měl online srovnávače dodavatelů plynu brát jen jako prvotní obrázek pro základní orientaci. V další fázi si je pak potřeba pečlivě porovnat několik konkrétních nabídek a zaměřit se na všechny okrajové podmínky či takzvané poznámky pod čarou, které mohou u některých dodavatelů značně znepřehledňovat jejich nabídku. Obecně se tak vyplatí a je daleko bezpečnější porovnat si několik aktuálních nabídek nebo akčních cen přímo u dodavatele na webových stránkách. Při zadání svých údajů některým srovnávačům totiž hrozí, že budou vaše kontakty následně kolovat veřejnými databázemi.

Objektivní přehled o nabídkách dodavatelů energií poskytnou porovnávače Kalkulátor cen energií na portálu TZB-info spolu s nástrojem Kalkulátor cen elektřiny ERÚ. Jejich primárním posláním je totiž informovat zákazníky o cenových poměrech na trhu. Naproti tomu běžné porovnávače mají za úkol především prodávat elektřinu a plyn zákazníkům, a tudíž ve srovnání nemusejí zobrazovat všechny na trhu dostupné nabídky. „Na obchodním modelu porovnávačů není nic špatného. Problém je ale hlavně v povinném uvádění kontaktů zákazníka a jejich následné přesvědčování poradci. Neznalý zákazník může být snadno vmanipulován do nabídky, kterou by si jinak sám po úvaze nevybral,“ doplňuje Jan Schindler.