Na zájmu o hypotéky se zatím pandemie neprojevuje

02_stavba

Globální pandemie koronaviru tvrdě dopadá na jeden průmyslový sektor za druhým. Podle posledních dat České národní banky to však vypadá, že hypotéční trh alespoň prozatím zasažen nebyl. Jak tedy mešíční a meziroční srovnání dopadly? O kolik se zvýšil či snížil počet a objem hypotéčních úvěrů?

Rekordy navzdory očekáváním

Stále probíhající pandemie dopadá i na finanční sektor. Banky mají stále povinnost umožnit odklad splátek lidem, jejichž finanční situace se zhoršila z důvodu epidemie koronaviru, klesá objem velkých investičních akcí a jejich akciová portfolia trpí poklesem všech hlavních indexů. Zprávy o rekordních objemech poskytnutých hypoték tak zní jako z jiného světa. Je to ale skutečně tak, duben 2020 byl v tomto ohledu historicky jedním z nejúspěšnějších měsíců vůbec.

Nejdůležitějším ukazatelem je objem tzv. skutečně nových úvěrů, tj. nově uzavřených či navýšených úvěrů. Do tohoto ukazatele se nezapočítávají úvěry refinancované. V dubnu činil objem skutečně nových úvěrů 15,6 miliardy korun, jejich počet dosáhl 6744. Oproti březnu oba ukazatele mírně klesly, v meziročním srovnání si ale připisují růst, což je v současné situaci spíše překvapením.

O tom, že dubnový výsledek nenaplní černé předpovědi, hovořila již předběžná neoficiální data. Česká národní banka je tedy potvrdila. Na druhou stranu tyto předběžné výsledky nazačovaly i možnost, že dubnové objemy hypoték překonají ty březnové, až k tomu nicméně nedošlo.

01_stavba

Zdroj obrázku: Pixabay.com

Přísnějším pravidlům navzdory

Nová data tedy ani zdaleka nepotvrdila předpoklady hovořící o tom, že přísnější posuzování bonity klientů bude mít negativní vliv na uzavírání hypotéčních úvěrů. Jedná se především o DTI (poměr dluhu vůči ročnímu příjmu klienta) a DSTI (náklady na obsluhu dluhu vůči měsíčnímu příjmu klienta).

Vysvětlení lze hledat ve snížení úrokových sazeb, ke kterému se ČNB odhodlala již v březnu a to dokonce dvakrát. Toto snížení je navíc zesíleno snižováním úroků ze strany samotných bank, které se snaží i v současné situaci získat konkurenční výhodu. Průměrná úroková sazba hypoték klesla v dubnu až na úroveň 2,39 procenta. Není náhodou, že mezi prvními bankami, které své úroky snížily, jsou především menší bankovní domy. Největší banky s výraznějším snižováním úroků prozatím vyčkávají.

Otázkou zůstává, jakým směrem se bude situace na hypotéčním trhu vyvíjet v budoucnu. Není vyloučené, že dopady koronavirové krize se v plné síle teprve projeví v následujících měsících. Problémy celé řady odvětví mohou vyústit v to, že mnoho lidí pracujících v těchto oborech na hypotéky nedosáhne. Současně jsou ale ve hře i další kroky ČNB, které by mohly trh znovu – a třeba i ještě více než dosud – podpořit.

Zdroj náhledového obrázku: Pixabay.com

 

Peníze mě vždy fascinovaly. O své zkušenosti se s vámi rád podělím.