Hlavní obsah

Komentář: Zápasy ve Stoce. Hnutí ANO už je tradičnější než tradiční strany

Martin Čaban
Komentátor
Foto: Facebooková stránka Petra Vokřála

Ve volebním klipu před komunálními volbami v roce 2018 ještě Petr Vokřál křepčil. Teď už ho to přešlo.

Reklama

Když se spor o kauzu Stoka dostal do polohy Vokřál versus Faltýnek, byla kariéra brněnského exprimátora definitivně u konce.

Článek

Existuje vousatý a ošklivý pragocentrický vtip, jehož pointa spočívá v tom, že zatímco v Brně se mohutně nadává na Prahu, Praha si o Brně nemyslí vůbec nic. V posledních dnech a týdnech to ovšem ani zdaleka neplatí – přinejmenším v pražské centrále hnutí ANO se o Brně nepochybně mluví často. A nahlas. Korupční kauza Stoka zatřásla celou strukturou vládního hnutí ve druhém největším městě a nejvýraznější obětí tohoto otřesu se stal Petr Vokřál.

Petr Vokřál byl důležitou tváří hnutí ANO a jeho ztráta je pro nejsilnější tuzemskou politickou stranu těžkou ranou z několika důvodů.

Vokřál v roce 2014 vyhrál v Brně komunální volby a stal se primátorem. O čtyři roky později obhájil volební vítězství, ale primátorský řetěz musel odevzdat Markétě Vaňkové z ODS, která upekla radniční koalici s lidovci, Piráty a ČSSD. Nicméně i samotná dvojí výhra v komunálních volbách pořád dělá z Vokřála relativně úspěšného komunálního politika, což je ve strukturách hnutí ANO mimořádně vzácné zboží. I proto měl Vokřál babišovce na jižní Moravě vést do podzimních krajských voleb. Teď se bude narychlo shánět jiný lídr.

Bývalý brněnský primátor byl také jednou z vlídnějších tváří hnutí Andreje Babiše. Mluvit o něm jako o představiteli liberálního křídla strany je vzhledem k obecné ideové rozbředlosti babišovců trochu problematické. Ale dá se říci, že jeho komunikační styl byl méně konfrontační a hysterický než ten Babišův. V otázkách migrační krize vystupoval umírněněji než předseda hnutí a nesnažil se vytloukat z planého migračního poplachu politické body za každou cenu. V prezidentské volbě podpořil Jiřího Drahoše a vůbec vyvolával dojem, že v ANO by mohla existovat i jiná líheň myšlenek a nápadů než Babišova osobní marketingová armáda.

Nicméně dlužno dodat, že když loni v únoru dostal příležitost utkat se na volebním sněmu ANO s Jaroslavem Faltýnkem o post prvního místopředsedy hnutí, Vokřál zacouval, přednesl velmi krotký projev a loajálně se spokojil s židlí řadového místopředsedy.

Osudovému střetu s Faltýnkem, který jej původně do hnutí ANO přivedl, se ale Petr Vokřál nakonec nevyhnul. Jen se souboj neodehrál v kultivovaných mantinelech stranického sjezdu, ale rovnou v bahně korupční kauzy Stoka, v níž se mimo jiné velmi nelichotivě hovoří také o Faltýnkovi a jeho synovi Jiřím.

To je pro hnutí Andreje Babiše další velká nepříjemnost, protože nejen samotná kauza, ale celý následný boj dál narušují už tak dost křehkou image hnutí ANO jako protikorupčního subjektu založeného na protestu proti prohnilému fungování „tradičních“ stran.

V Brně hnutí ANO předvedlo zcela „tradiční“ partajnickou zabijačku ve stylu prohnilí proti prohnilým. Proběhlo vzájemné obviňování, kdo o čem kdy věděl, kdo se s kým znal lépe a koho policejní odposlechy v korupční kauze zmiňují vícekrát. Není divu, že v ní nad Vokřálem zvítězil zcela tradičními metodami matador tradiční politiky, dlouholetý sociální demokrat Faltýnek, který k politice poprvé pořádně přičichl před šesti lety.

Nakonec brněnskému exprimátorovi nezbylo nic jiného než – také už zcela tradičně – odejít s poznámkami o špatném směru, jímž se hnutí ubírá. Vokřál také prohlásil, že brněnské buňky ANO jsou přímo napojené na podsvětí, což si tedy mimochodem nikdy nedovolil žádný úřadující místopředseda žádné vládní strany, a to ani té nejtradičnější. Navíc vzhledem k tomu, že během mnoha věcí, které kauza Stoka popisuje, seděl Vokřál na brněnské radnici s primátorským řetězem na krku, není jeho náhlý distanc tak úplně věrohodný.

Definitivně exprimátorovi zlomila vaz skutečnost, že celý střet vykrystalizoval do podoby Vokřál versus Faltýnek. Bez Faltýnka se totiž Andrej Babiš neobejde. Celá politika hnutí ANO je zcela závislá na Faltýnkově „černé“ práci šéfa poslaneckého klubu. Babiš sněmovní práci neumí, nesnáší a nerozumí jí, Faltýnek se v ní naopak našel – všechna důležitá hlasování, ať už jde o klíčové zákony, nebo politické handlování v tajných volbách členů různých rad, může Babiš pustit z hlavy, protože má Faltýnka.

Toho zkrátka nelze na stranické půdě porazit. Faltýnka má Babiš jenom jednoho, zato „slušných kluků z plakátů“ je z jakýchsi důvodů vždycky po ruce dost. Také končívají všichni dost podobně – Zlatuška, Telička, Stropnický, Stuchlík, Pelikán, Komárek a teď i Vokřál. Použití, znechucení a v lepším případě odložení, v horším odkopnutí. Hnutí ANO už si metody „tradiční politiky“ osvojilo natolik, že by o nich mohlo i mnohem starším partajím klidně přednášet.

Reklama

Doporučované