reklama

Údaje ruského statistického úřadu Rosstat, který řídí ministerstvo hospodářského rozvoje, představují základní ukazatel ekonomické situace v Rusku a důležitý faktor při rozhodování investorů. Až dosud Rosstat své údaje obvykle publikoval odpoledne.

"Rosstatu zakazují zveřejňovat údaje nebo požadují, aby přinejmenším přenesli dobu, kdy je zveřejní. Teď se snaží, aby vyšly ten samý den, ale večer, aby od rána nebyly žádné novinky," řekl agentuře zdroj obeznámený se situací. "Vše začalo s koronavirem v ekonomice. Pozdní zveřejnění znamená, že novinářům se krátí čas pro přípravu a práci s čísly, nestihnou si promluvit s experty," dodal další zdroj.

Reuters navíc upozornil, že i ministerstvo hospodářského rozvoje začalo zveřejňovat své prognózy až pozdě večer. Kupříkladu na konci května úřad informoval o odhadovaném poklesu hrubého domácího produktu o 12 procent v dubnu až před půlnocí (místního času). Informace o průmyslové výrobě vyšla 21. května o deváté večer. V téže době minulý týden vyšla zpráva o situaci v ekonomice s údaji o nezaměstnanosti a o tržbách v maloobchodu.

Vláda neposkytla vyjádření. Ministerstvo a Rosstat vysvětlují pozdní publikování údajů komplikacemi souvisejícími s prací zaměstnanců z domova a rostoucí zátěží kvůli pandemii covidu-19.

"V jisté chvíli je napadlo, že klíčový problém tkví v Rosstatu. Mají v hlavě jasný obraz: dokud se o něčem něco nenapíše, tak to neexistuje," pokusil se objasnit uvažování hodnostářů zdroj obeznámený se situací v Rosstatu. "Zveřejňování čísel a faktů o skutečné situaci v ekonomice je pro ně nepříjemnější, než sama situace," dodal.

Server Newsru.com připomněl, že před pár lety se Rosstat ocitl v centru debat o hodnověrnosti oficiálních údajů. Stalo se tak po přehodnocování údajů o vývoji HDP v letech 2016 až 2017, kdy se ruská ekonomika potýkala s dopady západních sankcí. Úřad tehdy změnil šéfa a metodiky výpočtu. A loni se ruské úřady zřekly pravidelného měsíčního zveřejňování statistik o reálných příjmech domácností, které pět let klesaly. Zveřejněná čísla prý nevystihovala reálnou situaci.