Inspirace

Dejte vyniknout kráse podkroví a zvolte sem správné osvětlení

Od   | 

Podkrovní prostory se mohou proměnit v kouzelné bydlení, ale aby se tak stalo, je důležité myslet na celou řadu faktorů, včetně osvětlení. Nezastupitelné je samozřejmě denní světlo, to ale samotné nestačí. Jak si vybrat vhodná svítidla do podkroví?

Vhodně zvolenými svítidly dosáhnete nejen dostatečného osvětlení, ale je možné zajímavě zvýraznit krov. Svítidla vybírejte s ohledem na výšku stropů, zkosení stěn a střechy a přihlédněte také k zařízení, které tu chcete mít.

Vysoké stropy umožní použít  světla s dlouhým závěsem. Ve velké místnosti je můžete používat opakovaně  Zdroj: Pinterest

Přirozené světlo

Podkrovní bydlení by mělo být vybavené alespoň jedním fasádním oknem. Pokud jich je více, je to samozřejmě lepší, případně je můžeme doplnit střešními okny. Mohou být kyvná a výklopně-kyvná. Umístit je můžete i vysoko tak, že na ně nedosáhnete a ovládat je dálkovým ovládáním. Do středových prostor, kde okna nejsou, se hodí světlovody. Přivádí přirozené světlo do interiéru i ve chvíli, kdy je venku zataženo.

Čistotě prostoru pomohou vestavěná bodová světla v podhledu.

V sešikmených plochách pomůže střešní okno. Ostrůvek můžete dosvítit odsavačem par s integrovanými světly. Zdroj: Pinterest

LED pásky a bodové osvětlení

Bodové osvětlení je oblíbené už velmi dlouhou dobu a stále má své zastánce. Může být instalováno na stropě, na stěně nebo klidně přímo v zemi, například na jednotlivých stupních schodiště. Hlavní jejich předností je, že nikde nevisí a tím pádem nepřekáží. Dají se umístit na sešikmené plochy nebo do snížených trámů. Bodové světlo není problém nasměrovat, jak je potřeba.

Bodová světla můžete instalovat i do trámu. Zdroj: Pinterest

Další oblíbenou možností jsou LED pásky, které se mohou spojovat v podstatě do nekonečné délky. Umístit je lze samostatně nebo vložit do hliníkových profilů. Při jejich instalaci počítejte navíc s umístěním transformátoru, který by měl být dosažitelný a na místě kde nehrozí vzplanutí. 

Znáte lankové systémy?

V podkroví se velmi dobře uplatní lankové systémy. Lze je upevnit podél stěny a je jedno, zda je zkosená nebo ne. Výborně se hodí do otevřených či členitých prostor. Je možné je využít k nasvícení předmětů nebo i jako plošné osvícení. Existují dva základní systémy. U prvního se musí snížit pomocí transformátoru hodnota elektřiny z 230 V na 12 nebo 24 V. Ta jde pak do lanka, které napájí jednotlivé zdroje. Často je ovšem potřeba použít více transformátorů, které se špatně schovávají a mohou narušovat vzhled. Druhou možností je systém, který pouští do lanek rovnou napětí 230 V s bezpečnou izolací. Díky tomu můžete přichytit osvětlení na každé místo, použít různé druhy zdrojů apod. Navíc se nemusíte omezovat délkou lanka nebo řešit umístění transformátoru.

Lanka vytvářejí zajímavý efekt při instalaci od jedné stěny ke druhé. Lze z nich vymodelovat nejrůznější tvary nebo na ně zavěsit různorodé typy svítidel: reflektory, závěsná svítidla, dekorativní

U lankových systému se kromě halogenových žárovek používají i LED.

Lankový systém můžete „natáhnout“ i v krovu a získáte tak kvalitní osvětlení celého prostoru. Zdroj: Aulix lighting

Stolní svítidla dodají potřebnou atmosféru

Nezapomínejte na nejrůznější lampy, kterými vytvoříte jednotlivé ostrůvky určené k rozdílným účelům. Dobře designově zpracované svítidlo oživí místnost a funguje jako doplněk i funkční osvětlení. Příjemnou atmosféru vytvoří i zajímavé dekorace se zabudovaným světlem. Takové ale nefungují jako regulérní zdroj světla na čtení či práci, ale slouží k uvolnění a odpočinku. Nebojte se použít více světelných zdrojů a různě je kombinovat. Už jen proto, že jedno centrální určitě stačit nebude, protože každé zákoutí a místnost potřebují světlo. 

Pokud máte dost místa můžete ke stolním lampám přidat i stojací. Zdroj: Pinterest

Fotogalerie:

 

Kam pro svítidla?


You must be logged in to post a comment Login