Nejlepší filmy Ryana Goslinga: Mlčenlivý hrdina a romantik

Ryan Gosling je hollywoodská hvězda první velikosti. Za posledních pětadvacet let snad nenatočil nic špatného a každý jeho nový počin zasluhuje pozornost. Ještě než se představí ve světě monster studia Universal, připomeňme si to nejlepší, co za svou kariéru natočil.

Bláznivá, zatracená láska

Zdroj: Warner Bros. US

Čtyřicetiletý Cal Weaver (Steve Carell) prožívá svůj sen – má dobrou práci, hezký dům, skvělé děti a za manželku lásku ze střední školy. Když ale zjistí, že ho jeho žena Emily (Julianne Moore) podvádí a chce se s ním rozvést, jeho „dokonalý“ život vezme rázem za své. A co je horší – Cal se ocitne ve světě svobodných, jenže sám už několik desítek let nerandil, a tak zažívá jeden neúspěch za druhým. Volné večery tráví sám v místním baru, kde utápí špatnou náladu. Cala vezme pod ochranu Jacob Palmer (Ryan Gosling) – pohledný sportovec lehce po třicítce.

Režie: Glenn Ficarra, John Requa | ČSFD: 77 | IMDB: 7,4

Blade Runner 2049

Zdroj: Warner Bros. US

Třicet let po událostech prvního filmu odhaluje nový Blade Runner a důstojník losangeleské policie K (Ryan Gosling) dlouho ukryté tajemství, které je natolik zásadní, že by mohlo zcela rozvrátit poslední zbytky lidské společnosti. Toto odhalení ho nutí zahájit pátrání po Rickovi Deckardovi (Harrison Ford), bývalém Blade Runnerovi losangeleské policie, který je už 30 let nezvěstný.

Režie: Denis Villeneuve | ČSFD: 74 | IMDB: 8

Den zrady

Zdroj: Columbia/Sony

Snímek Den zrady je napínavým příběhem o sexu, ambicích, loajalitě, zradě a pomstě, který se odehrává na pozadí okázalého divadla moderní politiky. Film mapuje osudy mladého tiskového mluvčího, který se stane obětí zákulisních intrik, zrádných manipulací zkušených kolegů a svodů mladé praktikantky.

Režie: George Clooney | ČSFD: 71 | IMDB: 7,1

Drive

Zdroj: Magic Box

Samotářskému a ze svého dvojího života značně rozpolcenému Řidiči zcela změní život náhodné setkání se sousedkou Irene, se kterou tráví stále více času. Vše se však změní když je z vězění propuštěn Irenin manžel Standard. Řidič se s ním domluví na poslední loupeži, která Standardovi umožnit splatit dluh, kvůli kterému ho vydírají gangsteři. Ukáže se však, že šlo o nastraženou past. Vše se začíná komplikovat a aby Řidič ochránil sebe i Irene, musí udělat to, co umí nejlépe – řádně šlápnout na plyn.

Režie: Nicolas Winding Refn | ČSFD: 79 | IMDB: 7,8

La La Land

Zdroj: Lionsgate US

Moderní pojetí klasického hollywoodského milostného románu umocněné skvělými písničkami doprovázenými velkolepými tanečními čísly líčí vášnivý milostný vztah od něžného vzrušení rozvíjející se lásky až po trpké zklamání z velkých ambicí.

Režie: Damien Chazelle | ČSFD: 73 | IMDB: 8

Okamžik zlomu

Zdroj: New Line Cinema

Když Ted Crawford zjistí, že jej jeho překrásná a výrazně mladší manželka Jennifer podvádí s jiným, naplánuje její vraždu. Na místo činu přijede i detektiv Rob Nunally, který jako jediný získá povolení vstoupit do Crawfordovy rezidence. Crawford se k vraždě manželky okamžitě přizná, ale Nunally mu prakticky nevěnuje pozornost, protože si na podlaze všimne své milenky Jennifer – jejíž pravou identitu dosud neznal – v kaluži krve. Crawford je po svém přiznání okamžitě uvězněn a obžalován. K případu je přidělen mladý asistent okresního prokurátora Willy Beachum, který se úspěšně dere do světa firemního práva.

Režie: Gregory Hoblit | ČSFD: 75 | IMDB: 7,2

První člověk

Zdroj: Universal Pictures US

Před padesáti lety se půl miliardy lidí mačkalo u televizí, aby v přímém přenosu sledovali přistání posádky Apolla 11 na Měsíci. Krátce nato pronesl astronaut Neil Armstrong slavnou větu „Je to malý krok pro člověka, obrovský skok pro lidstvo,“ a počin, který se stal možná nejodvážnější výpravou od plavby Kryštofa Kolumba, byl tímto úspěšně završen. Stejně fascinující ale byla éra, která tomuto letu předcházela, a životní příběh člověka, jenž dostal to privilegium udělat na Měsíci první „lidský“ krok.

Režie: Damien Chazelle | ČSFD: 80 | IMDB: 7,3

Sázka na nejistotu

Zdroj: Paramount Pictures

Sázka na nejistotu vypráví příběh čtyř outsiderů, kteří všechny vlky z Wall Street proměnili v obětní beránky. Tihle čtyři byli jediní, kdo si spočítal, že světová ekonomika nemůže růst do nekonečna. Vsadili na jednu kartu, srazili banky na kolena a krutě se napakovali.

Režie: Adam McKay | ČSFD: 75 | IMDB: 7,8

Svatý boj

Zdroj: Fuller Films

Obklopuje nás rozporuplný svět násilí a netolerance. V něm žije i Danny Balint (Ryan Gosling), jehož odpor k zdánlivé pasivitě vlastní židovské komunity zavedl až do řad skinheadského nacistického gangu. Tam si jej povšiml prominentní fašista Curtis Zampf. Danny se pod jeho vlivem stává součástí nebezpečného světa amerických nacistických bojůvek a v tajných tréningových táborech se učí nenávidět a zabíjet.

Režie: Henry Bean | ČSFD: 73 | IMDB: 7,2

Svět podle Lelanda

Zdroj: Paramount Vantage AU

Kalifornie. Normální všední den. Obyčejný student jménem Leland Fitzgerlad (Ryan Gosling) spáchá zdánlivě nesmyslnou a nevysvětlitelnou vraždu a všechno se najednou změní. Pro Lelanda, jeho rodinu, přátele i učitele. Ve vězení pro mladistvé se Leland setkává s vězeňským učitelem Pearlem Madisonem (Don Cheadle), který se snaží najít odpověď na spoustu sžíravých otázek. Proč se syn slavného spisovatele Alberta Fitzgeralda (Kevin Spacey), mladík se slibnými vyhlídkami, dopustil něčeho takového?

Režie: Matthew Ryan Hoge | ČSFD: 76 | IMDB: 7,1

Za borovicovým hájem

Zdroj: Focus Features

Mýtický motocyklový kaskadér Luke (Ryan Gosling) se rozhodne opustit svět karnevalu a hry se smrtí. Dozvěděl se totiž, že jeho bývalá milenka Romina (Eva Mendes) nedávno porodila syna. Chce je oba najít a postarat se o rodinu. Aby je finančně zajistil, spáchá na svém motocyklu řadu bankovních loupeží. Jeho dokonalé zločiny ale přilákají zájem ambiciózního detektiva policie Avery Crosse (Bradley Cooper) a zkorumpovaného šéfa místního policejního oddělení Delucu (Ray Liotta).

Režie: Derek Cianfrance | ČSFD: 73 | IMDB: 7,3

Zápisník jedné lásky

Zdroj: New Line Cinema

Ve filmu se přenášíme do minulosti a sledujeme životy dvou mladých lidí ze Severní Karolíny, kteří pocházejí z naprosto odlišného prostředí, Allie (Rachel McAdams) a Noaha (Ryan Gosling). Ačkoliv Allie byla vychována v nádherném přepychovém jižanském domě a Noah vyrostl v chudém stavení, na jehož prahu džemovali hudebníci, nic mladé dvojici nezabrání v tom, aby spolu nestrávili jedno nádherné léto předtím než je odloučí nejprve rodiče, a poté druhá světová válka.

Režie: Nick Cassavetes | ČSFD: 83 | IMDB: 7,8