Koronavir zkomplikoval život zahraničním studentům hradecké univerzity. Nemohli odletět domů

3. červen 2020 08:49

Zavřené hranice a návrat do vlasti v nedohlednu. Kvůli pandemii koronaviru potkala taková situace několik desítek zahraničních studentů Univerzity Hradec Králové. Po celou dobu tak pobývali na vysokoškolských kolejích. 

Jednou ze studentek, které opatření kvůli epidemii koronaviru postihlo, je Paula Mosquera z Ekvádoru. Se svými rodiči si volá každý den.

Koronavir zkomplikoval život zahraničním studentům hradecké univerzity

První týdny pandemie koronaviru pro ni byly složité. Informována ale byla dokonale.
„Shánění informací pro mne nebylo vůbec obtížné, protože mezi zahraničními studenty funguje skupinový chat. Takže jsme si tam posílali zprávy z různých informačních portálů, které obsahují spolehlivé informace. A potom nám také samozřejmě pomohla velkým dílem královéhradecká univerzita, která nám posílali e-maily s informacemi co máme dělat."

Po celou dobu karantény jsem se snažila trávit čas na kolejích aktivně, dodává Paula Maskera.
„Začala jsem se hodně učit a číst. Uklízela jsem byt. Začala jsem se také učit hrát na ukulele a zpívat. Svůj volný čas jsem trávila aktivně. Také jsem hodně času věnovala své rodině prostřednictvím on-line spojení. Hned ze začátku mne vůbec nezkoušeli přemlouvat, abych se vrátila domů. Protože situace v Ekvádoru je o hodně horší než tady. Lidé v České republice jsou podstatně disciplinovanější."

Čtěte také

Podle mluvčího Univerzity Hradec Králové Jakuba Nováka se podobná situace týkala přibližně 40 studentů. Škola se všem snažila pomoci.
„Ta pomoc byla rozmanitá. V první fázi jsme jim samozřejmě začali distribuovat ochranné prostředky, které jsme sehnali pro naše zahraniční studenty. A ta druhá fáze byla psychologická. To znamená, že informačně kariérní centrum poskytovalo bezplatnou psychologickou pomoc. Protože v několik případech se ti lidé ocitli několik tisíc kilometrů vzdáleni od svých rodin."

Paula Maskera si kvůli pandemii musela studium v Čechách prodloužit o půl roku. Domů se tak vrátí až v únoru.

autoři: Vojtěch Krátký , baj
Spustit audio

Související