Krásy Nizozemska – část 2 – Gouda a Rotterdam

Rotterdam (Nizozemsko)
Rotterdam (Nizozemsko)

V druhém dílu krátkého seriálu Krásy Nizozemska se podíváme do města, jehož jméno proslavil skvělý sýr a do města s druhým největším přístavem na světě. Hádáte správně, čeká nás Gouda a Rotterdam.

Gouda

Gouda je název menšího městečka, ležícího zhruba 70 km od Amsterdamu a 25 km od Rotterdamu. Je známé především díky stejnojmennému sýru Gouda, který se však zde nevyrábí, ale je dovážen z okolního regionu. Gouda je populární i díky karamelovým vaflím neboli stroopwafel a proslavila se také dýmkami.

Ve 13. století nechala rodina Van de Goude, podle níž se později město jmenovalo, postavit na území bažiny hrad, který chránil okolní přístav. Během dvou let z oblasti vzniklo město Gouda, které roku 1272 získalo městská práva.

Když dorazíte do města Gouda, kam se dá pohodlně dostat vlakem, zavítejte na hlavní náměstí, kde vás už bude vítat městská radnice z 15. století. Jedná se o jednu z nejstarších gotických radnic v Nizozemsku. V roce 1438 byla zcela poškozena požárem, naštěstí však městská rada rozhodla, aby byla znovu postavena. Na jejím pravém boku lze vidět loutky, které každou půl hodinu nabízí zajímavou podívanou.

Naproti zadní části městské radnice se nachází Waag neboli vážící dům, který již podle názvu byl užíván k vážení sýrů. Byl postaven v roce 1668 a byl využíván až do roku 1907, kdy poté sloužil jako výstavní prostor, veterinární, úklidová nebo turistická kancelář. Od roku 1995 slouží jako Muzeum sýrů Gouda, kde si mimo jiné můžete sýr zakoupit. Na náměstí se také každý čtvrtek dopoledne konají gouda trhy, kdy farmáři přinesou a vystaví sýry přes celé náměstí. Budete mít tak možnost tyto skvělé sýry ochutnat.

Kousek od náměstí stojí gotická bazilika Sint Janskerk, někdy nazývaná i jako Grote Kerk, která byla zasvěcena sv. Janu Křtiteli. Postavená byla během 15. a 16. století, jedná se o nejdelší baziliku v Nizozemsku a jednu z největších v Evropě. Dominuje svými velkými vitrážovými okny z 16. století, která jsou z poloviny zachována původní.

[G:2782

V Goudě můžete navštívit i řadu muzeí, kromě muzea sýrů se zde nachází muzeum Gouda o historii města a jeho umění, muzeum odporu nebo Museumhaven, které slouží jako malý přístav s loděmi. Nezapomeňte také vyzkoušet karamelové vafle, nizozemské pivo nebo skvělé hranolky.

 TIP  Už jste četli První díl našeho cyklu Krásy Nizozemska? Zavede vás do Haarlemu a Zandvoortu.

Rotterdam

Přístavní město Rotterdam je druhým největším městem v Nizozemsku. Toto moderní město se pyšní druhým největším přístavem na světě, skrze nějž protéká řeka Nová Máza. Město se nachází zhruba 80 km od Amsterdamu a oproti jiným holandským městům je zdobeno moderními budovami. Rotterdam byl založen roku 1230 a již v té době byl námořním a obchodním centrem. Za druhé světové války byly však veškeré budovy zničeny a centrum města bylo přestavěno na moderní čtvrť.

Hlavní turistickou atrakcí je vyhlídková věž Euromast, která sahá do výšky 185 metrů. Z ní se vám nabídne krásný výhled na celý Rotterdam, který je populární převážně večer. Další zajímavostí je most Erasmusburg, který spojuje severní a jižní Rotterdam. Díky jeho zajímavé architektuře ho rozhodně neminete.

Oblíbeným místem jsou mlýny v Kinderdijk-Elshout, které jsou zároveň na seznamu UNESCO. V tomto chráněném území najdete 19 mlýnů, ale i administrativní budovy, hráze nebo kanály. Navštívit můžete i Museumpark neboli komplex muzeí umístěných v městském parku.

Vyrazit můžete i po řece Nové Máze lodí. Při této plavbě uvidíte celý rotterdamský přístav a několik tisíc kontejnerů, které se zde denně vylodí, nebo jeřáby, které slouží k manipulaci s kontejnery.

Booking.com