Jak vyhnat holuby z vašeho balkonu či parapetu

holub

Dostali už mnoho přezdívek, přičemž „létající krysy“ patří k těm nejmírnějším. Faktem zůstává, že kde se holubi usadí, dokáží nadělat spoustu nepořádku. A je-li tím místem právě součást vašeho bytu či domu, není to právě příjemné.

Problém eskaluje, pokud někdo z vašeho okolí tyto ptáky přikrmuje. Co na tom, že za toto jednání mnohdy hrozí pokuta. Tam, kde mají holubi dostatek potravy, se také s oblibou zdržují. A jak jim pobyt u vás přece jen trochu znechutit?

6 tipů, které vyženou holuby z vašeho okolí

Lesklá CD

Vezměte stará CD a zavěste je na zábradlí, parapet nebo jen tak do prostoru balkonu. Pokud z nich sestavíte zvonkohru, bude to ještě lepší. Nejenom, že se budou lesknout, ale během větrného počasí také vydávat zvuky, které se holubům právě líbit nebudou.

Plastové nákupní tašky

Nezáleží na tom, jestli vezmete obyčejnou tašku ze supermarketu, plastový sáček nebo cokoli jiného. Musí to jen hodně šustit. Pravda, váš balkon pak nebude vypadat právě atraktivně, ale pořád je to lepší, než neustále čistit zapáchající ptačí trus.

holub

Zdroj obrázku: Pixabay.com

Napodobte jestřába

Pořiďte si plašič, který simuluje zvuky jestřába – přirozeného nepřítele holubů. Stačí ho čas od času spustit a holubi se stáhnou. Jde však o poměrně nepříjemný zvuk, takže se předem raději domluvte se sousedy.

Samolepky ve tvaru dravců

Abyste efekt jestřábího loviště ještě podpořili, můžete nalepit na sklo siluety velkých dravců (sovy, jestřáby). Holubi se jich bojí, ovšem musíte je čas od času vyměnit. Časem si na ně bohužel zvyknou.

Pořiďte si síť

Pokud všechny tipy na odpuzení holubů selžou, zvažte kompletní zasíťování balkonu. Najde o nijak drahé řešení a hotovo budete mít během chvilky. Průběžně však síť kontrolujte, holubi umí být velmi vynalézaví.

Odpuzovací hroty

Pokud vás holubi obtěžují jen na parapetu nebo na zábradlí balkonu, jednoduše jim zabraňte se tady usadit. Pásy speciálních hrotů opět nepatří mezi drahá řešení, dokáží však být velmi efektivní

Zdroj náhledového obrázku: Pixabay.com

Bydlení mě baví a ráda o něm píšu. Zkušeností mám hodně.