S jarem očekáváte i pylovou alergii? Pomozte si i bez chemie!

19.3.2021 00:00   |   Zdraví a krása
VIDEO – Skoro všichni už nedočkavě vyhlížíme jaro. Pravda, nemálo z 2,5 milionu českých alergiků zase tolik nejásá, protože s postupujícím časem budou mít větší a větší starosti. Jejich lékař jim jistě odborně pomáhá, my můžeme poradit několik triků, jak si ulevit i bez chemie.

alergie

Mnoho lidí si stěžuje, že jim jejich běžné léky nezabírají, různě je kombinují a vystavují se tak riziku otravy. Toxikologové každoročně řeší přes stovku podezření na otravu ze špatného užívání léků!

Protialergické léky s účinnou látkou ze skupiny antihistaminik však mohou působit výrazné vedlejší účinky i v případě, že jsou užity správně. Státní ústav pro kontrolu léčiv eviduje každoročně desítky hlášení o podezření na nežádoucí účinek v souvislosti s užíváním antihistaminik.

MŮŽE VÁS ZAJÍMAT

Jak se zbavit roztočů v bytě
Máte doma alergika? Zkuste Feng-shui
Alergie na slunce jsou na vzestupu

Přitom každé třetí české dítě má diagnostikován nějaký typ alergie a výskyt astmatu u dospívajících nadále mírně stoupá, proto každý zodpovědný rodič přemýšlí nad nejlepšími možnými cestami, jak obtíže svých dětí zmírnit.

Máme pro vás několik užitečných tipů. Předepsané léky rozhodně nevysazujte bez konzultace s lékařem. Na druhou stranu užíváte-li volně prodejné pilulky, možná budete moci jejich užívání omezit jen na nejexponovanější období, nebo je vysadit zcela.

Posilujte obranyschopnost

Výzkum vedený na univerzitě v Ósace prokázal, že některá probiotika jsou účinná při léčbě projevů alergií v oblasti nosní sliznice a dutin.

Studie, kterou publikoval odborný časopis International Archives of Allergy and Immunology, uvádí jako účinné tyto kmeny bakterií: Lactobacilli casei, Lactobacillus paracasei, L. acidophilus, and Bifidobacterium longum. K dostání jsou různé přípravky v lékárnách, "naordinovat" si ale můžete i jogurty a acidofilní mléko...

Pijte více alkalické vody

Denně byste měli vypít nejméně 6-8 skleniček čisté vody pro podporu přírodních čisticích procesů v těle. Myslete ale na to, že není voda jako voda.

Většina vody z kohoutku nebo PET lahví má kyselé PH a právě kyselost bývá spojována se silnějšími projevy alergií. Způsobů, jak si připravit alkalickou vodu doma a levně, je několik.

Třeba můžete použít citrony. Citrony jsou anionty, takže když budete pít vodu s citronem, vaše tělo na to zareaguje tím, že zvýší zásaditost vody. Naplníme si džbán čistou vodou, do ní na měsíčky nakrájíme nevymačkaný citron. Džbán přikryjeme a necháme vodu odstát 8-10 hodin v pokojové teplotě.

Pijte zelený čaj

Ač se to může zdát jako ohraná písnička, stále více lidí považuje zelený čaj za všelék. V poslední době se mnoho jeho pozitivních zdravotních účinků přisuzuje tomu, že je doslova nabitý fytonutrientem zvaným epigalokatechin galát, který blokuje histamin a imunoglobin E.

To jsou látky vyráběné naším tělem, které jsou zodpovědné za nepříjemné projevy alergií. Že vám zelený čaj nechutná? Zkuste práškový zvaný matcha, který se dá přidat třeba do ovocného smoothie nebo ovesné kaše.

Využívejte HEPA filtry

Většina alergenů v domácnosti je usazená na površích – kobercích, nábytku a čalounění. Důležitý je tedy pravidelný úklid kvalitním vysavačem s HEPA filtrem.

Vybírejte modely s certifikací Service Allergie Suisse, což je nejuznávanější instituce testující vysavače v evropských podmínkách. HEPA filtr vyžadujte také při výběru čističky vzduchu, která vás zbaví nejdrobnějších polétavých alergenů v místnosti, především pylových zrnek.

Existují dokonce pokročilé skleněné HEPA filtry jejichž struktura je schopná zachytit částečky od 0,1 mikrometru, tedy i plyny, kouř a pachy.

Proplachujte si nos

Aby mohla proběhnout alergická reakce na sliznici vašich dýchacích cest, musí se na ní usadit alergii vyvolávající částečky. Pokud však najdete cestu, jak sliznici očistit, omezíte i nepříjemné příznaky.

Tělo má své vlastní mechanismy a v případě nosní sliznice jde o produkci hlenu, který vysmrkáme. My mu však můžeme pomoci, a to propláchnutím nosních dýchacích cest mírně slanou a vlažnou vodou, k čemuž služí konvička zvaná néti, vynález indických jogínů.

Video
Konvičky jsou k dostání v mnoha lékárnách a e-shopech. O tom, jak konvičku správně používat, se můžete dozvědět zde.

Omezte cukr

Cukr působí v organismu silně okyselujícím zůsobem a zvyšuje zahlenění, což zhoršuje příznaky alergie. Během nejsilnější alergické sezóny omezte proto příjem cukrů na minimum.

Nenahrazujte je však umělými sladidly a nezapomeňte na to, že velké množství cukru je obsaženo také v mnoha druzích ovoce. Vybírejte si plody s nízkým glykemickým indexem, jako jsou třešně, meruňky, lesní plody nebo grapefruity.

ozt, ŽenyproŽeny.cz

Přečtěte si také


Diskuse: S jarem očekáváte i pylovou alergii? Pomozte si i bez chemie!

Bylinky

18.9.2018   |   16:36   |   od: Kati
Dobrý den. Supr článek. A tak to má být! Bez chemie... Na všechno se přece dá najít přírodní alternativa :)
Zobrazen poslední příspěvek, celkový počet 1 příspěvek.
poslední příspěvek: 18. 9. 2018 16:36
ČÍST VŠE / REAGOVAT


Tiskové zprávy

Vzkaz redakciMáte dotaz či připomínky?Napište vzkaz redakci