Česká firma úspěšně dobývá solární trh v zemi větrných mlýnů a tulipánů

Mladá česká firma Greenbuddies, kterou spoluzaložil a vede Aleš Spáčil, reaguje na boom fotovoltaiky v Nizozemsku, kdo pro své zákazníky staví nové solární elektrárny. Ve spolupráci s tamějšími partnery Greenbuddies již realizoval několik projektů v „zemi větrných mlýnů a tulipánů“. Píše o tom časopis Český export a podnikání.

Zdroj: Greenbuddies

Zdroj: Greenbuddies

Dynamicky se rozvíjející firma

 

Společnost Greenbuddies sice podniká i v Česku, ale její hlavní zákaznická báze se nachází v Holandsku, kde staví solární elektrárny na klíč. Greenbuddies stojí třeba za solárními elektrárnami umístěnými na několika nizozemských sportovních stadionech.

 

„Naše dosud největší zakázkou byla stavba elektrárny na ploše 140 hektarů s výkonem 70 megawattů v areálu bývalé továrny na výbušniny v Belgii. Naše firma Greenbuddies má ambici být výraznou platformou na evropském trhu i pro další české subdodavatele v oblasti obnovitelných zdrojů energie,“ říká spolumajitel firmy Aleš Spáčil.

 

V současnosti firma úspěšně působí především na nizozemském trhu, který dynamicky roste a je po Německu a Španělsku třetím největším trhem v Evropě. „Aktuálně jsme se s tamějšími partnery dohodli na dvou nových zakázkách. Jde o solární elektrárny s výkonem 1,15 a 1,3 MW. Co se týče finanční hodnoty, mohou pro představu uvést, že cena kompletního projektování a instalace technologie se pohybuje kolem 700 tisíc eur za každý megawatt,“ dodává Spáčil.

 

Pro Nizozemce je typické, že často poptávají střešní instalace nebo nové využití ploch po likvidovaných továrnách či skládkách. „Váží si své kvalitní půdy, kterou nechtějí zastavět, snaží se spíš chytře využít brownfieldy,“ upřesňuje Spáčil.

 

Firma míří do Británie

 

Do oblasti Beneluxu firmu Greenbuddies láká to, že zde v současnosti rychle rostou investice do obnovitelných zdrojů energie. Na nizozemském trhu je aktivní od roku 2018, kdy se zúčastnila tamějšího veletrhu Solar Solution. Nyní je firma v Holandsku již dobře etablovaná a v jednání se zkušenými nizozemskými byznysmeny hraje rovnou partii. „Na místě je rozumná míra sebevědomí. Neznamená to být arogantní, ale musíte vědět, co chcete, a stát si za tím,“ říká Spáčil.

 

Společnost Greenbuddies byla založena v Praze v roce 2017 se zaměřením na výstavbu a servis solárních elektráren. Její klientské portfolio i obrat od založení dynamicky roste. Zatímco v roce 2018 dosáhl její obrat 43 milionů korun, vloni to bylo už 145 milionů. Interně společnost zaměstnává desítku lidí, v rámci subdodavatelského řetězce se ovšem na projektech podílí už více než dvě stovky pracovníků.

 

Firmu Greenbuddies založili dva zkušení podnikatelé v oboru solární energetiky Aleš Spáčil a Ondřej Vodsloň, kteří už měli z dřívějška bohaté zkušenosti z oblasti obnovitelných zdrojů energie v České republice a na dalších trzích. Vedle fotovoltaiky se společnost zaměřila nově také na elektromobilitu a dobíjecí stanice.

 

Od svého založení firma postavila solární elektrárny pro více než 40 klientů o celkovém výkonu přes 230 MWp. Kromě Nizozemska firma staví elektrárny také v Rakousku, Itálii, Německu, Belgii, Švédsku, Estonsku nebo na Maltě. Do budoucna hodlá Greenbuddies expandovat na perspektivní trh ve Velké Británii.

 

Česká firma má ambici být jednou ze společných platforem, přes niž se na evropský trh dostane české know-how v oblasti solárních elektráren. Podle Aleše Spáčila je škoda, že byla v Česku fotovoltaika zadupána do země v minulosti. „Celé neštěstí kolem solárního boomu měl stát obrátit ve výhodu. V České republice se nakumulovala spousta znalostí a vyrostlo tu mnoho odborníků. Podniky, které zde tehdy začaly jako malé manufaktury, mohly vyrůst na evropskou úroveň a konkurovat dnešním lídrům na trhu,“ uzavírá Spáčil