The Capitals: Nizozemsko odkládá plnění závazků NATO

Shutterstock/VanderWolf Images

The Capitals přináší denní přehled zpráv z evropských metropolí. 


ZÁPAD

HAAG

Obrana jde stranou. Nizozemská vláda v následujících čtyřech letech pravděpodobně nesplní své povinnosti v otázce obranných výdajů, které vyplývají ze členství země v NATO. Informaci na parlamentních interpelacích potvrdila ministryně obrany Ank Bijleveldová. (Alexandra Brzozowski | EURACTIV.com)

BERLÍN

Americký velvyslanec rezignoval. Po týdnech spekulací rezignoval americký velvyslanec v Německu Richard Grenell. Svým přístupem, který bývá označován jako „nekonvenční“ a „nediplomatický“, stihl během dvou let v úřadu mnohé vyvést z míry. Grenell se zabýval především německou obranou a finančními závazky NATO, nedávno Německo obvinil z toho, že „narušuje solidaritu“ Aliance. (Sarah Lawton | EURACTIV.de)

PAŘÍŽ

Zakázaná demonstrace proti diskriminaci. Včera večer se před pařížským soudem shromáždily tisíce demonstrantů. Demonstrace se konala na výzvu spolku „Spravedlnost pro Adama“, kvůli koronavirovým opatřením ale nebyla povolena.

Adama Traoré je jméno 24letého muže, který byl po vzetí do vazby v červenci 2016 nalezen mrtvý na dvoře policejní stanice v obci Beaumont-sur-Oise. Podle posledních lékařských závěrů nemá policie na úmrtí muže vinu, Traoréova rodina ale upozorňuje na násilné metody četníků. Zmiňovaný spolek odráží nedůvěru k policii, jejíž diskriminační jednání je často předmětem kritiky. (EURACTIV.FR)

BRUSEL

Poslední fáze karantény. Belgická Národní bezpečnostní rada projedná na základě dat expertů implementaci třetí fáze uvolňování karantény, která by mohla začít v pondělí 8. června. (Alexandra Brzozowski | EURACTIV.com)

VÍDEŇ

Vláda konečně podpořila trasovací koronavirovou aplikaci. Rakouská aplikace „Stopp-Corona“, kterou vyvinul rakouský Červený kříž jako jednu z prvních svého druhu v Evropě, získala vládní podporu. Během tiskové konference ministr zdravotnictví Rudolf Anschober (Greens) uvedl, že se v současné době nepřipadají diskuse o jejím povinném používání v úvahu, zdůraznil nicméně, že aplikace představuje klíč k dalšímu otevření země. (Philipp Grüll | EURACTIV.de)


SEVER

HELSINKY

Návrat finských manželek bojovníků IS. Tři finské ženy a jejich devět dětí přistály v Helsinkách poté, co utekly ze syrského uprchlického tábora. Uvádí to finské ministerstvo zahraničí ve svém v neděli zveřejněném vyjádření. Přestože se jedná o manželky bojovníků Islámského státu a podle finské bezpečnostní a informační služby (SUPO) by mohly do budoucna představovat pro zemi riziko, nemůže jim být jako finským občankám odepřen vstup do země.


JIH

MADRID

Od neděle bez úmrtí s covid-19. Španělsko za posledních 48 hodin nezaznamenalo ani jedno úmrtí spojené s koronavirem. Úřady evidují pouze 71 nových případů, přestože země v posledních dnech razantně rozvolňuje karanténní opatření. (EuroEFE) (EuroEFE.EURACTIV.es)

ŘÍM

Den Italské republiky jako den opozičních protestů. Hlavní ulice Říma včera, na Den Italské republiky, zaplnily stovky protestujících proti vládě. Protest pořádaly opoziční strany – populistická Liga, krajně pravicová Fratelli d’Italia a středopravá Forza Italia. Protestující na shromáždění nedodržovali pravidla společenského odstupu. Jednalo se o vůbec první takovou akci při příležitosti svátku vzniku republiky, který se slaví od roku 1946. (Valentina Iorio | EURACTIV.it)


VISEGRÁD

BRATISLAVA

100 let od Trianonu. „Trianon se nesmí stát překážkou, která by Slovákům a Maďarům bránila hledět do budoucnosti,“ prohlásil slovenský ministr zahraničí Ivan Korčok při příležitosti 100 let od podpisu Trianonské mírové dohody. Právě tato dohoda připravila Maďarsko o rozsáhlou část území, které nyní připadá Slovensku. (Zuzana Gabrižová | EURACTIV.sk)


BALKÁN

BĚLEHRAD

Rozsáhlé investice v zemích západního Balkánu. Eurokomisař pro rozšiřování a sousedství Olivér Várhelyi v úterý oznámil, že EU plánuje pomoct ekonomické obnově regionu západního Balkánu rozsáhlými investicemi. Společně se zárukami až v hodnotě 130 miliard euro má jít o dalších 10,5 miliardy skrze Evropský rozvojový fond. (EURACTIV.rs)

SOFIE

Kampaň proti Bulharsku. Severní Makedonii čekají volby a podle bulharské ministryně zahraničí Ekateriny Zaharievové je doprovází i kampaň zaměřená proti Bulharsku. Důvodem jsou podle ní tamní nacionalistické tendence, které ale nemají v evropské rodině místo. (Krassen Nikolov | EURACTIV.bg)

ZÁHŘEB

Migrantů přibývá. Na hranicích mezi Bosnou a Hercegovinou a Chorvatskem přibývá migrantů, kteří se chtějí dostat do Evropy. Každý den se pokusí do západní Evropy dostat zhruba 100 až 150 osob, chorvatská policie proto chystá zpřísnění hlídek na hranicích. (Karla Junicic, EURACTIV.hr)


Více aktuálních informací o pandemii koronaviru v Evropě naleznete na EURACTIV.com.

K pravidelnému odběru The Capitals se můžete přihlásit zde.

Kalendář