Podle čeho vybrat v obchodě kvalitní rajčata: Zaměřte se na jejich barvu, vůni i tvrdost

Podle čeho vybrat v obchodě kvalitní rajčata: Zaměřte se na jejich barvu, vůni i tvrdost Zdroj: Shutterstock.com

Rajčata patří v Česku k nejoblíbenější zelenině, nejen kvůli tomu, že jsou chutná a zdravá. Tou nejlepší volbou jsou červená rajská jablíčka z vlastní zahrádky. Pokud si tyto plody nemáte kde pěstovat, jistě je nakupujete v obchodě. Podle čeho ovšem poznáte kupovaná rajčata, která jsou opravdu kvalitní?

Rajčata jsou po celý rok důležitou součástí našeho jídelníčku. Sázkou na jistotu jsou rajská jablíčka z vlastní zahrádky. Když ale tyto plody běžně nakupujeme v obchodě, měli bychom si všímat hned několika věcí. Jedině tak si pořídíme šťavnatou pochoutku a vyhneme se nákupu mdlého rajčete bez chuti. Na co se tedy zaměřit?

Zkontrolujte vzhled rajčat

Vybírejte si rajská jablíčka, která jsou sytě červená. Tato červená barva by rozhodně neměla být mdlá či nevýrazná. Vyhněte se rajčatům, na kterých se objevila jakákoliv změna barev. I malá skvrnka může být předzvěstí plísně nebo hniloby uvnitř plodu.

Zdroj: Shutterstock.com Tip: Abyste mohli vyzkoušet, zda kupujete opravdu kvalitní plody, vyhněte se jejich nákupu v plastových obalech. Rajčata raději kupujte jednotlivě.

Zaměřte se na farmářské trhy a specializované obchody

I když jsou rajčata v obchodech na pohled sytě červená, nenechte se zmást jejich krásným exteriérem. Rajčata se často sbírají ještě zelená, aby zvládla přepravu, jejíž konečnou štací je obchod s potravinami či supermarket. Rajčata často zrají až během přepravy, některé plody se dokonce stříkají ethylenovým plynem, aby se urychlilo jejich zrání. Ač jsou tato uměle vyzrálá rajčata červená, jsou chuťově nevýrazná.

Pokud chcete mít záruku opravdu kvalitních rajských jablíček, nakupte si je na farmářských trzích od místních pěstitelů. Zavítat můžete také do specializovaných prodejen s bio zeleninou a ovocem nebo na regionální farmu, která se přímo zabývá pěstováním rajčat.

Zdroj: Shutterstock.com K rajčatům si přičichněte

Při výběru kvalitních rajských jablíček se nebojte k těmto plodům také přičichnout. Sáhněte po takových, u kterých cítíte typickou rajčatovou vůni, která je silná, sladká a zemitá. Čím více rajče voní, tím také bude chutnější. Plody, které touto vůní nedisponují, nechte raději dále ležet na pultě obchodu.

Vyzkoušejte rajčata na omak

Jak poznáte kvalitní rajče podle hmatu? Mělo by být dostatečně pevné, aby odolalo vašemu doteku. Ovšem ne tak tvrdé, aby na něj vůbec nereagovalo. Při výběru rajčat si rovněž dejte pozor na to, abyste nenakoupili plody, které mají na dužině měkká místa. Tím se výrazně snižuje jejich životnost. Nekupujte ani rajčata, která jsou celkově měkká. Jde o ukazatel toho, že už nejde o čerstvé plody.

Autor:
Publikováno: 3. 6. 2020 10:21 Nahlásit obsah