Obézní dítě? Návyky musí změnit celá rodina

3. červen 2020

Celá čtvrtina českých dětí má nadváhu, 60 procent z nich dokonce obezitu. I když je občas příjemné zajít s potomky do cukrárny, vést bychom je měli spíš ke zdravému stravování.

Statistiky jsou totiž neúprosné. Každé sedmé dítě v České republice je obézní, čtyři procenta z nich dokonce trpí monstrózní obezitou. A to je velký, nebo možná spíš těžký problém!

„Nadváhu nebo obezitu určuje u dětí, stejně jako u dospělých, BMI index. Vypočítává se jako druhá mocnina váhy lomeno výška. Je to ale jenom jeden z ukazatelů. V úvahu musíme brát i věk dítěte, pohlaví, obsah vody v těle, sílu kostí. Nejlepší je proto konzultovat hmotnost dítěte s pediatrem,“ říká nutriční specialistka Nemocnice České Budějovice Alena Sladká.

Obezita se nicméně může objevit už v raném vělu. „U plně kojených dětí, i když mohou být jako bublinky, o obezitě nemůže být řeč. Z mateřského mléka si berou jen to, co potřebují. Problém nastává ve chvíli, kdy přidáme příkrmy,“ vysvětluje Alena Sladká.

„U nás je zažitá radost z toho, když miminko pěkně papá. Máme tendenci děti překrmovat. A ony si pak na zvýšený přísun kalorií zvyknou a začnou ho vyžadovat. Chceme-li tedy malé dítě něčemu takovému odnaučit, je to válka nervů. Ale zvítězit by měl rozumný rodič,“ dodává.

Někteří rodiče a prarodiče také podle ní chybují v tom, že volí nevhodné příkrmy, příliš sladké a tučné. Je to ale ustupující trend. Moderní kojenecká mléka a kaše už nejsou doslazované tolik jako dřív.

Škola nezmůže vše, zásadní je vliv rodiny

První větší problémy s nadváhou se začínají objevovat v předškolním a mladším školním věku. „Tady už se totiž projeví to, jak se stravuje celá rodina a jak se doma o jídle smýšlí. Školky a školy se snaží vařit dětem zdravě, ale dítě zvyklé na něco jiného to nechce jíst,“ připomíná Alena Sladká.

Průzkum mezi takto starými dětmi ukázal, že mezi jejich pěti nejoblíbenějšími jídly je například smažený sýr a hranolky. Ne zelenina, ovoce a mléčné výrobky. „Návyky proto musí změnit celá rodina. Malé dítě ještě nemá rozum z toho, co je pro ně zdravé a co ne. Někdy pomůže i návštěva v jiné rodině. Zelenina a ryby, které dítě doma odmítá, mu tam najednou náramně chutnají,“ radí Alena Sladká.

Čtěte také

Nutriční specialistka potvrzuje, že zvlášť důležitá je výživa vzhledem k rychlému růstu u adolescentů. Měli by přijímat dostatek bílkovin, potravin bohatých na vápník a další stavební materiál lidského těla, zeleninu, složené sacharidy z celozrnného pečiva a ovoce, tuky z rostlinných olejů. K tomu potřebují adekvátní pohyb.

„Bohužel doba je taková, že děti už samy venku neběhají, rodiče jim zajišťují pohyb prostřednictvím sportovních kroužků. A ty něco stojí. Zrovna tak racionální strava. Libové maso, kvalitní mléčné výrobky, zelenina jsou vždycky dražší než rohlíky a salám. Problém obezity je tedy i problémem chudoby,“ upozorňuje Alena Sladká.

Jak tedy našim stále obéznějším dětem pomoci? „Rozumem. Zásady platí stejné jako pro dospělého. Pestrá strava, dostatek pohybu, neučení dětí nesprávným návykům – i návyk na sladké je závislost, které se potom děti obtížně zbavují,“ zdůrazňuje Alena Sladká.

„Vyměňme špatné stravovací návyky v rodině za ty dobré. Jděme dětem příkladem. Nevhodná poznámka dospělého o hnusném zdravém jídle může všechnu snahu zbytku rodiny zhatit. Nezapomeňme, že obezita v dětství zakládá na vážné zdravotní problémy v dospělosti,“ uzavírá.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.