TOPlist

Android v podání Microsoftu: takto budou vypadat aplikace na Surface Duo

surface duo

Nejpozději před letošními Vánoci by se měl na pulty obchodů dostat dvoudisplejový smartphone Microsoft Surface Duo, na kterém překvapivě poběží patřičně upravený systém Android. Aby mohl Microsoft využívat ekosystému Google (včetně obchodu Play), budou na telefonu předinstalovaný aplikace a služby Google, ovšem Microsoft bude ve velké míře prosazovat i svůj vlastní software. Díky serveru WindowsCentral se můžeme podívat, jak budou aplikace od Microsoftu na Surface Duo vypadat, a jak se vlastně se dvěma displeji vypořádají.

Microsoft Launcher

Základem se stane oblíbený spouštěč Microsoft Launcher, který je možné používat i na současných smartphonech, avšak Surface Duo jej naučí fungovat na dvou displejích. V základu dostanete dvě klasické domovské obrazovky plné ikon a widgetů, posouváním do stran dochází k přesouvání jednotlivých „ploch“ po obou obrazovkách. Dok s důležitými ikonami na spodní liště je dynamický a ikony v něm jsou pokaždé viditelné (byť třeba jen na jedné obrazovce), pokud tedy zrovna nemáte otevřené dvě celoobrazovkové aplikace vedle sebe.

surface duo
Microsoft Launcher

Úplně nalevo od ploch se v Microsoft Launcheru nachází obrazovka rychlého přehledu, jejíž součástí jsou i rychlé poznámky. V případě Surface Duo bude možné tyto poznámky psát ručně za pomoci stylusu, synchronizovány budou s Rychlými poznámkami ve Windows 10.

Novinkou v Microsoft Launcheru bude propojení dvou aplikací pod jednu ikonu, přičemž kliknutí na tuto ikonu obě tyto aplikace otevře, a to v rozmíštění, které si předem nastavíte.

Microsoft Edge

Nedílnou součástí Surface Duo se stane i prohlížeč Microsoft Edge. Ten bude fungovat samostatně na levé i pravé části displeje, popř. na obou. V tomto případě však budete muset překousnout černý pruh v kloubu zařízení uprostřed. Vývojáři budou moci upravit své webové stránky pro zobrazení na dvou displejích pro zobrazení různého obsahu, ovšem zpočátku neočekáváme příliš velký zájem.

surface duo 3
Microsoft Edge

Při roztažení přes oba displeje se rozhraní lehce upraví – na levé části zůstanou navigační tlačítka a adresní řádek, pravá část zůstane vyhrazená otevřeným panelům, doplňkům, sdílení a nastavení. Potěšující je, že při umístění Microsoft Edge na jednu obrazovku bude fungovat gesto drag and drop, např. pro obrázky, textu či URL z prohlížeče do jiných aplikací.

Outlook

Surface Duo bude mít předinstalovaného i poštovního klienta Outlook. Ten je pro práci na dvou obrazovkách jako stvořený – na levé obrazovce uvidíte seznam všech emailů, na pravé pak právě otevřenou poštu. Nebo kalendář, který je rovněž součástí aplikace. Outlook stejně jako Edge podporuje přetahování obsahu stylem drag and drop.

surface duo 2 3
Outlook

OneNote a ToDo

Poznámkovník OneNote a úkolovník ToDo budou na Surface Duo fungovat podobně jako Outlook – na levém displeji máte otevřený seznam poznámek/úkolů, na pravém pak aktuálně otevřená položka. Aplikace OneNote bude nativně podporovat stylus, který má být v případě Surface Duo klíčovou komponentou.

Microsoft Office

Na Surface Duo bude pochopitelně předinstalována kancelář od Microsoftu, nikoliv však ve formě samostatných aplikací Word, Excel a PowerPoint, ale jako jeden balík v rámci nedávno vypuštěné aplikace Microsoft Office. Aplikace umožní mít na levém displeji otevřený seznam dokumentů, na druhém pak aktuálně otevřený dokument. Zda půjde zobrazit vedle sebe dva dokumenty, zatím netušíme. Podle WindowsCentral však ale bude podporována práce s obsahem stylem drag and drop.

OneDrive

Cloudové úložiště Microsoftu bude na dvou displejích pracovat očekávaně – v levém uvidíme seznam složek a souborů, v pravém pak aktuálně otevřený soubor. U vybraných dokumentů bude možný přímý převod dokumentů do PDF.

Surface Duo 5

SwiftKey

Na Surface Duo bude nastavena jako výchozí klávesnice SwiftKey, která již nějakou dobu patří Microsoftu. Klávesnici bude možné přesouvat v rámci obou displejů, rozdělit ji na oba displeje, popř. v režimu naležato s ní vyplnit displej spodní. SwiftKey také dostane pro Surface Duo dvě speciální témata.

Nastavení

Se dvěma displeji bude počítat i systémové nastavení, které se bude chovat podobně jako Outlook nebo OneNote – vlevo seznam položek, vpravo nastavení konkrétní sekce. Do Nastavení také přibydou některé položky svázané se Surface Duo, např. nastavení stylusu a obecné chování systému.

Surface Duo 7

Obecné chování systému

Když už je řeč o chování systému, v základu bude nastaven tak, že levá obrazovky bude na domovské obrazovce obsahovat hodiny, zatímco na pravou budou chodit všechna oznámení. Pravý displej bude plnit roli hlavního, bude například sloužit i pro odemykání zařízení, k přijímání hovorů, apod. Nad pravým displejem bude umístěn i sluchátkový reproduktor.

K ovládání systému poslouží všemožná gesta – zavírání aplikací se bude provádět tažením zespodu nahoru, roztažení aplikace přes obě obrazovky bude realizováno tažením odspodu směrem k dělícímu rámečku. Aplikace se defaultně budou spouštět v režimu jedné obrazovky, a to na té, ze které byly vyvolány.

Podpory dvou displejů se v blízké budoucnosti dočkají i aplikace Microsoft News, Skype nebo Xbox, před zahájením prodeje by tak měly být připraveny. Otázkou je, jak tento trend uchopí vývojáři třetích stran, a zda rovněž dodají smartphonu Surface Duo „něco navíc“.

 

Autor článku Jakub Karásek
Jakub Karásek
Příznivec mobilních technologií, konvertibilních zařízení a bezdrátového nabíjení, fanoušek tvrdé hudby a milovník rychlé jízdy v motokárách, na kole a na lyžích. Odpůrce FUPu, pomalého internetu a přerostlých smartphonů.

Kapitoly článku