Zlato (oz) / USD
1 905,49
0,46 %
Jistota ve vlastních rukou
0

Australská ekonomika se poprvé od roku 1991 dostane do recese

Australská ekonomika vykázala v prvním čtvrtletí pokles ve srovnání s předchozími třemi měsíci o 0,3 procenta. Na vině byly lesní požáry, sucho a počátky šíření koronaviru. Podle statistiků to byl první pokles hrubého domácího produktu (HDP) po devíti letech.

Austrálie byla jedinou zemí z Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj (OECD), která se vyhnula recesi i během globální finanční krize. Foto: iStock

Očekává se, že kvůli dopadům opatření na omezení šíření epidemie klesne ekonomika ještě více ve druhém kvartálu, a země se tak po 29 letech propadne do recese.

Recese se obvykle definuje jako dvě čtvrtletí hospodářského poklesu za sebou. Pokles ve druhém čtvrtletí naznačují předběžné údaje ministerstva financí. Na vině je uzavření ochodů a firem kvůli pandemii, které zřejmě nevykompenzují ani masivní podpůrná opatření vlády a australské centrální banky.

Australská centrální banka v březnu snížila základní úrokovou sazbu na rekordní minimum 0,25 procenta. Zahájila také program neomezených nákupů dluhopisů. Vláda schválila mnohamiliardový balíček na záchranu ekonomiky.

V meziročním srovnání ekonomika v prvním čtvrtletí vzrostla o 1,4 procenta, což byl nejpomalejší růst od finanční krize v roce 2009. Austrálie byla jedinou zemí z Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj (OECD), která se vyhnula recesi i během globální finanční krize.

(ČTK)

Další z kategorie Světová ekonomika