Hlavní obsah

V nejhorším můžete k nám, nabídl Johnson polovině obyvatel Hongkongu

Londýn

Britský premiér Boris Johnson uvedl, že Británie je připravená pomoci hongkongským občanům a téměř třem milionům z nich otevře své dveře, pokud Čína v bývalé britské kolonii prosadí kontroverzní bezpečnostní zákon. Johnson tak učinil prostřednictvím článku, který ve středu publikoval britský deník The Times.

Foto: Hannah Mckay, Reuters

Boris Johnson na archivním snímku

Článek

V textu s názvem We will meet our obligations, not walk away (Neotočíme se zády ke svým závazkům a splníme je) Johnson zopakoval dřívější sdělení britského ministra zahraničí Dominika Raaba o tom, že pokud Čína obávanou právní normu prosadí, budou moci hongkongští občané, kteří mají britský pas pro osoby v zámoří, přicestovat do Británie na období 12 měsíců bez nutnosti víza místo dosavadních šesti měsíců a po uplynutí tohoto období budou moci požádat o prodloužení.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Policie v Hongkongu střílí do demonstrantů peletami.Video: Reuters

Potenciálně tři miliony příchozích

V Hongkongu je asi 350 tisíc držitelů tohoto pasu. Dalších 2,5 milionu hongkongských občanů, kteří jsou narozeni do chvíle, kdy Británie předala v roce 1997 Hongkong Číně, na něj má nárok a Johnson připomněl, že o něj mohou požádat.

Držitelé získají v Británii další práva jako pracovní povolení, což jim otevře cestu k získání britského občanství. Podle premiéra by šlo o jednu z největších změn vízového systému v britské historii.

Bezpečnostní zákon pro Hongkong prošel minulý týden čínským parlamentem. Na jeho základě budou moci pekingské orgány zřídit v Hongkongu úřady, které budou dohlížet na národní bezpečnost. Podle kritiků tím Hongkong přijde o výsady, jež mu zaručuje princip "jedna země, dva systémy", podle něhož má Peking tuto bývalou britskou kolonii spravovat.

Peking chce v Hongkongu trestat separatismus, akcie padají

Svět

Také Johnson ve svém textu podtrhl, že zákon by omezil hongkongskou svobodu a autonomii, a svůj článek uzavřel tím, že Británie si přeje zachování režimu "jedna země, dva systémy". Britský ministr zahraničních věcí Dominic Raab v úterý varoval před tím, že tvrdý zásah Číny ohrožuje hongkongskou ekonomickou prosperitu, a přirovnal Hongkong ke "klenotu" v ekonomickém světě.

Reklama

Výběr článků

Načítám