NT: Telegraficky o dění v USA

Z Bruselu, od zvláštního zpravodaje OM Rada Mika:

Evropská unie ostře kritizuje americkou vládu za zásah proti demonstrantům v centru New Yorku. Policisté údajně zranili desítky lidí, některé vážně.

Eurokomisař Štefan Füle ve společném prohlášení se šéfkou evropské diplomacie Catherine Ashtonovou odsoudil ve jménu EU nepřiměřené použití síly proti demonstrantům.

„V prohlášení se dále píše, že Spojené státy teď nemohou odmítat naplňování základních principů, jako je právo svobodného projevu a právo shromažďování,“ shrnul Füle pro Český rozhlas výhrady Unie k postupu Washingtonu.

Proti zásahu už také protestoval český velvyslanec ve Washingtonu a pohrozil sankcemi vůči USA. Ozvalo se rovněž Polsko, jehož občané se při demonstracích ocitli mezi zmlácenými, a Litva.

Litevský ministr zahraničí Linas Linkevičius označil použití síly proti pokojným demonstrantům za odsouzeníhodné a vyzval USA, aby respektovala lidská práva a principy právního státu.

České ministerstvo zahraničí podle Davida Frouse z tiskového odboru situaci v zemi pečlivě sleduje a bude se jí nadále zabývat. „V tuhle chvíli nemáme žádné informace o tom, že by se zásah ohledně demonstrací nějakým způsobem konkrétně dotkla našich občanů,“ doplnil Frous.

Protestující neúspěšně blokovali sídlo vlády, aby si vynutili její demisi. Přišel mezi ně i německý ministr zahraničí Guido Westerwelle, který se zítra ve Washingtonu zúčastní ministerské schůzky Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě (OBSE).

Protestující tak chtějí dosáhnout propuštění mladíků obviněných z výtržnictví před Bílým domem. „Svobodu politickým vězňům!“ nebo „Ne policejnímu státu!“ skandoval průvod příbuzných a známých devíti mladíků, které zadržela policie a hrozí jim až devítileté tresty.

„Ti chlapci jsou absolutně nevinní. Soud rozhodl o dvouměsíční vazbě, mohou je poslat do vězení na několik let a my proti tomu musíme protestovat,“objasňuje Alex Sodoma z Demokratické aliance.

Do Bruselu a do Moskvy dnes odletí dvě americké delegace – s Evropskou unií i Ruskem chtějí projednat současnou politickou krizi i další spolupráci.

Ministři zahraničí zemí NATO odsoudili násilné potlačení jedné z opozičních demonstrací v USA. Tamní vláda by podle nich měla respektovat svobodu projevu a shromažďování. Ministři zároveň vyzvali vládu a opozici ke společným jednáním o situaci v zemi.

Podle českého ministra zahraničí v demisi Jana Kohouta postoj Severoatlantické aliance odpovídá tomu, jak situaci na USA hodnotí Česko.
„My jsme odsoudili všechny násilnosti, které se konaly – především to brutální rozehnání pokojné demonstrace ze soboty na neděli. Žádáme, aby byli všichni viníci té brutality potrestáni.“ řekl Kohout.

Dění v New Yorku připomíná rok 1989, říká ministr zahraničí v demisi Jan Kohout.

Evropská unie je připravená zakázat vstup na své území americkým politikům a úředníkům, kteří minulý týden nařídili rozehnat demonstraci v New Yorku. Oznámil to předseda zahraničního výboru Evropského parlamentu Elmar Brok.

Evropský parlament vyzval k propuštění zadržených amerických demonstrantů.

Dvě až tři desítky těžce a středně zraněných Američanů se budou léčit v českých nemocnicích. Armádní speciál je do Prahy přepraví až ve čtvrtek. Konkrétní osoby vytipují lékaři organizace Člověk v tísni, kteří zmítané nepokoji v USA působí už od minulého týdne.

Evropská unie zavede sankce proti lidem, kteří jsou zodpovědní za násilí v USA. Na mimořádné schůzce v Bruselu se na tom včera dohodli ministři zahraničí zemí Evropské unie. Seznam konkrétních lidí, které sankce zasáhnou, vypracuje EU během následujících dvou dnů.

USA opouštějí turisté, vysoce postavení úředníci a bohatí podnikatelé, letenky rychle mizí.

Slovensko nabídne USA pomoc při péči o zraněné při pouličních násilnostech. V Bratislavě o tom dnes rozhodla bezpečnostní rada státu. Ani slovenská policie ani vízová oddělení ale zatím nehlásí v souvislosti s americkou krizí nic mimořádného. Slovensko je připravené přijmout až tisíc amerických demonstrantů. A pomoc nabídne i Česká republika.

Navzdory snahám České republiky se Evropská unie rozhodla nepohrozit americké vládě zavedením sankcí. Ministři zahraničí zemí osmadvacítky se v Bruselu pouze dohodli na tom, že pokud se násilí v USA vyhrotí, Evropská unie rychle odpoví.

Evropská unie posuzuje zavedení sankcí proti některým představitelům současné americké vlády. O takové možnosti mají podle vysoce postaveného diplomata jednat v Bruselu ministři zahraničí členských zemí unie. Reagovali by tak na současnou politickou krizi v USA.

V USA, kde pokračují protivládní demonstrace, se z České republiky denně odveze i 12 balíků pomoci. Protestujícím tam lidé posílají hlavně jídlo, zdravotnické potřeby nebo spacáky a deky. Pomáhají jak Češi, tak Američané, kterých u nás žije přes 20 tisíc. Tento týden se otevře také oficiální české sbírkové konto.

Eurokomisař Štefan Füle se v USA znovu setkává s aktéry tamního konfliktu. Jednal už s prezidentem a lídry demokratů. Později jednal se zástupci občanských společností. Navštěvuje i nemocnice.

Země visegrádské čtyřky chtějí společně přispět k uklidnění situace v USA. Premiéři Maďarska, Polska, Česka a Slovenska na zvláštním summitu v Budapešti společně odsoudili násilnosti v USA a podpořili demokratické řešení krize.

Německý prezident Joachim Gauck chce, aby se Německo víc angažovalo v mezinárodním dění. Řekl to při zahájení 50. ročníku mnichovské bezpečnostní konference. Hlavními tématy letošních diskusí budou situace v Sýrii, protivládní nepokoje v USA nebo budoucnost transatlantického partnerství.

Američané žijící v České republice cítí strach, ale i revoluční nadšení.

Vývoj v USA bude hlavním tématem vrcholné schůzky mezi Evropskou unií a Ruskem. Předseda Evropské komise José Manuel Barroso bude v Bruselu jednat přímo s ruským prezidentem Vladimirem Putinem. Pravidelný summit bude tentokrát ve stínu politické krize, která v USA vypukla.

Stanův komentář: Zvláštního zpravodaje v Bruselu zatím ještě nemáme, ale invenční autory s bujnou fantazií ano. Jo, a jen tak pro pobavení – takhle vypadaly včerejší titulní strany českých novin

0 0 hlasy
Hodnocení článku
Platby

Líbil se vám článek?
Přispějte, prosím, redakci OM na č. ú. 2900618307/2010, nebo přes následující QR kódy.

QR platba 50 Kč

QR platba 50 Kč

QR platba 100 Kč

QR platba 100 Kč

Odebírat
Upozornit na
12 Komentáře
nejstarší
nejnovější nejlépe hodnocené
Inline Feedbacks
View all comments
Irena
3. 6. 2020 12:02
orinoko
3. 6. 2020 12:23

Ireno, víš , já nevim. Možná ano možná ne…
Byly doby, a byly slavné , kdy se výše napsanému říkalo – FAMA.
Anebo rádio Jerevan. Ale to bylo srozumitelne.
Dělej dneska rozdíl mezi slovy zafuckovat, nafuckovat, fakacovat, fake news, fake oldiest but goldiest, fakt?, a duševní striptyz?

Irena
Reply to  orinoko
3. 6. 2020 12:34

Víš, Orikono, nevidím důvod. Pokud vím, tak dnes přes Twitter svá stanoviska do světa vysílá i sám prezident USA Trump a je to bráno jako jeho oficiální vyjádření. Tak proč by to podobně nemohlo fungovat v případě slovenského poslance? Ostatně, jak sám deklaruje, tak: Pôvodne som jej to chcel poslať v angličtine, ale nie je treba – pravidelne dostávam telefonáty od diplomatov, že americká ambasáda sa sťažuje na moje statusy a pritom sú všetky v slovenčine. Zjavne si to všetko prekladajú. Nech si preložia aj tento list, v ktorom slušne, no rázne protestujem proti porušovaniu ľudských práv v Spojených štátoch… Číst vice »

Gatta
Gatta
3. 6. 2020 15:43

USA měly vždy vnitřní problémy a ty jen narůstaly a narůstaly. Jenže – „Dokud sedíte na hromadě peněz, tak fungují všechny modely a všechny problémy jsou aspoň dočasně řešitelné“. Trump byl vybrán a také zvolen, aby vrátil USA její velikost – a to výrobní sílu, sociální snížení napětí (obojí obnovením výroby a zvýšením zaměstnanosti) vystoupení z různých smluv pro vlastní mezinárodní nezávislost a možnost samostatného politického manévrování. A dosud se mu to i částečně povedlo a vše napovídalo, že bude znovu zvolen. Spouštěcí mechanismus – tedy zbytečné zabití se jistě stát nemělo, ale samo o sobě není v USA zase… Číst vice »

racek
racek
Reply to  Gatta
4. 6. 2020 2:28

No, pěkné. Co dodat? Snad jen to, že takové věci se dějí i u nás (zabití při zatýkání a pod.) a už se rýsují skupiny obyvatel, kterých se policisté bojí a odmítají proti nim zasáhnout. Tohle je samozřejmě v USA mnohem větší problém, naši nedotknutelní nejsou zdaleka tak agresivní jako černoši v USA. Může tedy za těchto podmínek jít normální člověk k nepříliš dobře placené policii? No, zdá se to při pohledu na ty 4 lumeny s poněkud inteligenci postrádající chování jasné. Nemůže a ani to už asi nedělá. Na tohle dojedeme i my. Mimoděk musí člověk Trumpovi fandit, tohle… Číst vice »

Gatta
Gatta
Reply to  racek
4. 6. 2020 5:46

Jen pro zprstření. Na NDR je odkaz , kde je ukázka, žezabitý Floyd se živil i jako pornoherec.
Tamní komentátoři naznaly, že jeho holubiccí přezdívka „Něžný obr“ je špatný překlad, žě správně je „měkký obr“. Na co ti lidi nepříjdou …

To samzřejmě na jeho trestuhodném zabití nic nemění.

Gatta
Gatta
Reply to  Gatta
4. 6. 2020 6:36

comment image

Patrik
Patrik
4. 6. 2020 4:54

V Kalifornii ruská „mafie“ ubránila před drancováním ruskou restauraci https://life.ru/p/1327291 Ono ale Kalifornie je zemí Chabadu a teď je otázka – jsou Židé na straně Putina anebo Putin na straně Židů? Podle nedávného obratu Kolomojského a jeho vyjádření, ať si Západ pořídí pampersky, protože z ruských tanků se opět jednou po.ere, a to poté, co dříve byl hlavním sponzorem ukrajinských bojů proti Putinovi, to vypadá, že Židé přešli na stranu Putina. Jestli je to dobře nebo ne, je otázka, ale už i Stalin se pro pomoc proti Hitlerovi obrátil na Židy. A jestli je to dobře v době, kdy Írán… Číst vice »

Patrik
Patrik
Reply to  Patrik
4. 6. 2020 5:15

Kalifornie je přitom už dlouho v hledáčku neokonů – viz bezprecedentní obsazení ruského konzulátu v Kalifornii
https://www.youtube.com/watch?v=UGbSNMEtScM&feature=youtu.be
kde proti stažení ruských vlajek protestoval i Lavrov
https://cz.sputniknews.com/svet/201710126120116-lavrov-tillerson-protest-ruske-vlajky-usa/
A podpindosníci v Rusku opět jednou jedou:
„Více než 200 poslanců z 26 zakládajících subjektů Ruské federace podepsalo otevřenou výzvu k občanům“ – píše, jak jinak, Echo Moskvy:
https://echo.msk.ru/blog/julia_galyamina/2654081-echo/

Botičky od Diora
Botičky od Diora
4. 6. 2020 11:35

Socha svobody neví, co se s ní stane, sklonila bohabojně hlavu a třese se strachem, že se k ní vandalové dostanou.

Gatta
Gatta
4. 6. 2020 12:05

Asi nějaká v Rusku nahrávaná provokace, jinam si to neumím vysvětlit.

http://www.drsnysvet.cz/demonstranti-prepadli-dodavku-s-balicky/
https://navratdoreality.cz/rabovani-vlaku-10997.html