Zájem o brigády výrazně roste, mzdy stagnují

Propouštění, které spustila pandemie, způsobilo velký růst zájmu lidí o brigády. Už v dubnu se po nabídkách začali poohlížet pracovníci z gastronomie a hoteliérství, kteří přišli kvůli nouzovému stavu o možnost výdělku. Nabídka zaměstnavatelů ovšem meziročně klesla, průměrně zhruba o 15 procent, jak vyplývá z ankety mezi personálními agenturami. Mzdy podle nich stagnují či klesají.

Růst zájmu o brigády zaznamenali na pobočkách agentury Grafton Recruitment i mezi studenty, kterým odpadla výuka. V některých regionech, například na Ústecku, firmy brigádníky nepoptávají vůbec, brigádnická místa totiž pokrývají propuštěnými kolegy. Stagnace či mírný pokles je patrný i u hodinové mzdy, která přitom v loňském roce meziročně vzrostla až o pětinu, uvedla marketingová manažerka agentury Jitka Součková.

V březnu se sice objevilo pár tisíc příležitostí v maloobchodě, e-commerce, dopravě zboží nebo výrobě zdravotnického materiálu, ale tyto brigády se prakticky okamžitě obsadily lidmi z gastronomie a občanských služeb, řekl ČTK Jiří Halbrštát z ManpowerGroup. Nabídka brigád byla do konce května minimální a zanedbatelná proti loňsku.

Nyní se objevily brigádnické nabídky, ale nejde většinou o brigády studentského typu. Spíše jsou to podle něj práce na plný úvazek na určité období. Firmy stále mají velkou část rodičů na ošetřovném a jak postupně obnovují provoz, musí řešit jejich dočasnou náhradu.

V zemědělství a stavebnictví je nabídka brigád slušná

Existuje poměrně velká nabídka brigád ve stavebnictví a zemědělství, ale také v logistice a doručovacích službách, doplnil ředitel společnost Quanta Tomáš Surka. Naopak je podle něj zatím menší nabídka v pohostinství a službách, odkud se naopak rekrutují zájemci o brigády v jiných oborech. Panuje rovněž menší poptávka v automobilové výrobě. Stabilní je poptávka po lidech v call centrech, podotkl.

Největší zájem mají brigádníci o práci v administrativě, nejširší nabídka je aktuálně ve výrobě, skladech, supermarketech a v zemědělství, kde počet příležitostí ještě poroste. „Sezonní práce v zemědělství tradičně z velké části zastávali cizinci, se kterými se letos plně počítat nedá. Protože však nejde o práci, kterou Češi zrovna vyhledávají, může se stát, že řada nabízených brigád zůstane neobsazených a sklizeň bude ohrožena,“ upozornila Součková. 

I když na rozdíl od loňského roku letos brigádnické mzdy stagnují, dá se očekávat, že zájem o letní i dlouhodobé brigády ze strany uchazečů ještě vzroste.

„Předpokládáme, že po ukončení vládních podpůrných programů dojde k dalšímu propouštění, přes léto tedy bude hledat práci či brigádu rostoucí počet lidí,“ míní Součková. Například na Ostravsku si brigádník v závislosti na oboru letos vydělá 95 až 150 korun, na Brněnsku 120 až 160 korun, na Královéhradecku 110 až 135 korun, na Olomoucku 100 až 130 korun a v Praze 120 až 200 korun. Horní sazba je ale jen za práci vyžadující znalost dvou cizích jazyků.

Vedle dlouhodobých brigád, které letos preferují vedle důchodců a vysokoškoláků i pracovníci z krizí silně ovlivněného oboru hotelnictví a gastro, roste zájem i o jednorázové a víkendové brigády, na které se vesměs hlásí pracující lidé. Nabídky tohoto typu jsou ovšem obvykle zabrány v řádu několika hodin od jejich zveřejnění.