Na Slovensko bez omezení. Babiš a Matovič otevřeli hranice

Od dnešní půlnoci se plně obnoví volný pohyb lidí mezi Českem a Slovenskem a vrátí se ke stavu v době před pandemií koronaviru. Dnes to oznámili premiéři obou zemí Andrej Babiš (ANO) a Igor Matovič u příležitosti Matovičovy první oficiální návštěvy Česka.

Premiéři také jednali o evropském fondu obnovy po epidemii koronaviru, podle nich by se měla visegrádská čtyřka (V4) dohodnout na společném postoji k němu. Česko a Maďarsko zatím návrh kritizují, Slovensko a Polsko jsou k němu vstřícné.

Česko dosud jednalo se Slovenskem a dalšími státy střední Evropy o otevření hranic od 15. června. Matovič řekl, že dostal od týmu slovenských vědců zelenou k tomu, aby se hranice otevřely už nyní, a to pro jakoukoli formu dopravy, nejen pro individuální cestování. Podle Babiše o tom diskutují ministři vnitra, i podle něj by měla být mezinárodní vlaková a autobusová doprava na Slovensko bez omezení.

Slovenský premiér také řekl, že od vědců dostal povolení pro obnovení volného pohybu osob i s jinými zeměmi. Neupřesnil, o jaké státy jde. Například Rakousko dnes oznámilo, že od čtvrtka ruší kontroly na všech svých hranicích s výjimkou těch s Itálií. Lidé z Česka, Slovenska i dalších sousedních zemí nebudou při cestě do Rakouska muset předkládat negativní test na koronavirus, nepočítá se ani s povinnou karanténou.

Premiéři se dnes zabývali i evropským fondem obnovy, podle nich bude debata pokračovat i na summitu V4 v Lednici 11. června. Český premiér dnes zopakoval, že má vůči návrhu fondu výhrady. Kritizoval zejména skutečnost, že by jedním z kritérií pro rozdělování peněz měla být míra nezaměstnanosti, která podle něj s dopady epidemie nesouvisí. Babiš naznačil, že by za vhodnější kritérium považoval dopad pandemie na hrubý domácí produkt jednotlivých zemí. Matovič naopak zopakoval, že Bratislava se k návrhu fondu staví vstřícně.

Matovič po jednání s Babišem také řekl, že se letos uskuteční i pravidelné společné zasedání české a slovenské vlády. Zatímco loni se ministři sešli ve Valticích, nyní Bratislava plánuje schůzku ve Slovenském ráji. Termín zatím stanoven nebyl.

Po jednání s českým premiérem se Matovič setkal i s prezidentem Milošem Zemanem na Pražském hradě. Zeman při rozhovoru blahopřál Matovičovi k vítězství ve volbách a ocenil otevření česko-slovenské hranice. Politici také vyjádřili přání, aby nadstandardní vztahy obou zemí pokračovaly.

Odpoledne se Matovič setkal s předsedou Senátu Milošem Vystrčilem (ODS) a s předsedou Sněmovny Radkem Vondráčkem (ANO). Oficiální program návštěvy uzavřel na Petříně, kde položil věnec u sochy jednoho ze zakladatelů Československa Milana Rastislava Štefánika a krátce promluvil se slovenskými krajany žijícími v Praze, kterých se u petřínské hvězdárny shromáždilo několik desítek.

Matovič se svým politickým uskupením Obyčejní lidé a nezávislé osobnosti (OLaNO) vyhrál březnové parlamentní volby, čímž ukončil osmiletou vládu Směru-SD. Premiérem byl jmenován 21. března. Je tradicí, že první cesta českých a slovenských premiérů vede do země, se kterou je pojí společná československá historie. Matovič zatím, stejně jako většina evropských lídrů, zahraniční cesty odkládal kvůli koronaviru.

Související

Den beze spěchu ovlivní i chod orloje na Staroměstském náměstí.

Dnes je den beze spěchu. Lidem připomíná, že si tak mohou i zachránit život

Odložit některé aktivity může zachránit život, upozorňuje iniciativa, se kterou přišla Česká asociace pojišťoven. Třetí duben je dnem, kdy se symbolicky zpozdí některé události našeho života, abychom si uvědomili, že spěcháme zbytečně a často v těch nejhorších okamžicích, tedy i za volantem. Jen v loňském roce zemřelo podle Police ČR na českých silnicích kvůli nepřiměřené rychlosti 138 lidí.

Více souvisejících

Česká republika Slovensko Andrej Babiš Igor Matovič (OLaNO)

Aktuálně se děje

před 36 minutami

Volodymyr Zelenskyj

Zelenskyj podepsal zákon o mobilizaci

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj podepsal v úterý zákon o mobilizaci zaměřený na zvýšení počtu vojáků ukrajinské armády, informovala agentura AFP. Hlavní ustanovení zákona vstoupí v platnost měsíc po datu podpisu, tedy 16. května.

před 1 hodinou

před 2 hodinami

Vladimir Putin

Kreml jednal s Íránem. Varuje před katastrofálními následky

Ruský prezident Vladimir Putin v úterý telefonicky mluvil se svým íránským protějškem Ebráhimem Raísím, kterému řekl, že další eskalace napětí na Blízkém východě může mít katastrofální následky pro celý region. Zároveň vyjádřil naději, že všechny strany projeví zdrženlivost a zabrání novému kolu konfrontace, uvedla agentura AFP s odvoláním na prohlášení Kremlu.

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

Jan Cimický

Cimického u soudu hájila spolupracovnice, psychiatr opět nedorazil

V úterý pokračoval soud s psychiatrem Janem Cimickým, který je od loňska obžalován ze znásilnění a vydírání. Cimický dnes k soudu opět nedorazil. K výslechu se dostavily jeho spolupracovnice, přičemž jedna z nich řekla, že si myslí, že se její kolega ničeho nedopustil. 

před 7 hodinami

před 7 hodinami

Léky, ilustrační fotografie.

Algifen má výpadek. Za kapky existují alternativy, ujišťuje ministerstvo

Z výrobních důvodů panuje v Česku krátkodobý výpadek léku Algifen NEO. Ministerstvo zdravotnictví v pondělí uvedlo, že jedná se společností Teva o urychlení jeho dodávek. Lékaři byli informováni o možných alternativách, které jsou k dispozici v dostatečném množství. Algifen by měl být podle výrobce opět dostupný od konce května. 

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

Schopnost Ukrajiny bránit se ruským útokům je stále horší. Bez pomoci USA se situace nezlepší

Podle amerického Institutu pro studium války (ISW) se schopnosti Ukrajiny bránit se intenzivním ruským útokům na východě země zhoršují a pravděpodobně budou pokračovat ve zhoršování, pokud nedojde k urychlení americké vojenské pomoci. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy