Ministerstvo zahraničních věcí ČR

   česky      english     

rozšířené vyhledávání

Přejít na menu

Upozornění na článek Tisknout Zmenšit písmo Zvětšit písmo

Financování kampaně vstupu ČR do EU

 

žádost ze dne 5. 3. 2020

Dotazy:

1.       „Dostalo Ministerstvo zahraničních věcí v minulosti 200 milionů korun nebo podobnou částku od Vlády ČR na kampaň na propagaci vstupu ČR do EU?

2.      Byl oficiálním logem této kampaně žlutý nápis ANO na modrém podkladu, přičemž písmeno O bylo složeno z hvězdiček?

3.      Dalo Ministerstvo zahraničních věcí z výše uvedené částky 200 milionů korun nějaké peníze organizacím propagujícím nevstoupení ČR do EU? Pokud ano, o jakou částku se jednalo?“

 

Odpověď:

Ad 1) a Ad 2)

V roce 2003 se agendou informování veřejnosti na Ministerstvu zahraničních věcí ČR zabýval odbor komunikačních strategií (OKS). Z dokumentů lze zjistit, že celkový rozpočet odboru komunikačních strategií na rok 2003 byl plánován ve výši 40 miliónů Kč. Tato suma však nezahrnuje pouze výdaje na informační činnost ve vztahu k referendu o vstupu do EU (do června 2003, tedy na půl roku), nýbrž výdaje na celé spektrum běžné propagační činnosti, kterou MZV provádí, např. knihy a tiskoviny, nákup služeb, výstavy a reprezentační akce na jednotlivých zastupitelských úřadech. Mimořádně pro rok 2003 byla požadována na informační kampaň před vstupem do EU částka 200 miliónů Kč, která měla být rozdělena na 29 mil. Kč na položku Knihy a tiskoviny pro komunikační strategii a 171 mil. Kč na nákup služeb pro komunikační strategii. Cílem komunikační strategie bylo poskytnout občanům ČR před referendem dostatek informací o přínosech a nákladech vstupu ČR do EU. Komunikační strategie nebyla pojata jako kampaň na propagaci vstupu ČR do EU, ale jako vyvážené poskytování informací o tom, co vstup do EU českým občanům přinese.

Detailní prováděcí plán komunikační strategie ČR před vstupem do EU v období před referendem byl schválen vládou dne 12. února 2003 pod číslem usnesení  148/2003 (viz https://albatros.odok.cz/usneseni/usneseni_webtest.nsf/0/479D28AB613571C1C12571B6006C57B8)

Z něj vyplývá, že výše uvedená částka 200 mil. Kč (snížená reálně odpočtem DPH na 156 mil. Kč) byla rozdělena na dlouhodobé projekty se sumou za celý rok (Infolinka 800 200 200 – 7 mil. Kč, server Euroskop.cz – 5 mil. Kč, 17 regionálních informačních center v krajích – 20 mil. Kč, koordinace regionálních aktivit – 6 mil. Kč, projekty neziskových organizací – 7 mil. Kč, vnější komunikační strategie, prezentace ČR v zemích EU – 20 mil. Kč), na vlastní reklamní kampaň (nákup médií, reklamních ploch, výroba a produkce – 70 mil. Kč) a další akce v období před referendem (informační tiskoviny – 28 mil. Kč, regionální a jednorázové akce 10 mil. Kč, přílohy deníků a týdeníků – 4,5 mil. Kč, výzkumy – 4,5 mil. kč, PR – 18 mil. Kč).

Byly vyhlášeny zakázky „Informační kampaň před vstupem ČR do EU v období před referendem“, „komunikace s domácími a zahraničními novináři v období příprav referenda ČR o vstupu do EU“, „Internetový informační server o EU“, „Komunikace se speciálními cílovými skupinami (odbory, profesní komory a sdružení, spolky atd.“), „Komunikace se samosprávou (kraje, obce) a regionální aktivity“, „Komunikace se zaměstnanci ministerstev a jejich organizačních složek“ a „Bezplatná informační linka“, přičemž první uvedená položka měla být v objemu nad 7,5 mil. Kč, ostatní v objemu do 7,5 mil. Kč.  Materiál obsahuje poznámku, že rozpočet je napnutý a nelze z něj financovat projekty naplánované odbory, Českým statistickým úřadem, Hospodářskou komorou ani jinými ministerstvy.

Ad 3)

Vámi uváděné logo bylo oficiálním logem informační kampaně vlády. Z veřejných vystoupení tehdejšího ministra zahraničí Cyrila Svobody vyplývá, že logo říkalo „ano“ ve smyslu rozhodněme o takto důležité otázce v referendu, „ano“ zapojme co nejvíce českých občanů do veřejné diskuze o přínosech a nákladech členství ČR v EU a „ano“ co nejvyšší účasti občanů ČR v referendu, které proběhlo 15. a 16. června 2003.

.