Pobyt

Poznejte nejhezčí zakavkazské město

Hlavní město Gruzie Tbilisi je prý nejhezčím hlavním městem zakavkazských republik / Pixabay
Země bývalého Sovětského svazu se pomalu, ale jistě stávají vyhledávaným cílem mnoha cestovatelů. Zvláště pak těch, kteří cestují bez zajištění cestovních kanceláří. Není se čemu divit, mnohé tyto země jsou vskutku krásné a udržují si svůj neopakovatelný ráz. A není to jen o přírodě, nýbrž i o velkých městech. Byli jste už například v Tbilisi?
Reklama
Reklama

autor  Miroslav Pospíšil

03. června 2020   |   12:32

Hlavní město Gruzie Tbilisi je prý nejhezčím hlavním městem zakavkazských republik. Něco na tom určitě bude, protože se jedná o opravdu hezké město, které stojí za to poznat. Své jméno má odvozeno z gruzínského slova tbili, tedy teplý. Teplo zde je často, zvláště pak během letních měsíců a místní obyvatelé mají k cizincům vřelý vztah. Především, kdy zjistí, že jste Češi. 

Město má počátky v 5. století

Tbilisi založil gruzínský král Vachtang I. Gorgasali, a to již v 5. století. První obyvatelé zde však byli ještě dříve. Dodnes se zachovaly pozůstatky pevnosti Narikala ze 3. století, které si můžete nerušeně prohlédnout. V blízkosti pevnosti stojí velkolepá socha Kartlis Deda (Matka Gruzie). Díky své strategické poloze bylo město vystaveno mnoha válečným konfliktům, ale dnes jde o bezpečné a velmi přívětivé místo. Ostatně, sami Tbilisané vás o tom mohou přesvědčit.

Tbilisi je opravdu hezké město, které stojí za to poznat

Staré město – historická část metropole

Historickou část gruzínské metropole tvoří tzv. Staré město. Tady najdete typické úzké uličky, historické domy a řadu památek. Jmenovat můžeme katedrálu Sioni z 5. století, katedrálu Nejsvětější trojice, kostel Metechi ze 13. století, baziliku Ančischati nebo i mešitu a synagogu. Zachovalé jsou dřevěné domy s vyřezávanými předsazenými balkony. Zde se můžete procházet jak dlouho chcete.

Novější část města má rovněž co nabídnout

Novější část Tbilisi zvaná Garetubani se pyšní honosnými domy z 19. století. Projít si můžete městskou promenádu Rustaveli – Boulevard a navštívit třeba státní obrazárnu, muzeum, divadlo či si prohlédnout budovu parlamentu. Multifunkční kulturní centrum pak najdete v tzv. Fabrice, kde je i hotel, kavárny či obchody. Málo se ví, že Tbilisi má své sirné lázně, které pocházejí ze 17. století.

Vzhůru od řeky na horu

Tbilisi leží na řece Kura, což už samo o sobě láká k procházce. Odtud se ovšem můžete vydat na horu Mtacminda, která se tyčí nad městem. Na jejím úbočí najdete panteon, tedy hřbitov významných Gruzínců a na samotném vrcholku rozsáhlý park. Kromě toho se ve městě nachází rovněž botanická zahrada, jenž byla založena již v roce 1845. 

Mnoho lidí, obchodů a ovoce

Po celém městě je mnoho lidí, a to dlouho do noci. K dispozici je velké množství různých obchůdků a nejrůznější ovoce koupíte na každém rohu. Především v létě jde hlavně o melouny. Nezapomeňte ochutnat místní nápoj kvas. Na pohled vypadá jako pivo, ale chutná podobně jak zkvašený mošt. Ochutnal jsem čistě ze zvědavosti. 

Hromadná doprava tady funguje

Po Tbilisi se můžete přepravovat městskou hromadnou dopravou. Fungují autobusové linky a také metro. K dispozici je mezinárodní letiště, takže otázka dopravy sem z České republiky je snadno řešitelná. Pokud nechcete zažít největší vedra, přijeďte sem na sklonku léta nebo začátkem jara. Nicméně i tak se místní teploty dají snést.

Další zajímavé články
Reklama