Hlavní obsah

Tresty od jednoho do sedmi let! Sázkařská kauza je po osmi letech uzavřena

Praha
Aktualizováno

Případ se táhl dlouhých osm let. Etická komise Fotbalové asociace České republiky vynesla tresty v souvislosti s tzv. sázkařskou kauzou, týkající se ovlivněných utkání Juniorské ligy, druhé ligy a poháru v letech 2012-2013. Na základě soudem zjištěného skutkového stavu byly trojici hráčů Bíro, Hlaváček a Křeček uloženy tresty zákazu závodní činnosti v rozmezí od jednoho do sedmi let.

Foto: Sport.cz

Oficiální míč mistrovství Evropy 2020 se jmenuje Uniforia - ilustrační foto.

Článek

Nekonečný příběh dospěl k vynesením verdiktů. Petr Hlaváček byl potrestán disciplinárním trestem zákazu závodní činnosti na 1 rok, Ondřej Bíro zákazem závodní činnosti na 3 roky a Lukáš Křeček zákazem závodní činnosti na 7 let.

Etická komise vyšla ze soudem zjištěného skutkového stavu a výší uložených trestů dává jednoznačně najevo nastolený trend FAČR, podle kterého je ovlivňování utkání absolutně nepřípustné.

„Rozumím, že řízení může někomu připadat dlouhé. Částečnou vinu nese nepřízeň okolností způsobených pandemií, ale i fakt, že rozhodování o takto závažných přečinech a tím pádem i vysokých trestech nelze brát na lehkou váhu," předesílá Jan Pauly, generální sekretář FAČR.

"V každém případě jsem rád, že v tomto ohledu jako asociace postupujeme zodpovědně a pokračujeme v aktivní spolupráci s našimi zahraničními partnery, kteří se rozkrýváním podobných situací zabývají. Chce se mi věřit, že do budoucna nalezneme třeba i novou společnou platformu pro ještě užší spolupráci s orgány činnými v trestním řízení," dodává Pauly k aktuálnímu rozhodnutí etické komise.

Fotbalová veřejnost už nejspíš pomalu zapomněla, o co se jedná...

Někteří už ukončili kariéru či členství

Sázkařská kauza týkající se ovlivňování utkání v letech 2012-2013 byla projednávána před okresním soudem ve Strakonicích, a v odvolacím řízení před krajským soudem v Českých Budějovicích. Disciplinární komise FAČR v reakci na obvinění svých členů v roce 2013 zahájila disciplinární řízení, nicméně do vynesení pravomocného rozsudku soudem nebylo možné tato disciplinární řízení rozhodnout.

Soud v odvolacím řízení uložil na konci roku 2019 pravomocné rozsudky, jimiž potrestal všechny zúčastněné osoby trestem podmíněného odnětí svobody s odkladem a peněžitou pokutou.

Po zrušení disciplinární komise FAČR připadla zahájená disciplinární řízení do působnosti etické komise FAČR. Vést disciplinární řízení přitom bylo možné pouze se členem FAČR, z tohoto důvodu tak nebylo možné pokračovat v řízení s hráči, kteří v průběhu soudního procesu ukončili aktivní kariéru i své členství ve FAČR. To se týká i dosud aktivního hráče Davida Jablonského, který je registrovaný v polské asociaci. Jehož případ byl tedy předán disciplinární komisi FIFA.

Se zbývajícími hráči, kteří byli stále členy FAČR, etická komise pokračovala v již zahájených řízeních, tři z nich však mezitím neobnovili členství (Jan Kosak, Michal Halama a Jan Halama) a etická komise tato řízení přerušila. Nicméně v případě obnovení členství těchto osob bude v disciplinárním řízení pokračovat.

K rozhodnutí o spáchání disciplinárního přečinu a o trestu tak bylo přistoupeno ve třech zbývajících případech hráčů, kteří dosud aktivně hráli.

Reklama

  Jablonec - Zlín dnes 15 : 00
20240420T15 : 00:00+0200
Jablonec vs. Zlín
Jablonec vs. Zlín
Jablonec
Zlín
  Karviná - Bohemians dnes 15 : 00
20240420T15 : 00:00+0200
Karviná vs. Bohemians
Karviná vs. Bohemians
Karviná
Bohemians
  Sparta - Ostrava dnes 15 : 00
20240420T15 : 00:00+0200
Sparta vs. Ostrava
Sparta vs. Ostrava
Sparta
Ostrava
  Teplice - Č. Budějovice dnes 18 : 00
20240420T18 : 00:00+0200
Teplice vs. Č. Budějovice
Teplice vs. Č. Budějovice
Teplice
Č. Budějovice
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články