Velká Británie přijme hongkongské občany, bude-li to potřeba. „Neotočíme se zády," slibuje Johnson

Britský premiér Boris Johnson uvedl, že jeho země je připravená pomoci hongkongským občanům a téměř třem milionům z nich otevře své dveře, pokud Čína v bývalé britské kolonii prosadí kontroverzní bezpečnostní zákon. Johnson tak učinil prostřednictvím článku We will meet our obligations, not walk away (Neotočíme se zády ke svým závazkům a splníme je), který publikoval britský deník The Times.

Bezpečnostní zákon pro Hongkong prošel minulý týden čínským parlamentem. Na jeho základě budou moci pekingské orgány zřídit v Hongkongu úřady, které budou dohlížet na národní bezpečnost. Podle kritiků tím Hongkong přijde o výsady, jež mu zaručuje princip „jedna země dva systémy“, podle něhož má Peking tuto bývalou britskou kolonii spravovat.

V případě uvedení bezpečnostního zákona v praxi by hongkongští občané, kteří mají britský pas pro osoby v zámoří, mohli přicestovat do Velké Británie na období 12 měsíců bez nutnosti víza. Po uplynutí této doby navíc budou moci požádat o prodloužení. V současnosti platí bezvízový pobyt pro občany Hongkongu v délce půl roku.

„Doufám, že k tomu nedojde. Stále věřím, že Čína pamatuje na to, že zodpovědnost jde ruku v ruce se silou a vedením,“ píše v článku v The Times premiér Johnson. Hongkongská správkyně Carrie Lamová, která ve středu navštívila Peking, ale potvrdila, že centrální čínská vláda od záměru prosadit zákon neustoupí.

V Hongkongu je asi 350 tisíc držitelů nutného pasu pro azyl v Británii. Dalších 2,5 milionu hongkongských občanů, narozených do chvíle, kdy Británie předala v roce 1997 Hongkong Číně, na něj mají nárok. Johnson připomněl, že o něj mohou požádat.

Držitelé získají v Británii další práva jako pracovní povolení, což jim otevře cestu k získání britského občanství. Podle premiéra by šlo o jednu z největších změn vízového systému v britské historii. 

Jedna země, dva systémy

Boris Johnson ve svém textu podtrhl, že zákon by omezil hongkongskou svobodu a autonomii, které považuje za výsadu.

„Hongkong je úspěšný, protože jeho lidé jsou svobodní. Mohou si plnit své sny a dosáhnout všeho, co jim jejich schopnosti dovolí. Mohou debatovat, sdílet nové myšlenky a vyjadřovat se, jak chtějí,“ píše britský premiér.

Podle Johnsona se „mnoho lidí v Hongkongu obává, že jejich způsob života, který se Čína zavázala dodržovat, je ohrožen.“  Svůj článek uzavřel tím, že Británie trvá na zachování režimu „jedna země, dva systémy“ a věří, že to samé si přeje i Čína. 

Britský premiér prohlášením zopakoval výroky svého ministra zahraničí Dominica Raaba. Ten v úterý kromě toho také varoval před tím, že tvrdý zásah Číny ohrožuje hongkongskou ekonomickou prosperitu. Hongkong pak přirovnal ke „klenotu“ v ekonomickém světě.