Trendy
válka na Ukrajině Survivor 2024 Iveta Bartošová Survivor 2024 - aktuálně

Policie napadla těhotnou ženu, ta potratila! Američan Bobby promluvil o brutálním násilí

Policie napadla těhotnou ženu, ta potratila! Američan Bobby promluvil o brutálním násilí
Zdroj: archiv Bobbyho Sauerse / Profimedia.cz
+ Dalších 11 fotografií
EXKLUZIVNĚ
Smrt černocha George Floyda, který ve svých 46 letech zemřel poté, co mu bělošský policista Derek Chauvin (44) 8 minut klečel na krku, rozpoutala v Americe obrovskou vlnu protestů a demonstrací. Zatímco některé akce jsou poklidné, při jiných dochází k potyčkám, rabování a zakládání ohňů. Američan Bobby Sauers z Charlestonu v Jižní Karolíně pro eXtra promluvil o tom, jak americké peklo vypadá z jeho úhlu pohledu.

Američan Bobby Sauers exkluzivně pro eXtra.cz promluvil o demonstracích a protestech, které v Americe rozpoutala smrt George Floyda. Jako běloch stojící na straně černochů a protestujících osob si myslí, že policie a Trump nejednají správně, poklidné protesty smetávají ze stolu, mají příliš velkou moc a lidé tmavší pleti jsou jejich chováním denně negativně ovlivňováni.

Protesty v Americe

„Poklidné protesty jsou skvělé, ale všichni je přehlíží. Musí se rabovat a ničit, aby vláda konečně lid vyslyšela. Klidné protesty zkrátka nejsou efektivní. Není to poprvé, lidé se snažili demonstrovat jen v míru a nic se nestalo. Muselo se zajít do extrému, abychom nebyli ignorováni,“ popsal Bobby, proč dochází k rabování, potyčkám a zakládání ohňů.

Smrt George Floyda

Smrt George Floyda

Afroameričan George Floyd zemřel ve věku 46 let 25. května 2020 v americkém Minneapolis během zatýkání. Policii na muže zavolala obsluha obchodu, která se domnívala, že platí padělanými penězi. Jeden ze zasahujících policistů Derek Chauvin několik minut klečel Floydovi na krku. George jej prosil o život a opakoval, že nemůže dýchat. Policista toho nedbal a Floyd během zákroku zemřel. Tato událost v Americe rozpoutala vlnu protestů a demonstrací.

Každá mince má dvě strany a kromě protestujících jsou i lidé, kteří jsou na straně Trumpa a policie. „Neznám nikoho, kdo by stál při Trumpovi a policii. Pokud někdo nevidí, že lidé jsou vražděni přímo v ulicích, nemůže být mým přítelem,“ vysvětlil Američan.

„Zapojil bych se pouze do klidných protestů, ale záleží na situaci. Pokud bych neviděl jinou možnost než vstát a bojovat jiným způsobem. I tam jsou lidé zatýkáni jen za to, že tam stojí a například nahrávají videa na telefon,“ řekl Sauers, který ještě neměl možnost protestovat kvůli policii, která blokuje davy ze všech stran.

Policejní brutalita

Při protestech dochází k velmi tvrdým zásahům policistů, kteří se nebojí používat všemožné prostředky i na osoby demonstrující v poklidu. „Jedna žena se účastnila klidného protestu a policie se snažila rozehnat dav gumovými projektily. Dostala ránu do břicha a potratila. Na klidné lidi, stojící, sedící, používají velkou sílu, slzný plyn... Policie zatýká i bezdomovce, kteří jen žijí v místech, kde protesty probíhají a nemají s nimi nic společného,“ vysvětlil Bobby.

Nejde jen o velká města, demonstrace se konají doslova všude. „Protesty probíhají po celé Americe, jeden z nich byl jen tři bloky od mého domu. Probíhají skutečně ve všech státech, samozřejmě nejvíc se lidé zaměřují na protesty v blízkosti Bílého domu, ale je jich mnohem víc. Lidé dokonce i přes koronavirus cestují, aby se demonstrací účastnili,“ uvedl.

Donald Trump jako produkt Ameriky

Mezi Američany je známo, že je prezident Donald Trump rasista. Během nepokojů se nejednou schoval do bunkru v Bílém domě a podporuje policii v tom, aby proti demonstrantům zasahovala velmi tvrdě. Podle Bobbyho Sauerse je ale velká šance, že i přes události posledních dní bude v listopadu znovu zvolen. „Abych byl upřímný, myslím si, že je jedno, co Trump udělá, dokud se o tom v našich médiích mluví. I špatná reklama je reklama, lidé věděli už před 4 lety, že nebude dobrý prezident, ale zvolili ho proto, že je populární,“ vysvětluje.

„I přes všechno, co se děje, jeho rasismus nebo způsob, jakým zvládal nebo spíš nezvládal koronavirus, bude zřejmě znovu zvolen. Jeho příznivci navíc dokážou obhájit každý přešlap, který udělá,“ doplnil Bobby, podle kterého ovšem Trump není tím největším problémem. „Nemyslím si, že Trump je zdrojem problémů. On je produkt Ameriky, ztělesnění všeho špatného, co se tu děje. On nikdy nepotřeboval reklamu, stačí mu jeden status na Twitteru a najednou se o něm zase mluví. Není to lídr,“ doplnil.

Filip Turek se tvrdě opřel do Fialy: ODS zradila svoje voliče a on je toho absolutní příklad

Související články

Další články

Nejnovější kauzy