Hlavní obsah

Vězení na mě nebude mít účinek, slzel před soudem řidič, který zabil cyklistu

Právo, Petr Kozelka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brno

S neobvyklou obhajobou vyrukoval u odvolacího senátu 44letý Ladislav Hamrla souzený kvůli tomu, že jako řidič dodávky smetl a zabil cyklistu. Před soudci totiž prohlásil, že vězení na něj nebude mít žádný účinek vzhledem k tomu, co už má odsezeno, a proto by měl dostat podmínku.

Ladislav Hamrla obžalovaný kvůli smrti cyklistyVideo: Petr Kozelka, Právo

 
Článek

Brněnský krajský soud pro jeho námitky neměl pochopení a potvrdil mu trest 18 měsíců vězení.

K nehodě došlo loni v březnu na frekventované silnici 1/43 z Brna na Svitavy na křižovatce u obce Voděrady na Boskovicku. Hamrla za volantem dodávky se zřejmě dostatečně nevěnoval situaci před sebou, navíc jel rychleji než na místě povolených osmdesát kilometrů v hodině a smetl téměř osmdesátiletého cyklistu. Toho sice záchranáři vrtulníkem přepravili do nemocnice, tam ale senior svým zraněním podlehl.

Cyklista bez přilby se srazil na Karvinsku s autem

Krimi

Hamrla si za usmrcení z nedbalosti vyslechl trest 18 měsíců vězení a zákaz řízení na pět let už u Okresního soudu v Blansku, s rozsudkem se ale nehodlal smířit a u odvolacího brněnského soudu brojil za podmínku.

„V roce 2016 jsem byl propuštěn z výkonu trestu 36 měsíců a říkal jsem si, že už nebudu páchat trestnou činnost. Hned jsem začal pracovat. Trest vězení na mě nebude mít žádný účinek vzhledem k tomu, co mám odsezeno. Nemyslím si, že mě to napraví, ještě víc mě to zničí. Neudělal jsem to přece úmyslně, je mi líto celé rodiny. Já se taky potřebuju srovnat s tím, co se stalo, ale jestli si někdo myslí, že mě napraví, když mě pošle sedět, tak to mě teda nenapraví,“ řekl u soudu Hamrla.

Obžalovaný se nevěnoval řízení, jinak by nemohl cyklistu přehlédnout. Situace byla naprosto jasná. Uložený trest je zcela v souladu se zákonem.
soudkyně Hana Kleinová

Jeho argumentace ale odvolací senát v čele s Hanou Kleinovou nepřesvědčila ke změně trestu z vězení na podmínku.

„Obžalovaný byl v minulosti mnohokrát soudně trestán pro majetkovou trestnou činnost i pro činy související s řízením. Měl takto zákaz řízení, měl trest i za maření úředního rozhodnutí. V posledních letech se sice v souvislosti s řízením žádného trestného činu nedopustil, ovšem je pravda, že byl také ve vězení,“ upozornila Kleinová.

Cyklista se zranil o ohradník natažený přes turistickou stezku, farmáře soud osvobodil

Krimi

„V projednávané věci došlo k jeho fatálnímu pochybení, obžalovaný se nevěnoval řízení, jinak by nemohl cyklistu přehlédnout. Situace byla naprosto jasná. Uložený trest je zcela v souladu se zákonem,“ dodala soudkyně.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám