Vodní slalomáři mají konečně cíl. Kvalifikaci na olympijské hry si mohou vyjet už letos

Čeští vodní slalomáři mohou mít už letos jasno, kdo příští rok pojede na olympijské hry v Tokiu. K výsledkům loňského mistrovství světa se budou připočítávat prázdninové národní nominační závody a mistrovství Evropy. Odložený evropský šampionát se uskuteční buď ještě letos v září, kdy by ho pravděpodobně hostila Praha, nebo na jaře 2021 v italské Ivrei.

Praha Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Jiří Prskavec v cíli zlatého závodu.

Jiří Prskavec v cíli zlatého závodu. | Foto: Martin Hladík | Zdroj: www.kanoe.cz

V boji o jediné volné účastnické místo v každé kategorii se bude rozhodovat podle nejlepších dvou bodových zisků z těchto tří akcí. Vedle vzájemného pořadí českých závodníků se získávají také takzvané plus body za umístění na vrcholných akcích.

Vodní slalomáři zvažují česko-slovenský superpohár. ‚Dobrý nápad,‘ říká mistr světa Prskavec

Číst článek

Například kajakář Jiří Prskavec tak má výhodnou pozici díky loňskému triumfu na mistrovství světa. Šanci na obhajobu bronzové medaile z Ria 2016 si může vybojovat už po čtvrtém domácím nominačním závodě, který se uskuteční 2. srpna v Praze. V Troji se pojede i den před tím, první dva nominační závody jsou naplánované na 25. a 26. července do Veltrus.

Shodli jsme se, říká trenér

Reprezentační šéftrenér vodních slalomářů Jiří Pultera byl rád, že se všichni na podmínkách nominace shodli. „Rozhodnutí, že nominace na olympiádu proběhne letos, předcházela dlouhá diskuse, ale nakonec odcházeli všichni spokojení,“ uvedl v tiskové zprávě svazu.

Radost má také úřadující mistr světa Prskavec. „Je skvělé, že letos máme vrchol sezony. Rozhodnutí je naprosto logické a z mého pohledu správné,“ poznamenal.

Shodl se s ním světový šampion z roku 2013 a jeho kajakářský konkurent Vavřinec Hradilek. „Myslím, že každý je rád, že se rozhodlo o nějakých konkrétních závodech, datech, což je pozitivní samo o sobě. Věřme, že do toho zase nespadne žádná pandemická situace. Hrozně se na závody těším,“ uvedl stříbrný olympijský medailista z Londýna 2012.

O olympijský debut bude usilovat kanoistka Tereza Fišerová. „Sezona má najednou náplň a dává smysl. Trénovali jsme na vrchol, který nebyl, a najednou je. Což je skvělé,“ radovala se.

Hilgertová je v rozpacích

Naopak úřadující kajakářská mistryně Evropy Amálie Hilgertová byla v rozpacích. „Jsem trošku překvapená, protože jsem čekala, že se o olympiádě bude rozhodovat až příští rok. Celá situace na mě působí tak, že je všechno provizorní. Celou dobu jsme trénovali, takže připravení jsme, ale kvůli těm opatřením, nejistotě rozhodně nemám takový drajv,“ posteskla si.

Prázdninové nominační závody budou rozhodovat rovněž o složení reprezentačních týmů pro podzimní mezinárodní závody, pokud se evropský šampionát nebo podniky Světového poháru přece jen uskuteční.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme