Sobota 27. dubna, 2024
Evropský rozhled

Na Hradčanech se demonstrovalo proti vzdalování naší země od ideálů Listopadu

 

Ray Baseley ze spolku Masaryk moderoval úterní shromáždění.
Ray Baseley ze spolku Masaryk moderoval úterní shromáždění.

 

V úterý 2. června 2020 se na pražském Hradčanském náměstí pod sochou T. G. M. konalo protestní shromáždění iniciativy Masaryk nazvané „Braňme demokracii“. Impulsem k protestní akci za přísných hygienických podmínek v době koronavirové byla nedávná volba nových členů do Rady České televize, obavy z dostavby jaderné elektrárny ruskou státní firmou, vměšování se Ruské federace do vnitřních záležitostí České republiky, ale také odklon politického směřování od ideálů Listopadu.

Iniciativa Masaryk je iniciativa na obranu demokracie, kterou tvoří Ray Baseley, Fedor Bruoth a Tom Rimpel. Hlásí se k odkazu Tomáše Garrigua Masaryka a hodnotám listopadu 1989.

Ray Baseley dnešní dobu charakterizoval slovem Změna, ovšem k horšímu od ideálu demokracie. Příkladem uvádí snahu vlády změnit zákon, který by přímo ovlivnil trestní stíhání premiéra. Obavy vyjádřil nad dostavbou jaderné elektrárny Dukovany, neboť prezident Miloš Zeman lobuje, aby zakázku získala ruská státní firma, navzdory bezpečnostním rizikům. Negativních zpráv je vícero. Výhružný dopis pro Kuberu si měl u čínské ambasády objednat Hrad a Českou televizi zasáhlo nové zvolení členů do Rady.

Podle Fedora Bruotha je člověk, který má reprezentovat naši zemi, reprezentantem jiné velmoci. Vlastizrádci jsou dnes označováni slovem prezident.

Dokumentarista Martin Vadas oproti minulému roku zaznamenal pokračující prohlubování problémů. Kritická začíná být celková situace kolem nezávislosti České televize. Nezávislý by měl zůstat i Český rozhlas. O jejich programu by se nemělo rozhodovat ve Sněmovně ani v Senátu. Měl by se převzít osvědčený bavorský model. Když opisovat, tak opisovat správně. Atmosféra, kterou kolem sebe politici šíří, vyvolává u médií strach a pod tímto strachem média pracují. Normalizace postupuje a je to velice nebezpečné. Lidé v radách by měli být především důvěryhodní.

 

Fedor Bruoth
Fedor Bruoth

Martin Vadas
Martin Vadas

 

Lucie Šichová citovala Václava Havla: „Naděje není to přesvědčení, že něco dobře dopadne, ale jistota, že má něco smysl – bez ohledu na to, jak to dopadne.“

Ivana Mádrová eufemisticky prohlásila, že je naštvaná. Neměli bychom stát s nataženou rukou a doufat, že nám stát něco dá. Zná jen dva lidi, kteří od státu dostali v souvislosti s koronavirovými omezeními příspěvky, a to ještě s několikaměsíčním zpožděním.

I ona hledá inspiraci u Václava Havla, konkrétně v citátu: „Lhostejnost k druhým a lhostejnost k osudu celku je přesně tím, co otevírá dveře zlu.“

Po roce 1968 tomu říkala život za sklem. Jiný její přítel jevu říká vnitřní emigrace – nic takového nesmíme dopustit.

Stát lidem roušky nezajistil. Lidé si je museli šít sami. Sama jich ušila asi tisíc pro nemocnice, kdy tamější personál měl zajištěnu jen jednu na den.

Tento stát zažil horší chvíle, ale i tak je třicet let po revoluci zklamaná, protože nám Rus určuje, jakou sochu smíme nebo nesmíme mít na území Prahy. A Čína bude rozhodovat, kam naši politici smí jezdit a co smějí říkat. Nejvíc je naštvaná na prezidenta a premiéra.

„Život je radostná spoluúčast na zázraku býti,“ zakončila svůj projev dalším citátem Václava Havla.

U kostelu sv. Ludmily se náhle vytvořila duha. Těsně před zahájením demonstrace teplý den přerušil déšť, ale během demonstrace déšť ustal a hřálo slunce. Po jejím skončení pak pršelo po zbytek večera.

 

Lucie Šichová
Lucie Šichová

Ivana Mádrová
Ivana Mádrová

 

I podle politika, právníka a vysokoškolského pedagoga Pavla Svobody se naše země za rok stala zemí horší než bývávala. Česká justice se stále nevypořádala s oznámením na premiéra. Kdyby nebylo Evropské komise a Evropského parlamentu, tak se se střetem zájmu nedostaneme ani o krok dál. Nespokojen byl z vítání čínských letadel v Ruzyni, z hradního čínského dopisu pro senátora Kuberu, i z dostavby Dukovan, která by mohla připadnout ruské státní firmě. Politická kultura se nezlepšila a v ohrožení je svoboda médií. Cestu vidí v opozici, která by našla společný program.

Letos uplyne 100 let od narození Jana Pavla II. Jeho první slova po zvolení papežem byla: „Nebojte se!“ Tomáš Garrigue Masaryk měl podobné heslo: „Nebát se a nekrást“. Naši politici heslo naplňují z poloviny – nebojí se, ale kradou. Ale bát by se měli. Boží mlýny melou pomalu, ale jistě.

Publicista, scénárista, komentátor a senátor David Smoljak si myslí, že nejhorší období koronakrize je za námi. Zdravotníci bojovali v první linii bez ochranných prostředků. Moc se jim odvděčila podáním trestního oznámení, když řekli, jak to s rouškami bylo. Ti, kteří se starali, aby všichni roušky měli, moc připravila o značnou část příjmů. Ale byla tu Česká televize, která o událostech informovala, aniž by zvyšovala napětí ve společnosti. A vláda pak poslala do druhého kola voleb do Rady České televize jen kandidáty, které existenci veřejnoprávního média zpochybňují.

„Dovedete si představit, že by se do rady nějaké společnosti dostal člověk, který by jen tvrdil, že vůbec nechápe, proč tady ta společnost je? Ti lidé nebyli zvoleni s dobrým úmyslem,“ zakončil svůj projev.

Senátor Marek Hilšer řekl NE aroganci moci a diktátorským praktikám, které pronikají do české politické kultury. NE „mečiarizaci“ české společnosti.

„Premiér a jeho firmy dostávají zakázky od státních společností, statisícové zakázky na reklamu od Českých drah. Premiér této země má zájem na tom, aby se ničila orná půda země. Vyhovuje mu prodej jeho umělých hnojiv místo toho, aby se podporovalo pestré zemědělství. Na našich polích je řepka,“ vyjmenovával. „Malé nemocnice v malých městech strádají, ale privátní kliniky premiéra mají nebývalé navýšené platby od státní zdravotní pojišťovny. Finanční správa zaklekává na konkurenci, která premiérovi nevyhovuje.“

Zákony o střetu zájmu se ohýbají ve prospěch premiéra, který je ve středu zájmu. Až tato vláda skončí, země bude vyčerpána a morálně degradována. Ale pravda nakonec vítězí.

 

Pavel Svoboda
Pavel Svoboda

David Smoljak
David Smoljak

Marek Hilšer
Marek Hilšer

 

Členka Rady vlády Eugenie Číhalová se domnívá, že pokud nebudeme mluvit o věcech, které máme v sobě, tak se jich nikdy nezbavíme.

Podle hudebníka Ziggy Horvátha by prezident Miloš Zeman nikdy nedostal bezpečnostní prověrku pro své dlouholeté styky s lidmi z ruské ambasády. Zazpíval píseň o lidech, kteří mají tisíce důvodů být naštvaní na to, co tu bylo, ale zároveň jsou zneužíváni těmi, kteří to zavinili nejvíce.

Hana Strašáková (Společně Brno) ví, že pokud chceme zachránit demokracii, Senát to sám nezvládne, ani samotný spolek Masaryk, ani Milion chvilek pro demokracii, natož Společně Brno. Tyto společnosti nedokáží samotné zachránit rovnost před zákonem, udržování základních hodnot, férovost v politice a reprezentativní představitele českého státu. Zachránit se musíme sami.

Senátoru Václavu Láskovi napsal advokát Vratislava Mináře. Bude-li o Minářovi mluvit nepěkně, tak ho zažaluje. Senátor Láska se ale rozhodl pana advokáta zklamat: „Když vidíme zlo, tak o něm nemlčíme a nikdy to dělat nebudeme. A můžou si nás žalovat, jak chtějí.“

Po roce 1989 tato země měla tradici samostatného hrdého státu, který se nebál. Když viděl někde zlo, tak promluvil. Naší tradicí bylo zastat se utlačovaných, ale o tuto tradici jsme přišli. Teď máme mocné, kteří podlézají, a je to pro ně více než lidská práva a více než české zájmy. Vše pro svůj vlastní ekonomický prospěch.

Když někdo zrazuje, tak je to zrádce a můžou si rozdávat žaloby, jak chtějí. Jako senátor vnímá, že Česká republika je na scestí mezi suverénní zemí, či jestli budeme v područí nějaké totalitní velmoci. Nevypadá to moc dobře. Česká vláda „panáčkuje“ na letišti před čínským velvyslancem a děkuje mu, že jsme si mohli něco v Číně koupit.

Ministerstvo vnitra používá mobilní telefony od firmy, která má zákonem nařízeno podílet se na špionáži ve prospěch čínského komunistického režimu.

Největším problémem je hrozící dostavba jaderné elektrárny ruskou státní firmou.

 

Eugenie Číhalová
Eugenie Číhalová

Ziggy Horváth
Ziggy Horváth

Hana Strašáková
Hana Strašáková

Václav Láska
Václav Láska

 

Vědecký pracovník, filozof a aktivista Václav Němec před deseti měsíci protestoval na stejném místě proti porušování Ústavy prezidentem Milošem Zemanem. Od té doby čelíme nátlaku nedemokratických mocností, který jsme v demokratických podmínkách zažili naposledy před únorem 1948. Příkladem jmenuje nátlak na senátora Jaroslava Kuberu a jeho náhlé úmrtí, nedemokratické vyhrožování třem pražským zastupitelům ze strany Ruské federace, kteří musí žít pod neustálou policejní ochranou. Spor o vlasovce a sochu maršála Koněva přitom vůbec není sporem o historii, ale sporem o současnost. Naši političtí představitelé se tomu neumí postavit, buď se krčí, nebo se staví na stranu těchto mocností.

Výhodou nastalé situace je, že představitelé páté kolony se stále více odkopávají. Aliance páté kolony sahá od prezidenta Miloše Zemana přes kancléře Vratislava Mináře, prezidentova poradce Martina Nejedlého, mluvčího Jiřího Ovčáčka, bývalého plukovníka Zdeňka Zbytka, který chtěl utopit sametovou revoluci v krvi, přes rudou KSČM s předsedou Vojtěchem Filipem, SPD a Trikolóry s Klausy mladšími a staršími. Pasují se na vlastence, ale jsou to vlastizrádci. Důkazem buď nedávné vyjádření Vojtěcha Filipa pro ruskou televizi.

Pátá kolona se řídí principy ruské propagandy „zamysli se nad tím, co sám děláš a obviň z toho druhou stranu“. Ruský režim obviňuje druhé z fašismu, ale chování tohoto režimu nese mnohé rysy fašistického režimu. Timothy Snyder jev nazval schizofašismem. Naše zástupce páté kolony by tak Václav Němec nazval schizokolaboranty a schizovlastizrádci, protože z čeho obviňují druhé, to činí oni sami.

Pátá kolona ve spojení s dalšími hnutími, které mají určité problémy, jako je hnutí ANO, tvoří neblahou alianci, která nepokrytě spolupracuje na destrukci ústavního liberalismu, jako je právní stát, nezávislá justice nebo nezávislá média. Jsme v situaci, která je nebezpečná, musíme se tomuto nebezpečí postavit.

A nemáme se zbavit svých lidských práv na základě vyhlášek Ministerstva zdravotnictví, dodal závěrem.

Sociolog, spisovatel, komentátor Fóra 24 Jan Jandourek napsal Ovčáčkovi na Twitter citát Julia Fučíka: „A bude ještě krásnější, až tady vy nebudete.“ (Míněno svět).

V poslední době je populární kniha Válka s mloky od Karla Čapka. Když jde člověk kolem Vltavy, dívá se, jestli mloci nevylézají, ale podle Jandourka pozdě, protože oni už vylezli. Mloci už ani nepředstírají, že jsou mloci. Mají tři vlastnosti – drzost, lhaní, násilí.

Andrej Babiš zničil jeden z jeho oborů, publicistické psaní. V myšlenkách už si rýsuje i únikový plán, co budeme dělat, až se stane to nejhorší. Inspiraci hledá u médií v totalitních režimech, které nemají ani redakce, protože pak na ně nemůže vtrhnout policie a zabavit jim počítače.

Starosta a aktivista Martin Exner připomněl komunisty jako největší monopolisty v historii naší země. Komunisté byli jediným zaměstnavatelem, jediným podnikatelem, jediným vlastníkem všech médií, jediným vykladatelem práva. Tehdy vám nedovolili vést ani vlastní trafiku a napsat na stroji leták byl trestný čin. Teď by to chtěli znovu. V Rusku se překlopili na jiný způsob samoděržaví a oligarchie tam nabrala na obrátkách, u nás jsme se dvacet let nadechli a teď chtějí monopol zpět.

Rusko i Čína mají společné pevné sepětí státní moci s podnikáním a média pod kontrolou. Náš premiér je oligarcha, jeho firmy profitují ze státních zakázek, z dotací českých i evropských. Půjčuje si v čínských bankách a ruské tajné služby mají podle něho tyto skandály velmi dobře zdokumentované. Kdyby ruské weby proti němu spustily „hnojomety“, tak za týden premiérem nebude.

Je toho názoru, že v České republice žádného prezidenta nemáme. Máme čtyřhlavé strašidlo, jeho jméno sestává z prvních slabik těch hlav a zní Zenemyjov. Zenemyjova kryjí poslanci, kteří jsou zvoleni vystrašenými a zmanipulovanými voliči.

Podle Exnera jsme již ve válce, protože jsme byli hybridně napadeni a musíme se účinně bránit.

1. Musí se radikálně snížit počet diplomatů – špionů na ruském velvyslanectví.
2. Ze strategických zakázek musíme vyloučit Rusko a Čínu.
3. Proruské weby je nutné potírat, uvádět na pravou míru dezinformace a stíhat extrémistické šiřitele nenávisti na sociálních sítích.
4. Důsledně vyžadovat od firem ruských a čínských vlastníků důsledné dodržování české legislativy a daňových zákonů.
5. Musíme být zodpovědnými a sebevědomými členy EU a NATO.
6. Euro by se mělo přijmout urychleně, protože je to politická kotva k Evropě a s eurem je Czexit téměř nemožný.

Evropská unie je opakem toho monopolu, který popisoval na začátku.

 

Václav Němec
Václav Němec

Jan Jandourek
Jan Jandourek

Martin Exner
Martin Exner

 

Zajímavosti

Shromáždění přišla živě na svůj Facebook vysílat Jana Peterková, která se nedávno proslavila jako „ukřičená“ na demonstraci proti 5G sítím. Tentokrát na demonstraci vykřikovala, že Česká televize lže lidem. Poté v živém vysílání tvrdila, že koronavirus je vymyšlený a Andrej Babiš chce postavit firmu na výrobu vakcín s úmyslem narvat dětem do žil smrtící vakcíny, aby ochrnuly a byly sterilizované. Pořadatelé demonstrace ji následně vyzvali, aby si mezi lidmi nasadila roušku, ale Peterková se místo toho rozhodla z demonstrace odejít. Pořadatelé se k Janě Peterkové nehlásí.

 

Jana Peterková
Jana Peterková