Vysoké Mýto musí ve sporu o dialýzu zaplatit půlmilionové odškodné

Vysoké Mýto musí společnosti B. Braun zaplatit víc než půl milionu korun jako odškodné ve sporu o provoz dialýzy. Rozhodl o tom odvolací krajský soud v Pardubicích, který tím potvrdil rozhodnutí orlickoústeckého okresního soudu.

Vysoké Mýto Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

dialýza (ilustrační foto)

O dialýze vyjednávala firma B. Braun s městem rok. Nakonec ji však začala provozovat firma Fresenius. | Zdroj: Profimedia

Historie sporu sahá do roku 2013, kdy vedení města hledalo provozovatele dialýzy do vysokomýtské nemocnice. Přihlásila se právě firma B. Braun a radnice s ní asi rok vyjednávala. Pak ale přišly komunální volby, vedení města se změnilo a zájem navíc projevila další firma. Radnice tedy oba návrhy posoudila a vybrala ten pro ni výhodnější.

Dialýzu tak provozuje firma Fresenius a společnost B. Braun po roce vyjednávání nic nemá. Proto na město podala dvě žaloby a jedna z nich se právě týkala ušlého zisku.

Lepší péče o lidi s nemocnými ledvinami se dialyzačním centrům vyplatí. Pojišťovny zavedly bonusy

Číst článek

Společnost původně požadovala 20 milionů, později slevila na 10. Soud jí ale přiznal jen náklady na studii, práci právníků a teoretický ušlý zisk za dobu jednoho roku, po kterou trvalo vyjednávání s radnicí. Firma navíc musí radnici zaplatit přibližně jeden a čtvrt milionu korun za náklady řízení.

Starosta Vysokého Mýta František Jiraský (Nestraníci) nechtěl rozhodnutí soudu příliš komentovat, protože ještě nemá písemné vyhotovení rozsudku. Nicméně nevyloučil dovolání k Nejvyššímu soudu. S rozhodnutím totiž nesouhlasí, město se podle něj chovalo podle zákona o obcích jako řádný hospodář a vybralo výhodnější nabídku. Firma B. Braun na dotaz Českého rozhlasu Pardubice odpověděla, že rozhodnutí soudu bere na vědomí a dovolávat se nebude.

Současně soudy řešily ještě jednu žalobu firmy proti vysokomýtské radnici. Firma B. Braun se domáhala zneplatnění smluv mezi městem a současným provozovatelem dialýzy, společností Fresenius medical care. Odvolací soud v Pardubicích ale žalobu loni na podzim pravomocně zamítl jako neodůvodněnou.

Josef Ženatý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme