Zahrada

3. června 2020 14:00

Simona Sedláčková

Pítka pro ptáky vyrobíte z hliněných květináčů a misek pod květináče

Nastává období slunečných dní, ve kterých je pro ptáky, ale i pro ostatní divoká zvířata, stále složitější najít dostatek vody pro své osvěžení. Přitom je to tak snadné! Stačí pro ně postavit na bezpečné místo misku s vodou. Nebo jim zkuste vystavět z obyčejných hliněných květináčů a misek parádní pítko, které bude i skvělým doplňkem vaší zahrady.

Dostatek hliněných květináčů a misek na stavbu pítka se najde snad na každé zahradě. A zdaleka nemusí být jen nové! Použité květináče důkladně vydrbejte kartáčkem a nechte oschnout.

Pítka jako jednoduché skládačky

Nejjednodušší pítko vytvoříte zotočeného květináče a na něm položené misky. Misku můžete na květináč nalepit, ale při takto malé výšce to není nutné.

Pokud však použijete více květináčů na sebe, bude už potřebapoužít epoxidové lepidlo, vhodné na keramiku.

Pítko na kovové konstrukci

Jednoduché vysoké pítko nebo i krmítko pro ptáky vytvoříte i zhliněné misky pod květináč a kovového jehlanu, který měl původně sloužit jako opora pro popínavé květiny. Zapíchněte ho do záhonu obráceně a nahoru položte misku svodou. A pokud kolem konstrukce vysejete popínavé letničky, může dál sloužit jako dva vjednom. Pítko pro ptáky i opora pro popínavky.

Zavěšené pítko

Hliněnou misku pod květináče můžete využít i na zavěšené pítko. Proutěný nebo slaměný základ na věnce zavěste na strom pomocí provázků nebo úzkých popruhů a doprostřed posaďte misku svodou.

Pohrajte si sbarvami a mozaikou

Zdá se vám základní barva hliněných květináčů příliš obyčejná? Pohrajte si sbarvami! Pítka můžete natřít kvalitní venkovní barvou nebo je můžete ozdobit jednoduchou mozaikou ze střepů dlaždiček či ze zbytků mozaiky zkoupelny nebo kuchyně.

Máte zahradu plnou užitečných živočichů i ptactva? Ne? Poradíme vám, jak je přilákat...


Přečtěte si také