RECENZE: Audiokniha a seriál Dobrá znamení (Terry Pratchett, Neil Gaiman)

Článek od: Petra Elen Mand... - 03.06.2020

Když se spojí Neil Gaiman, který se proslavil svou láskou k mytologii a dějinám náboženství, a Terry Pratchett se svým výrazně specifickým humorem a projevem, vznikne z toho parodie na Zjevení sv. Jana, která si nebere servítky. Poukáže na slabiny náboženství, předurčenosti i černobílého vidění světa. Dobrá znamení přicházejí.

Jak praví dávná proroctví, konec světa se blíží. Dobro a Zlo připravují svá vojska, zatímco se netrpělivě čeká, až vypukne bitva posledních dní. Tomu všemu přihlížejí dva odvěcí (ne)přátelé: anděl Azirafal a démon Crowley. Pozorují lidstvo od Adama a Evy, občas zasáhnou, leckdy i nevědomky, a změní tím celou budoucnost. Tito dva spící agenti se tak dostanou i k zrození Adama. Adama, potomka samotného Pána pekel. Nicméně opět se něco zvrtne a dítě po porodu putuje k (ne)správné rodině. Azirafal s Crowleym se tedy rozhodnou tuto nešťastnou událost ututlat před svými nadřízenými a v přestrojení dbají na „správnou“ výchovu budoucího Vládce světa. Jak Adam roste a blíží se netrpělivě očekávaný den D, objevují se na scéně také jezdci Apokalypsy, ovšem v moderním provedení. Pro představu si uveďme citát z audioknihy:

„Znečištění převzal firmu, když Mor, mumlající něco o penicilinu, odešel v roce 1936 na odpočinek.“

To vše z dálky pozoruje čarodějka, která se stará o naplnění proroctví své pra pra pra prababičky. Kola osudu do sebe krásně zapadají a pomalu se rozbíhají. Na jakou stranu se Adam přikloní? K nebi, či peklu?

Vytvořit audioknihu podle knihy Terryho Pratchetta je velmi nevděčný úkol. Jeho záliba v hraní se slovy, jejich významy a celkovými kontexty, se v plynulém čteném projevu leckdy ztrácejí. Při četbě knihy si můžete odstavec přečíst několikrát, v případě audioknihy vám uteče slovo a můžete být navždy z(a)traceni. Nicméně to tvůrci audioknihy neovlivní. S tímto specifikem však musí počítat posluchač. Na druhou stranu se vám zase nahrávka neoposlouchá tak rychle, protože při každém poslechu narazíte na nějakou novou, pečlivě ukrytou myšlenku.

Svůj hlas audioknize zapůjčil Jan Zadražil. Jeho sebevědomý přednes a precizní artikulace jsou v tomto ohledu k nezaplacení. Herecký projev byl odsunut na pozadí, což vzhledem k textu snižuje riziko, že posluchač něco přeslechne. Lze to tedy považovat za šťastnou volbu. Hudební doprovod, který odděluje jednotlivé kapitoly, je bohužel chudý. Jedna stále se opakující nicneříkající melodie, ať už běží linie Adama, čarodějky či anděla s démonem. Vzhled CD je však výhra v loterii. Nutno podotknout, že tvůrci chytře využili plakát k stejnojmennému seriálu, který je sám o sobě vyvedený. Přitáhne pohled bohatým grafickým zpracováním a Michael Sheen jako Azirafal a démon Crowley Davida Tennanta upoutají a svedou posluchače ke koupi.

Čímž se dostáváme k seriálu Dobrá znamení. Ačkoli kniha vyšla v roce 1990, seriál byl natočen až roku 2019. V 6 epizodách pokrývá dění celé knihy. O scénář se postaral samotný Neil Gaiman a precizně v něm navázal na knihu. Tato návaznost má svá specifika v úpravě předlohy pro širší publikum. Jak jsme si zmiňovali na začátku, humor a způsob vyjadřování Terryho Pratchetta jsou natolik odlišné mainstreamu, že jeho dílo buď milujete, nebo nenávidíte. Seriál není tolik filosofický a hravý, ale přesto je v něm plno zábavných momentů i úvah z knihy. Udržuje si ducha původní předlohy: poučit, donutit k zamyšlení, ale zároveň lehkou humornou formou.

Hlavními tahouny seriálu jsou Michael Sheen (Azirafal) a David Tennant (Crowley). Sheenova uhlazenost a až přehnaná dobráckost a nevinnost dokonale kontrastují se šviháctvím a rebelstvím Tennanta. Crowleyho mimika a sebejistá gesta se doplňují s neustále se měnícím vzhledem tohoto démona. Zatímco stálý a usedlý Azirafal se příliš nemění, jen nejistě poťupkává vedle démona s obavou, co se zase stane. Výjimečný je i pohled na anděla s démonem, jak se přátelí a zároveň nechávají diváka nahlédnout i do svého soukromí. Anděl má slabost pro staré knihy a vlastní tudíž antikvariát, kde si rád čte. Provinile rád si také dá dortík. Démon nedá dopustit na své historické vozidlo a moderní design bydlení. Nejsou vyhranění. O nějaké černé a bílé se zde nedá hovořit. Mnoho jejich rozhodnutí a činů jsou sporná, a zároveň tak jasná. To nás vede k paradoxům, na které Terry Pratchett tak rád upozorňoval.

Bohužel, přílišný jas dvou hlavních hrdinů nedokáže vyvážit postava Adama, Jezdců a čarodějky. Je otázka, zda to byl záměr tvůrců, aby anděl s démonem vynikli na pozadí běžného každodenního života. Divák se ale může občas přistihnout, že ho pasáže bez této dvojce nudí a těší se, až se ti dva opět vrátí na scénu. Snad za to může i sestřihání dialogů z knihy tak, že většinu humorných chvil získali právě anděl s démonem a rovnoměrné rozprostření zmizelo.

Slabší je i práce kamery a grafika. Byť v prvních dílech uchvátí hra barev a stínů, v závěrečné epizodě je až humorné, jak neumně je vytvořen samotný Pán pekel. Oko však zaujmou působivé kostýmy a dekorace. Za zmínku určitě stojí démoni, kteří jsou odporní i bez zažitého vzhledu alá zombie. Vizuální stránka je zkrátka silná v detailech, ale pokulhává na celkovém vzhledu.

Obecně však jak audioknihu, tak seriál lze ohodnotit jako zdařilé. Skvěle se doplňují tím, že pokud jste pratchettovci, audiokniha je přesně pro vás, pokud ne, podívejte se na seriál, který vám mírnější formou zprostředkuje a převypráví hlavní myšlenky knihy a také pobaví lidovějším způsobem.

 

Dobrá znamení
Terry Pratchett a Neil Gaiman

Interpret: Jan Zadražil
Vydavatelství: OneHotBook
Rok: 2020
Doporučená prodejní cena: 439 Kč

Dobrá znamení (TV seriál)
Komedie/Fantasy
Velká Británie, 2019, 5 h 35 min (Minutáž: 51-60min)
Tvůrci: Neil Gaiman
Režie: Douglas Mackinnon
Předloha: Neil Gaiman (kniha), Terry Pratchett (kniha)
Scénář: Neil Gaiman
Kamera: Gavin Finney
Hudba: David Arnold
Hrají: Adria Arjona, Ariyon Bakare, Ned Dennehy, Jon Hamm, Michael Sheen, David Tennant...
 

Přidat komentář