Život bez psů a koček by byl dozajista o dost chudší. Milujeme je, ale občas se na společném soužití mohou objevit trhliny. Zničený nábytek a zvířecí chlupy na pohovce, podlaze i oblečení, dokáží zkazit náladu. Co s tím? Můžete svého mazlíčka ostříhat dohola nebo zkusit některé z našich užitečných tipů.

Zvířecí chlupy z domácnosti nikdy zcela nezmizí, ale dají se zredukovat na miminum. Je třeba sáhnout k preventivním opatřením, v podobě pravidelné péče o zvířecí srst a pak k rutině, díky které udržíte domácnost v čistotě.

  1. Podlaha

Pokud váš byt či dům zdobí koberce, je třeba věnovat jim zvýšenou pozornost. Tyto podlahové krytiny totiž fungují doslova jako magnet na zvířecí chlupy a zbytky oloupané kůže. Aby nedocházelo k jejich hromadění, je třeba koberec pravidelně vysávat, a to nejméně jednou za dva dny!

Zvířata však nejsou jen zdrojem chlupů, ale také skvrn a zápachu. K jejich eliminaci lze použít jednoduchý trik. Postižená místa na koberci před vysáváním zhusta posypte práškem do pečiva. Zbytek plochy stačí jen lehce poprášit. Krytina díky tomu zůstane svěží a bez nevzhledných skvrn.

V případě, že jsou na podlaze vašeho bytu plovoucí podlahy či lina, máte práci o něco snadnější. I zde však platí nutnost pravidelného vysávání. Tyto typy krytin na sebe sice neváží chlupy tak jako koberec, ale nečistoty se na nich víří, zachytávají v rozích, na lištách a neustále cirkulují vzduchem. To nedělá dobře zdravému člověku, natož alergikům. I v tomto případě se proto držte pravidla vysávat minimálně jednou za dva dny a podlahy pravidelně vytírejte.

  1. Pohovka a křesla

Noční můrou všech majitelů mazlíčků je bezesporu úklid sedacího nábytku. Pohovka pokrytá vrstvou chlupů dokáže zvednout tlak, a když jí navíc zdobí ještě stopy špatně utřených tlapek, je drama na světě…

Čalouněný nábytek je nutno pravidelně vysávat stejně jako podlahové krytiny. Ideální jsou k tomu menší nástavce, které bývají součástí výbavy vysavače, a jež se dostanou i do rohů a malých škvír. K očistě pohovek a křesel od stop po mazlíčcích lze použít také lepící válečky. Ty zbaví čalouněné plochy nečistot. Pokud je doma nemáte, můžete jako alternativu použít textilní lepicí pásku, která se používá při malování bytů. Tu stačí omotat kolem ruky a gauč či křeslo s ní očistit.

Ještě snadněji zbavíte nábytek nečistot pomocí gumových rukavic. Nasaďte je na ruce, sedáky s nimi přejíždějte a chlupy jednoduše posbírejte.

Tip: Aby sedací nábytek zůstal co nejdéle jako nový, lze ho zakrýt dekou, potahem nebo napínacím prostěradlem. Ty můžete snadno sejmout, vyklepat, vyprat a čalounění díky nim neutrpí takové škody.

  1. Oblečení

Vzpomínky na chlupaté kamarády si jejich majitelé často odnášejí z domu i na oblečení. Někdo se rozhodne rezignovat na tmavé odstíny šatníku, ale i zde existuje řešení, jak nechtěnou pokrývku ošacení minimalizovat.

Jasné pravidlo zní, ukládat oblečení ihned po jeho svléknutí do skříně a nepokládat ho na nábytek. Ale ani to však není stoprocentní.
I zde pomohou, stejně jako u čalouněného nábytku, odstraňovače nečistot v podobě lepicích válečků. Ty se prodávají také ve zmenšené variantě, která se vejde do kabelky.

Než dáte oblečení do pračky, je nutné zbavit ho nechtěného osrstění. Chlupy pračku zbytečně zanášejí a navíc přilnou i na další prádlo. Oblečení proto pečlivě vyklepejte, vykartáčujte a za pomoci válečku nebo textilní lepicí pásky očistěte. Do bubnu pračky můžete přidat také houbičku na nádobí, která na sebe chlupy nachytá jako magnet. Podobně fungují i speciální prací kuličky, které lze zakoupit v domácích potřebách či drogeriích.

Skvělým odstraňovačem chlupů je sušička na prádlo. Ta ho díky kombinaci cirkulace vzduchu a pohybu zbaví nejen chlupů, ale také prachu a dalších nečistot.

 

Foto: Depositphotos.com