Zemřelo příliš mnoho lidí. Architekt švédského přístupu ke koronaviru přiznal chyby

ČTK ČTK
3. 6. 2020 15:00
Hlavní švédský epidemiolog Anders Tegnell, podle jehož rad Švédsko nepřijalo tak přísná omezující opatření proti šíření koronaviru jako jiné evropské země, připustil, že úřady mohly situaci řešit lépe. Informoval o tom zpravodajský server BBC News.
V době vrcholící pandemie byly ve Švédsku otevřené restaurace.
V době vrcholící pandemie byly ve Švédsku otevřené restaurace. | Foto: Reuters

Ve Švédsku byla úmrtnost v souvislosti s koronavirem nižší než v Británii, Španělsku či Itálii, které přijaly přísná protiepidemická opatření. Ve srovnání s ostatními severskými státy si ale Švédsko nevedlo příliš úspěšně.

Švédské úřady nechaly na odpovědnosti občanů, aby dodržovali doporučení ohledně odstupů a hygienických pravidel. Otevřeny zůstaly základní školy, kavárny, restaurace i obchody. Švédský úřad veřejného zdraví usoudil, že švédský přístup je dlouhodobě udržitelný, a odmítl krátkodobější přísné restrikce, které považoval za nepříliš účinné v poměru k jejich dopadu na společnost jako celek.

"Evidentně je tady velký potenciál pro zlepšení," prohlásil hlavní švédský epidemiolog Tegnell ve švédském rozhlasu. "Kdybychom se se stejnou nemocí setkali příště a věděli přesně to, co o ní víme dnes, myslím si, že bychom volili cestu někde mezi tím, jak postupovalo v uplynulých měsících Švédsko a jak postupoval zbytek světa," dodal.

Na dotaz, zda ve Švédsku zemřelo příliš brzy příliš mnoho lidí, Tegnell podle BBC odpověděl: "Ano, určitě." Podle epidemiologa zůstává nicméně otázkou, která z opatření uplatňovaných v jiných zemích by byla ve Švédsku nejefektivnější. "Možná to zjistíme teď při jejich postupném uvolňování," podotkl Tegnell, jehož strategii podporovala velká část Švédů a který se stal v zemi doslova celebritou.

Desetimilionové Švédsko zaznamenalo podle BBC News od začátku epidemie 38.589 nákaz koronavirem a 4468 pacientů s nemocí covid-19 zemřelo. Podobně lidnatá Česká republika registruje naproti tomu 9374 případů nákazy, obětí je 323.

 

Právě se děje

Další zprávy