Spor o krémové řezy: požíval Jan Pavel II. jako maturant alkohol, nebo prostě jen hromadu cukru?

Papež Jan Pavel II. by se letos dožil sta let. Až do svého onemocnění byl zdatným sportovcem a neúnavným hlasatelem zdravého životního stylu. Jako každý smrtelník měl ale i své slabůstky – miloval krémové řezy. Tato kalorická bomba mu zřejmě připomínala dětství a jinošství strávené v rodném městečku Wadowice nedaleko Krakova.

Cukrárna, kam mladý Karol Wojtyla chodil na oblíbené krémové řezy, se nachází na wadowickém rynku.

Čtěte také

Naproti je Mariánská bazilika, kde byl Jan Pavel pokřtěný. Vedle stojí dům, ve kterém žili jeho rodiče.

Z cukrárny Karla Hagenhubera se postupem času stalo oblíbené místo setkávání vojáků, úředníků, učitelů – zkrátka městské honorace.

Jan Pavel II. na to tady ve Wadovicích vzpomínal v červnu 1999 při své návštěvě. Ukázal, že tamhle byla ta cukrárna.

Těžký život maturantů

Po maturitě jsme tam chodili na krémové řezy. Nevím, jak jsme to všechno vydrželi. Všechny ty krémové řezy po maturitě,“ řekl papež a významně se usmál.

Lidem tady na náměstí v té chvíli došlo, o čem vlastně mluví.

Bazilika Obětování nejsvětější Panny Marie a vedle rodný dům Jana Pavla II. ve Wadowicích

Krémové řezy vyrábíme podle původní receptury. Ze stoprocentního másla a mouky, ale bez pudinku a margarínu. Jako konzervační prostředek používáme vanilkový bourbon. Alkohol je přírodním konzervantem.

Na tvářích klientů je vidět, jak jsou všichni spokojení. Naše krémové řezy jsou ty nejlepší. Je to takové oslazení pobytu turistů, kteří navštíví naše svaté město.“

Paní Katarzyna z wadowické cukrárny si je jistá, že papež měl na mysli právě tento drobný hřích.

Ochutnávání v době koronaviru: také Martin Dorazín vyzkoušel místní vyhlášenou pochoutku, kterou prý miloval samotný papež

Ano, papež, když vystupoval z balkónu rodného domu a vzpomněl si na řezy, se chytil za nos, protože jim po maturitě ještě nebylo osmnáct a řezy byly s alkoholem.

Myslím si, že je to pravda, protože majitel cukrárny koupil původní recepturu, podle které se řezy vyráběly s alkoholem.“

Pouze legenda?

Pavel Wozniak z muzea domu rodičů Jana Pavla II. se ale domnívá že to vůbec není pravda, že všechno bylo jinak a cukráři si tuto legendu vymysleli, aby se jim krémové řezy lépe prodávaly.

Možná nešlo o alkohol, ale zkrátka o mladickou nenasytnost. Kdo zvládne spořádat víc krémových řezů?

Říká, že se Jan Pavel II. tak trochu styděl za sázku, kterou se spolužáky uzavřeli. O to, kdo sní více těchto krémových řezů.

Spor o krémové řezy nevyřešil ani jeden z potomků Karola Hagenhubera, wadowického cukráře.

Toho se na to ptali, on řekl, že si recepty přesně nepamatuje, ale že podle jeho názoru v řezech žádný alkohol nebyl.

autoři: Martin Dorazín ,
Spustit audio

Související