Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Tiskové konference

3. 6. 2020 13:57

Tisková konference po jednání se slovenským premiérem Igorem Matovičem, 3. června 2020.

Jana Adamcová, tisková mluvčí vlády: Dobrý den, vítejte na tiskové konferenci po jednání předsedů vlád České republiky a Slovenské republiky. Nejprve bych chtěla o slovo pořádat premiéra České republiky pana Andreje Babiše.

Andrej Babiš, předseda vlády České republiky: Vážený pane premiére, dámy a pánové, jsem velice rád a chtěl bych poděkovat panu premiéru Matovičovi, že i přes složitou situaci přijel na oficiální návštěvu do České republiky.

Vlastně jsme se setkali poprvé v životě, i když samozřejmě náš kontakt telefonický je velice intenzivní, i přes videokonference. A že pan premiér dodržel tu tradici mezi našimi zeměmi, protože jsme měli společný stát 75 let a samozřejmě ty vazby jsou velice blízké nejenom mezilidské, ale samozřejmě i rodinné.

Pan premiér nám vlastně přinesl dárek. To znamená, že dnes od půlnoci bychom se měli vrátit do toho normálního režimu, jaký jsme měli před tím, než přišel vir. Samozřejmě na slovenské straně bude nějaká kontrola jiných státních příslušníků, ale já jsem apeloval na pana premiéra, aby všechny české SPZ nekontrolovali, abychom se vrátili do normálu.

Já si myslím, že na tom máme velký zájem. Jednak Slovensko je naší druhou exportní zemí po Německu. Takže Slovensko je druhá největší země, kam vyvážíme. A potom samozřejmě je to cestovní ruch. Slovensko je druhá největší destinace našich občanů po Chorvatsku. Myslím, že 720 tisíc našich občanů navštíví ročně Slovensko a zároveň Slováci jezdí k nám a taky ten počet je přibližně stejný. Je to víc než 700 tisíc a roste to každý rok. A to je dobře.

Takže myslím, že je to příležitost, abychom se vzájemně podpořili v cestovním ruchu, protože ten je právě nejvíc postižen, protože je jasné, že asi potrvá delší čas, než se vrátíme do normálu. A tady je samozřejmě velká příležitost, abychom si navzájem pomohli.

My jsme samozřejmě diskutovali, co se týká situace s rozpočtem Evropské unie, co se týká toho Recovery Fundu. Diskutovali jsme o vzájemné spolupráci, diskutovali jsme o automobilovém průmyslu. Slovensko má dokonce čtyři automobilky, my máme tři, takže je to velké téma a máme samozřejmě strašně moc společných záležitostí a spolupráce, která nás čeká.

Taky předpokládám, že se vrátíme a budeme realizovat tu tradici společných zasedání české a slovenské vlády. Tento rok jsou na řadě Slováci, takže my se samozřejmě těšíme na tu návštěvu.

Bylo to velice příjemné, otevřené, přátelské. Takže ještě jednou moc děkuji a samozřejmě je to pro nás velká pocta, že jsme mohli přivítat delegaci pana premiéra, kde jsou zastoupeni čtyři ministři vlády, myslím.

Za ten čas tady na Úřadu vlády diskutovali naši epidemiologové - profesor Prymula, asi deset epidemiologů ze Slovenska, protože Slováci skutečně z toho epidemiologického hlediska jsou asi nejlepší v Evropě.

Takže velice dobrá návštěva a my se znovu setkáme 11. června v Lednici, kde bude poprvé po koronaviru vlastně fyzický summit premiérů V4, kde společně budeme ještě více diskutovat ten nadcházející summit Evropské rady, který má být 19. 6. A včera jsme společně diskutovali hodinu. Následně s předsedou Evropské rady Charlesem Michelem.

Takže ty kontakty jsou velice intenzivní a já jsem rád, že jsem tedy konečně mohl pana premiéra poznat osobně, a znovu děkuji za tuto návštěvu.

Jana Adamcová, tisková mluvčí vlády: Děkuji, předseda vlády Slovenské republiky pan Igor Matovič.

Igor Matovič, předseda vlády Slovenské republiky: Víte na Slovensku, nevím, zda i v Čechách, se říká: Kde dějiny končí, my začínáme. Takže bych začal těmi slovy, kterými Andrej Babiš skončil. Že děkuje. Já děkuji. Děkuji velice jménem vlády Slovenské republiky, jménem Slovenské republiky za toto přijetí. Rovněž jsme velmi rádi, že tuto tradici zachováváme, protože dobré tradice bychom zachovávat měli.

Slováci a Češi nebo tato dvě naše státní uskupení jsme trochu jako taková siamská dvojčata. Myslím si, že to oddělení, takové trochu násilné oddělení a zpřísněný režim na hranicích jsme mnozí těžce prožívali. Za sebe mohu říci, že nyní mám z toho na těle husí kůži a jsem velmi rád, že se vracíme do normálu, že se budou moci navázat rodinné vazby.

Ano, Praha láká turisty ze Slovenska, Slovenský ráj a další krásy Slovenska lákají české turisty. Léto se blíží, budeme rádi, pokud přijedete poznávat krásy Slovenska anebo si připomenout staré časy, kdy tam lidi z Česka trávili čas například na dětských táborech apod.

Zároveň jsme se dohodli, když už jsem zmínil Slovenský ráj, že takové tradiční společné jednání české a slovenské vlády se letos uskuteční ve Slovenské republice a uskuteční se ve Slovenském ráji. Takže tak trochu symbolicky, abychom zvýraznili, ať už krásy Slovenska, nebo význam turismu pro obě naše země. My Slovensko považujeme za ráj, Češi považují za ráj Česko, takže se ve Slovenském ráji spolu potkáme a myslím si, že to bude velmi pěkné setkání. Plodné tak, jako tomu bylo i dnes.

Velmi rád prozrazuji i něco ze zákulisí. Očekával jsem více takové formální setkání. Pro mě to bylo první takové setkání v zahraničí, nebo tedy první zahraniční návštěva. Očekával jsem více formálnosti a dostal jsem přehršel lidskosti. Takže to bylo velmi uvolněné a minimálně formální. Přiznám se, že oficiální dokumenty, které mi nachystali, které je třeba otevřít a o kterých jsme měli hovořit, jsem ani neotevřel, protože jsme opravdu měli témata taková více lidská a méně formální. A myslím, že tak to bylo dobře.

S prvním setkáním jsem velmi spokojený. Jak říkám, jsem velmi rád za takové vlídné přijetí a věřím, že i do budoucna budeme vzorem bratrské lásky v Evropě. Děkuji velmi pěkně, pane premiére.

Jana Adamcová, tisková mluvčí vlády: Děkuji. Prostor pro dotazy, jako první Česká televize.

Petr Obrovský, Česká televize: Dobrý den, já bych se chtěl zeptat k otevření hranic od půlnoci. Jak to bude s obnovením mezinárodní hromadné dopravy, vlakových a autobusových linek. Jestli už na to došlo, protože přicházejí zprávy od dopravců, že to stále povolené není. Že se má jednat pouze o individuální dopravu, takže jestli je v tomto směru nějaký plán? A případně ještě k tomu Rakousku, které také oznámilo otevření hranic, jestli jste to nějak koordinovali, nebo se to setkalo náhodně?

Andrej Babiš, předseda vlády České republiky: Co se týká té dopravy, v této chvíli ještě naši ministři vnitra o tom diskutují a my jim tohle připomeneme. Tak já samozřejmě za sebe říkám, že bychom se měli vrátit do normálu. To znamená, že všechno by mělo být otevřeno. Takže ještě budeme mít možnost nějak tohle konkrétně - my jsme o tom nemluvili, děkuji za ten dotaz - budeme se tomu věnovat. Za mě budu určitě rád, když se teda otevře všechno.

A samozřejmě co se týká Rakouska, tak ano, dnes oznámilo Rakousko, že vlastně otevírá hranice. Teď nevím vůči kolika zemím, asi osmi. My to máme v plánu 15. 6. To znamená Německo, Rakousko, ale mezitím vlastně probíhaly rozhovory i mezi Maďarskem a Slovenskem. Tak předpokládám, že to Maďarsko asi vzájemně otevřeme ještě dřív. Ale z hlediska té rakouské iniciativy, tak samozřejmě můžeme i o tom mluvit společně, protože to bylo vždycky nejlepší to dělat vlastně společně, řekněme, aby to bylo jednodušší pro naše občany.

Igor Matovič, předseda vlády Slovenské republiky: Já k tomu za sebe taky povím. Poslední dva týdny, v podstatě v průběhu celé koronakrize, od té doby, co v podstatě naše vláda převzala moc po předešlé vládě, jsme se rozhodli, že budeme respektovat při jakýchkoli rozhodnutích rozhodnutí špičkového týmu slovenských vědců,  infektologů, epidemiologů a veřejných zdravotníků.

O to víc jsem rád, že jsou tu dnes spolu s námi a potkali se i s panem doktorem Prymulou, a tedy že mezi nimi byla i takováto osobní výměna informací. A já jsem předtím, než jsem oslovil pana premiéra s prosbou o možnosti otevření hranic mezi Slovenskou a Českou republikou, tak jsem potřeboval získat mandát a zelenou od právě tohoto týmu.

A od tohoto týmu mám zároveň i mandát a zelenou na to říct, že směrem k zemím, vůči kterým se úplně otevřeme, což teda pro nás dnes jediný stát, vůči kterému jsme úplně otevření, a to je Česká republika od zítřejšího rána nebo od dnešní půlnoci, tak vůči té zemi můžeme i z naší strany být úplně otevření na jakoukoliv formu dopravy. Takže tam si myslím, že bude zřejmě stejně přistupovat i česká strana. Ale to si tady musíte vyřešit už vy.

Jana Adamcová, tisková mluvčí vlády: Děkuji a TA3.

Vlado Lichvár, Televize TA3: Dobrý den, chci se zeptat, jedním z těch témat rozhovoru byl i víceletý finanční rámec a také fond obnovy Evropské unie. Pane premiére Babiši, vy nesouhlasíte s tím klíčem přerozdělování těchto finančních prostředků určených na pomoc. Chci se zeptat, do jaké míry plánujete možná koordinovat společný postup v rámci V4, a teď, když se dívám na polovinu V4, na dva představitele Visegrádské skupiny, jestli jste během tohoto jednání už nějak vylaďovali společné postoje?

Andrej Babiš, předseda vlády České republiky: My jsme začali diskutovat už včera. Hodinu jsme o tom diskutovali a víceméně nebylo to poprvé, kdy jsme si vlastně vyjasňovali pozice. Je tam ještě plno neznámých ze strany Evropské komise z hlediska podmínek toho úvěru, z hlediska splátek, z hlediska splátek úvěru a jistiny a já samozřejmě nejsem sám, kdo k tomu má výhrady. V Evropě je plno dalších zemí.

Já jsem k tomu dnes publikoval nějakou analýzu v jednom deníku v Čechách a taky jsem si dovolil předat tu analýzu panu premiérovi a jeho delegaci. Samozřejmě, já jsem toho názoru, že evropský rozpočet by neměl měnit kritéria, že bychom měli zůstat u těch kritérií z minula. Pro nás je nepřijatelné, aby kritérium toho Recovery Fundu byla nezaměstnanost.

Přece průměrná nezaměstnanost za léta 2015 až 2019 nemá absolutně nic společného s koronavirem. A ten účet koronaviru my se vlastně dozvíme pravděpodobně až asi na konci roku, když uvidíme ten pokles HDP, a to bylo vždycky hlavní kritérium – bohatství jednotlivých zemí. A my samozřejmě jako Česká republika jsme vlastně ten minulý rozpočet, ten návrh, jsme řekli: Ano, my jsme zbohatli, my akceptujeme, že dostaneme o 165 miliard korun méně.

Ale zkrátka kritéria toho Recovery Fundu jsou šitá na míru zemím, které nebyly tak odpovědné jako my z hlediska zadlužení, z hlediska rozpočtové kázně, z hlediska nezaměstnanosti, a zkrátka to nemá nic společného s tím dopadem koronaviru. Takže je to samozřejmě velice složitá matérie, ale my jsme si řekli včera, všichni premiéři, že 11. června v Lednici tomu budeme věnovat asi půl dne, nebo možná i více, a vlastně budeme ladit společně pozici na Evropskou radu 19. 6.

Igor Matovič, předseda vlády Slovenské republiky: Já bych k tomu řekl jenom z toho závěru opět. 11. 6., tedy příští týden, v Lednici předpokládám, že bude cílem dosáhnout společného stanoviska. Ano, z pohledu Slovenské republiky jsou kritéria výpočtu, řekl bych, shovívavější nebo příznivější. Zároveň respektujeme a vidíme, že ten předběžný výsledek není příliš ve prospěch České republiky nebo Maďarska. Ale o tom opravdu bude to setkání 11. v Lednici.

Jana Adamcová, tisková mluvčí vlády: Děkuji a RTVS.

Katarína Vítková, Rozhlas a televize Slovenska: Dobrý den, vy jste říkali, pane premiére, slovenský pane premiére Matoviči, že rád prozrazujete věci ze zákulisí nebo že nám prozradíte. Tak nám zkuste, prosím, říct, co bylo pro vás to zlomové. Říkal jste rozhodnutí epidemiologů, přitom to rozhodnutí otevřít ty hranice dříve. Přeci jenom jsme vnímali z českého diplomatického prostředí, že ten zájem je velký, a Slovensko je v tomto případě velmi opatrné, ostýchavé. Tak co bylo to, co nakonec rozhodlo? Byli to jen epidemiologové, anebo cestovní kanceláře, ekonomické zájmy nebo ty rodinné vztahy? A možná, český pane premiére, čím jste ho nakonec musel přesvědčit? A ještě jedna otázka, kterou položím za slovenská média, která tady nemohou sedět a které to ale velmi zajímá: Jak to vypadá s nouzovým stavem na Slovensku? Protože v Česku je už zrušený a slovenští novináři a možná i někteří politici se vás snaží dotlačit k tomu, abyste řekl termín, jestli prodloužíte, anebo zkrátíte. Jak to bude například se zákonem o shromažďování? Děkuji.

Igor Matovič, předseda vlády Slovenské republiky: Začnu od konce. Ústřední krizový štáb příští týden rozhodne, co se týká nouzového stavu, a je to jen v jejich rukou, jak rozhodnou.

Pak jdu tedy na začátek a ta otázka byla o tom, co bylo tím zlomovým bodem. Zlomovým bodem bylo pravidelné zasedání konzilia slovenských špičkových vědců, kterých výsledek práce dnes vidíme – že Slovensko je z pohledu medicínského v zvládnutí korona krize evropskou špičkou. Jednoduše tyto lidi se patří respektovat, a jakmile mi tito lidé dali zelenou, ta zelená se týká více zemí, to tedy mohu prozradit, a pověřili mě tím, že když dokáži vyjednat s jednotlivými premiéry okolních zemí vzájemně stejný přístup, tak v podstatě můžeme přistoupit k otevření hranic. Takže to byl jediný zlomový bod v pondělí. Hned v pondělí po tom zasedání jsem kontaktoval českého kolegu a dohodli jsme se na tom, co jsme dnes oznámili.

Andrej Babiš, předseda vlády České republiky: No tak za mě – mělo to nějaký vývoj. Já jsem byl rád, že Slovensko akceptovalo vlastně nejdřív ten projekt 48 hodin, ale samozřejmě tam bylo plno Slováků, kteří u nás nemají ani přechodný ani trvalý pobyt a měli s tím problémy. Tak jsem apeloval na pana premiéra, který stejně jako já si nedovolí postupovat proti názoru epidemiologů. My jsme to také nedělali.

No a samozřejmě skvělá příležitost byla právě ta návštěva. Také jsem říkal panu premiérovi, že to je skvělý dárek pro Českou republiku, a lemyslím, že i pro Slovensko, že jsme se dnes setkali a že jsme si řekli, tak fajn, jsme tedy první a otevřeme to. A myslím, že je to skvělá zpráva, a děkuji panu premiérovi, že i v rámci toho jeho působení na slovenské epidemiology to takhle vyšlo.

Jana Adamcová, tisková mluvčí vlády: Děkuji. Z dnešní tiskové konference je to vše, děkuji oběma pánům premiérům, vám všem a přeji vám krásný den.

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Zvuková příloha

Tisková konference po jednání se slovenským premiérem Igorem Matovičem, 3. června 2020.

Související zprávy